Kakao - Narodna knjiga

Korpa

Kakao

Availability: Out of stock

7.30

Autor: Mišel Kan

Šifra proizvoda: 9788674368374 Kategorije: ,

Zapitamo li se ponekad – otkuda su i kako do nas došle neke obične stvari u kojima toliko uživamo? Na primer – čokolada i, naravno, kakao od kojega se pravi. Ovo je roman baš o tome.

Nakon što u 17. veku inkvizicija progoni Jevreje iz Španije, oni se raseljavaju po čitavoj Evropi, a neki će sreću potražiti čak i u Novom svetu. Na egzotičnim karipskim ostrvima otkriće biljku čudesnog semena – kakaovac. Neki će se Jevreji vratiti u Evropu i sa sobom doneti recepte za spravljanje čudesnog napitka čokolade. Kakao osvaja evropske sladokusce. Otvaraju se neslućene mogućnosti za trgovinu.

David Alvarez drži radnju u kojoj prodaje šećer, vanilu, cimet i druge začine iz Novog sveta, kao i kakao, i priprema čokoladu. Povlačeći se pred svojim godinama i bolešću, radnju predaje unuci Luni. Godine 1761. godine, vlasti u Bajoni zabranjuju Jevrejima da drže radnje za preradu kakaa i proizvodnju čokolade i tako započinje „rat za kakao“.

Razočarani, Luna i David, kreću u pustolovnu potragu za istorijom dolaska kakaoa u Evropu i dokazima da je baš njihov predak bio među prvim španskim osvajačima koji su otkrili kakao i preneli u Francusku tajne indijanske recepte za pripremanje čokolade.

Kroz misteriju i egzotiku, priča o kakaou je i priča o ljudskim strastima: onima koje u nama izazivaju najplemenitije ali i najrazornije emocije. Borba za čokoladu prerasta u potragu glavnih junaka za istinom, srećom, ljubavlju. Može li čokolada razoriti duboko usađene predrasude i prevazići razlike među ljudima različite rase i vere?

„Ogorčena borba za slast čokolade.“

Fransoa-Etjen Dira

„Veličanstvena freska jednog vremena i njegovih ljudi.“

Elizabet Volkot

„U ovom nesvakidašnjem romanu Mišel Kan je ubedljivo i burno prikazala ljubav, bol, patnju, ličnu nesreću ili sreću…“

Žistin Lang

Autor

Povez

Pismo

Broj strana

Godina izdanja

Format

Loading...