Turketo - Narodna knjiga

Korpa

Turketo

Availability: Out of stock

6.30

Autor: Metin Arditi

Šifra proizvoda: 9788652111220 Kategorije: ,

Priča o nesvakidašnjem heroju, Ticijanovom učeniku Turketu, i njegovoj borbi da u srcu pomiri islam, hrišćanstvo i judaizam.

Ovo je priča o Turketu – talentovanom umetniku kome se klanjala cela Venecija.

U Luvru postoji portret pod nazivom Čovek sa rukavicom koji se pripisuje Ticijanu. Pažljivi posmatrač koji se približi platnu primetiće da je u potpisu slike slovo T tamnosivo, a ostatak imena, icianus, sivo-plav. Nerazrešeno poreklo ove slike inspirisalo je Metina Arditija da napiše ovaj roman.

Eli Soriano, sin jevrejskog trgovca robljem u Carigradu i talentovani crtač, odlazi u Veneciju gde će se proslaviti pod imenom Turketo. Ali njegovo skriveno jevrejsko poreklo privući će gnev Inkvizicije i osudu na smrt. Od potpunog zaborava delo će mu sačuvati učitelj Ticijan potpisavši svojim imenom Turketovu sliku.

Kroz događaje koji su obeležili renesansu Arditi nas sa mnogo snage i produhovljene erudicije uvodi u vrtlog umetnikovog života u kome su se prepleli različiti identiteti. Najtraženiji slikar nalazio se u srcu rivalstva između slikarskih udruženja i venecijanskih moćnika. Kao na slikarskom platnu, pomoću svetlosti i senke i sa mnogo detalja, pred nama se razotkriva kontradiktoran odnos između likovne umetnosti i vlasti, religije i porekla.

„Turketo je fascinantan i prelep roman koji nas uvodi u svet venecijanskog slikarstva XVI veka.“ La Presse

„Zadivljujući roman Metana Arditija oživljava šesnaestovekovnu Italiju sa izuzetnim majstorstvom.“ Le Parisien

 

Autor

Povez

Pismo

Broj strana

Godina izdanja

Format

Loading...