Trešnje od olova - Narodna knjiga

Korpa

Trešnje od olova

Availability: Out of stock

6.00

Autor: Aleksandar Saša Ignjatović

Šifra proizvoda: 9788652110308 Kategorije: , ,

Nova knjiga Saše Ignjatovića Trešnje od olova je oštra i duhovita kritika savremenog srpskog društva, u mnogim njegovim vidovima. Izgubljene slatke trešnje kakve smo jeli u detinjstvu pisac ovih oporih zapisa pronalazi u sebi i svom okruženju samo u retkim trenucima, kad je čovek prisiljen ili dovoljno iskren da se okrene onom najboljem delu sebe, lišenom pogubnog delovanja medija, savremene tehnologije i neprirodnih uticaja sa strane. A to se može samo kad odbaci olovni oklop bučne i užurbane stvarnosti koji ne dozvoljava našoj pravoj prirodi da izađe na površinu.

Šta su to „trešnje od olova“?
Trešnje od olova su naša stvarnost, raspeta između lepe, rumene i ukusne budućnosti i mračne, teške i otrovne prošlosti.

Kako izgledaju?
Pomalo podsećaju na svakoga od nas. Na svakoga ko je, uplašen za sopstveni razum, navukao na sebe otrovni oklop kako bi se odbranio od nemilosrdne svakodnevice. U tom oklopu je dete u nama koje se još igra, raduje, smeje i krade komšijske trešnje.

Kakvog su ukusa?
Imaju ukus hrabrosti. Da se istali metalna ljuštura i otkrije sladak plod u njemu.

Gde rastu?
Svuda oko nas. U novinama. Na televiziji. U lokalnom dućanu. U vašoj ulici, u školi, u Skupštini. Na fudbalskim stadionima. U crkvama. Na Twitteru. U knjigama.

Kada im je sezona?
Najbolje uspevaju u klimi neznanja, straha i apatije. Prijaju im duge kiše koje spiraju letargiju i beznađe. Vole sušu koja zatire beščašće i manjak samopoštovanja.

Da li stvarno postoje?
Postoje. Sve do trenutka kada svako od nas odluči da pojede svoju porciju. Uz mnogo muke, gađenja, bola, suza… kao gorak lek koji će nam, na kraju krajeva, pomoći da u vremenu trešnji od olova ostanemo ljudi.

Autor

Povez

Pismo

Broj strana

Godina izdanja

Format

Loading...