Strah od emigracije - Narodna knjiga

Korpa

Strah od emigracije

Availability: In stock

4.90

Autor: Žarko Radaković

Šifra proizvoda: 9788652103171 Kategorija:

Strah od emigracije pogađa mentalno stanje mnogih građana Srbije otkako ponovo imaju mogućnost slobodnog putovanja Evropom. Knjiga se ne bavi samo uvek novim fenomenom emigracije nego i samim odlaskom „napolje“ i večitim pitanjem: otići ili ostati? Jer, Radakovićeve priče su autentični dokumenti stanja u kojima se nalazio ne samo na početku emigracije, nego i neposredno pred odlazak iz zemlje.

U ovoj knjizi čitamo o tome kako svakidašnje stvari deluju drugačije u inostranstvu, počev od odlaska u provincijski bioskop ili kafanu, do „proslave Prvog maja u fašističkoj državi“. U priči Bolero, upoređivanjem dvaju tekstova, tuđeg i svog, Radaković nam nudi upoređenje odnosa ljudi i kućnih ljubimaca u Frankfurtu sa muško-ženskim odnosima u Beogradu. To se samo uklapa u ostale autorove inovativne prozne postupke: preplitanje i uklapanje reči i slike, tehniku kolaža, fragmentaciju teksta, svođenje priča na isečak iz rečnika ili članak iz novina, na tuđu priču koju prati autorova priča-dvojnik ili priča-prevod… Svi ti i mnogi drugi postupci ne samo da čine Strah od emigracije originalnim proznim iskorakom koji se opire svakom svrstavanju u trendove i pravce savremene srpske književnosti, nego i ozbiljnim, krajnje zanimljivim, pa čak i zabavnim štivom o temi odlaska u inostranstvo. 

„Uzbuđen sam. Maksimalno pobuđen Žarkovim tekstom.“
Peter Handke
 
„Knjige Žarka Radakovića deluju kao magacini emocija pokrenutih pukim gledanjem okoline u svakodnevnom kretanju.“
Dragan Velikić
 
„Žarko Radaković je pisac jedinstvene vizuelne darovitosti.“
Ivan Radosavljević
 
„Najradikalniji savremeni srpski pisac, kako u smislu upotrebe našeg jezika, tako i u pogledu traganja za novim proznim formama i obrascima.“
David Albahari

„Ne poznajem nikoga (…) ko u tolikoj meri vrca svežim idejama.“
Skot Abot

Autor

Povez

Pismo

Broj strana

Godina izdanja

Format

Loading...