Politika privatnosti - Narodna knjiga

Korpa

Politika privatnosti

Ko smo mi?

Kompanija NARODNA KNJIGA osnovana je 2002. godine. Početak rada se zasnivao na distribuciji i prodaji knjiga, a kako se tržište postepeno mijenjalo, a naši afiniteti počeli usmjeravati na zahtjeve i zadovoljenje kupaca, odlučili smo da počnemo i sa izdavaštvom. Za deceniju postojanja, objavili smo više od 200 naslova. Nalazimo se na adresi Drugog Crnogorskog bataljona 2/10, 81000 Podgorica, Crna Gora. Naša adresa veb mesta je: https://narodna-knjiga.com/

Sloboda izbora, sporazum i vaša prava

Vi sami kontrolišete informacije koje pružate na našoj veb stranici. U svakom slučaju, ako odlučite da ne ostavite svoje podatke, morate imati na umu da neki delovi veb stranice možda neće biti dostupni.

Popunjavanjem raspoloživih zahtjeva (kontakt obrazaca) na našoj veb stranici slažete se sa ovom Politikom privatnosti i slažete se da ćete biti kontaktirani prema navedenim kontaktnim informacijama.

U potpunosti ćemo poštovati sva vaša prava u skladu sa propisima za zaštitu ličnih podataka u Republici Srbiji i opštim propisima o zaštiti podataka za članice Evropske unije (GDPR).

U skladu sa postojećim propisima za zaštitu ličnih podataka, imate pravo pristupa, ispravke, brisanja, ograničavanja obrade, primanja kopije vaših ličnih podataka za svoje potrebe ili prenosa na drugog dobavljača usluga po vašem izboru (prenosivost), kao i pravo da se ne slažete po pitanju obrade vaših ličnih podataka kada se ti podaci obrađuju u svrhu direktnog marketinga, po pitnju informisanja i automatskog odlučivanja.

Takođe možete poslati instrukcije o sudbini Vaših informacija nakon Vaše smrti.

Možete da povučete Vašu saglasnost u bilo kom trenutku. Sva ova prava se primjenjuju u okviru ograničenja predviđenih postojećim propisima za zaštitu ličnih podataka.

Ova prava možete ostvariti tako što ih jednostavno zatražite od Narodne Knjige, slanjem imejla na info@narodna-knjiga.com

Koje lične podatke skupljamo i zašto ih skupljamo?

Na pojedinim djelovima ovog internet sajta tražimo lične informacije o Vama kako bismo vam omogućili ostvarivanje određenih prava, kao što je pružanje izvjesnih informacija koje zatražite. Ovo činimo putem upotrebe online formulara i svaki put kada nam pošaljete svoje detalje e-mailom. Informacije koje dobijemo od Vas mogu uključivati Vaše ime i prezime, adresu, brojeve telefona ili e-mail adresu. Od vas nikada nećemo tražiti dodatne informacije koje nisu neophodne da biste dobili uslugu koju ste zatražili.

Gde čuvamo Vaše podatke

Podatke o ličnosti prilikom prijavljivanja na Newsletter prikupljamo i čuvamo u okviru naše email liste (baze podataka) na serverima Beotel Neta.

Kako koristimo prikupljene informacije

Narodna knjiga može prikupljati i koristiti lične podatke Korisnika u sledeće svrhe:

  • Da poboljša svoje usluge

Informacije koje prikupljamo nam pomažu da efikasnije odgovorimo na vaše zahtjeve prilikom rezervacije prijevoza.

  • Za personalizaciju iskustva korisnika

Možemo koristiti informacije da shvatimo kako naši Korisnici (kao grupa) koriste usluge i resurse koji se nalaze na našem Sajtu.

  • Da unapredimo naš Sajt

Možemo koristiti povratne informacije koje navedete za poboljšanje naših proizvoda i usluga.

  • Da pokrenemo promocije, istraživanja ili druge funkcije Sajta

Slanje informacija Korisnicima koji su pristali da ih prime (Newsletter).

  • Da bismo poslali periodične e-poruke

Možemo koristiti e-mail za slanje informacija i komunikaciju sa Korisnikom. Takođe se može koristiti kao kanal komunikacije da odgovorimo na Korisnikove molbe, pitanja i/ili druge zahtjeve. Ako Korisnici odluče da se opredele za našu mailing listu, oni će dobiti e-poruke koje mogu da uključuju vesti kompanije, informacije o novim ponudama, proizvodima ili uslugama, itd. Ako u bilo kom trenutku Korisnik želi da se odjavi od prijema buduće e-poruke, uključili smo detaljnu odjavu na dno svakog e-maila.

Komentari

Kada posetioci ostave komentare na veb mestu, skupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare kao i IP adresu posetioca i nisku user agent njegovog pregledača veba za pomoć u otkrivanju nepoželjnog.

Anonimizovana niska napravljena od vaše adrese e-pošte (takođe nazvana i heš) može biti dostavljena usluzi Gravatar da bi se videlo da li je koristite. Politika privatnosti usluge Gravatar je dostupna ovde: https://automattic.com/privacy/

Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša slika profila je vidljiva javnosti u smislu vašeg komentara.

Sadržaj

Ukoliko otpremate slike na veb mjesto, trebalo bi da izbegavate otpremanje slika sa ugnežđenim podacima lokacije (EXIF GPS). Posetioci veb mjesta mogu da preuzmu i izvuku podatke o lokaciji sa slika sa veb mjesta.

Kolačići na Internet pretraživaču

„Kolačići“ (Cookies) su male tekstualne datoteke koje su snimljene na vašem uređaju (računar, mobilni telefon, tablet …) da biste pratili kretanje vašeg pretraživača na veb sajtu i ne povezuju se sa vašim ličnim podacima koje ste nam dali. Uz pomoć takvih fajlova, omogućeno je kretanje posetilaca po stranici, a samim tim se i prikupljaju podaci kako bi poboljšalo korisničko iskustvo, optimizovali i poboljšali funkcionalnost veb-sajta. Sajt ima tip kolačića koji je sačuvan na računaru korisnika sve dok je podešen u pregledaču. Korisnici mogu da odaberu da internet pretraživači odbijaju kolačiće. Ako korisnici odaberu ovu funkciju, određeni delovi sajta možda neće funkcionisati kako je predviđeno.

Kada posetite našu veb lokacijau ili koristite naše aplikacije ili druge digitalne alatke, mi možemo, u zavisnosti od vaše saglasnosti, koristiti kolačiće, piksele za kolačiće i druge tehnologije za prikupljanje sledećih podataka:

 • IP adresa, informacije o povezivanju, tip pretraživača, lokacija, vremenska zona, operativni sistem i druge tehničke informacije.
 • Informacije o vašoj posjeti, uključujući veb-sajtove koje ste posjetili prije i nakon našeg veb- sajta i proizvodima koje vidite.
 • Trajanje posjeta na stranicama našeg sajta i informacija o interakciji između stranica.

Narodna knjiga koristi kolačiće drugih proizvođača (Google Analytics). Ovi kolačići služe za anonimne statistike o posećivanju sajta i ne uključuju lične podatke. Više o njima možete saznati ovde  https://support.google.com/analytics/answer/6004245

Imajte na umu da uvijek imate potpunu kontrolu nad kolačićima. Većina pretraživača nudi potpuno isključivanje kolačića pomoću opcija, za svaki pregledač odvojeno.

Remarketing

Informacije prikupljene korišćenjem kolačića mogu se koristiti za ponovno oglašavanje na Google AdWords-u i Facebook-u, odnosno za naše oglašavanje na drugim veb stranicama koje će posjetiti korisnik koji je prethodno posjetio naš veb-sajt.

Google, Facebook i treće strane prikazuju AdWords, odnosno tzv. „oglase“ na različitim veb lokacijama i aplikacijama koje korisnik posjećuje i koristi. Ovi „oglasi“ se takođe zasnivaju na prethodnim posetama našem veb-sajtu korišćenjem kolačića.

Korisnici mogu prilagoditi svoje sopstvene preferencije o Google i Facebook oglašavanju, pristupanjem sledećim stranama: Za „Google“: https://support.google.com/ads/answer/2662922?hl=en, i za „Facebook“: https://www.facebook.com/ads/website_custom_audiences/. Korisnik može u potpunosti odustati od ovakvog oglašavanja na osnovu svog prethodnog interesa postavljanjem podešavanja kolačića u internet pregledaču koji koristi korisnik. DoNotTrack („DNT“) je funkcija koja omogućava korisniku da podesi svoj veb pretraživač na način koji informiše veb stranice da njegovo online kretanje po Internetu, ne želi da bude praćeno. Funkciju „DNT“ korisnik može omogućiti ili onemogućiti posećivanjem sekcije „Parametri“ (Preferences) ili „Podešavanja“(Settings) u zavisnosti od vrste veb pregledača.

Ugnežđeni sadržaj sa drugih veb mesta

Članci na ovom veb mjestu mogu da sadrže ugnežđeni sadržaj (npr. video snimke, slike, članke, itd). Ugnežđeni sadržaj sa drugih veb mesta se ponaša na potpuno isti način kao da je vaš posetilac posetio drugo veb mjesto.

Ta veb mjesta mogu da prikupe podatke o vama, koriste kolačiće, ugnezde dodatno praćenje od strane treće strane i nadgledaju vašu interakciju sa tim ugnežđenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije sa ugnežđenim sadržajem ukoliko imate nalog i prijavljeni ste na to veb mjesto.

Koliko dugo čuvamo vaše podatke?

Ukoliko ostavite komentar, taj komentar i njegovi meta podaci se čuvaju neograničeno. Ovo je zato da bismo prepoznali i automatski odobrili sve komentare koje uslede umesto da ih držimo u redu za pregled.

Za korisnike koji se registruju na naše veb mjesto (ukoliko ih ima), takođe čuvamo lične informacije koje dostave u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu da vide, urede ili obrišu svoje lične podatke bilo kada (izuzev što ne mogu da promene svoje korisničko ime). Upravnici veb mesta takođe mogu da vide i urede te informacije.

Koja prava imate u odnosu na vaše podatke?

Ukoliko imate nalog na ovom veb mjestu, ili ste ostavili komentare, možete da zahtjevate da primite datoteku sa izvezenim ličnim podacima koje držimo o Vama uključujući bilo koje podatke koje ste nam dostavili. Takođe možete da zahtjevate da obrišemo bilo koje lične podatke koje držimo o vama. To ne uključuje bilo koje podatke koje smo obavezni da držimo zbog administrativnih, pravnih ili bezbedonosnih razloga.

Otkrivanje informacija

Informacije koje nam date čuvaju se na našem serveru, a mogu im pristupiti naši zaposleni, državni organi, naši pravni sledbenici i lica koja angažujemo da obrađuju podatke u naše ime u svrhe navedene u ovoj politici ili druge svrhe za koje ste Vi dali odobrenje. Takođe, možemo preneti informacije o upotrebi našeg internet sajta trećim licima ali to neće uključivati informacije na osnovu kojih Vi možete biti identifikovani. Osim ako to zakon ne nalaže, nećemo ni na koji način učiniti dostupnim niti distribuirati informacije o Vama koje nam pružite, bez vašeg prethodnog odobrenja.

Maloljetna lica

Narodna knjiga preporučuje svim roditeljima ili starateljima da djecu uče bezbjednom i odgovornom postupanju sa ličnim podacima na Internetu. Maloljetnici ne bi trebali da otkrivaju svoje lične podatke Narodnoj knjizi bez prethodne dozvole roditelja ili staratelja Narodna knjiga svjesno nikada neće uzimati lične podatke od maloljetnika, niti ih na bilo koji drugi način koristiti, niti ih ustupiti trećim licima bez dozvole.

Kontrola

Možete u svako doba zatražiti pregled svih ličnih podataka koje smo od vas dobili na jednoj od naših adresa na mreži. Možemo na vaš zahtjev ažurirati, ispraviti ili obrisati te podatke (ako se dotični podaci još uvijek nalaze u našim bazama podataka), ili ubuduće prestati koristiti te podatke. Ako želite ostvariti to pravo, jednostavno nam se javite.

Kako štitimo vaše podatke?

Implementirali smo bezbjednosne mere zaštite osmišljene u cilju zaštite ličnih informacija koje ste dali u skladu sa industrijskim standardima. Pristup vašim podacima na našim Uslugama je zaštićen lozinkom, a svi transakcioni podaci su zaštićeni SSL šifrovanjem kada se razmenjuju između veb pregledača i Usluga. Da bi zaštitili podatke koji se skladište na našim serverima, mi takođe redovno pratimo naš sistem tražeći eventualne propuste i napade, i koristimo najviši nivo sigurnosnih pristupa našem centru za čuvanje podataka. Međutim, s obzirom da internet nije 100% sigurno okruženje, ne možemo da osiguramo ili garantujemo sigurnost bilo kog podatka koji se prosleđuje. Ne postoji garancija da se informacijama ne može pristupiti, da budu otkrivene, izmjenjene, ili uništene kršenjem bilo koje od naših fizičkih, tehničkih, ili upravljačkih mera zaštite. Vaša je odgovornost da zaštitite bezbjednosti vaših informacija za prijavljivanje. Imajte na umu da se poruke e-mejla, instant poruke, i slična sredstva komunikacije sa drugim članovima još uvek ne šifruju, a savetujemo vam da ne šaljete poverljive informacije putem ovih sredstava. Pomozite nam da Vaš nalog ostane bezbjedan tako što ćete koristiti jaku lozinku.

Promene politike privatnosti

Zadržavamo pravo da promenimo ovu Politiku privatnosti, s vremena na vrijeme. Ako napravimo značajne promene u načinu na koji tretiramo vaše lične podatke, ili samu Politiku privatnosti, mi ćemo obezbjediti obaveštenje korisnicima (Vama) putem Usluga ili nekim drugim sredstvima, kao što je e-mejl. Pregledajte promene pažljivo. Ako se slažete sa promenama, jednostavno nastavite da koristite naše usluge. Ako imate prigovor na bilo koju promjenu u našim uslovima i više ne želite da koristite naše usluge, možete da zatvorite svoj nalog. Osim ako nije drugačije naznačeno, naša trenutna Politika privatnosti se odnosi na sve informacije koje imamo o Vama i Vašem nalogu. Koristeći naše Usluge nakon saopštenog obaveštenja o promenama, izjavljujete da ste obavešteni i da iskazujete saglasnost sa izmenjenom politikom i praksom.

Linkovi sa internet sajtovima trećih lica

Internet sajt može sadržati linkove drugih internet sajtova čiji vlasnik ili korisnik nije Narodna knjiga. Takvi linkovi su obezbjeđeni isključivo da bi Vama pružili što više informacija. Narodna knjiga ne kontroliše i nije odgovoran za rad, sadržaj, politiku privatnosti ili bezbjednost ovih sajtova. Narodna knjiga ne kontroliše sadržaj ili proizvode ili usluge dostupne na ovim internet sajtovima. Ako uspostavite vezu sa takvim internet sajtovima preko linka na našem internet sajtu, to činite na sopstveni rizik i bez saglasnosti Narodna knjiga.

Poruke elektronskom poštom

Kada nam šaljete elektronsku poštu (e-poštu) s ličnim podacima po kojima vas je moguće identifikovati, bilo putem e-pošte s pitanjem ili komentarom, ili obrascem koji nam dostavljate elektronskom poštom, mi te podatke koristimo u svrhu ispunjenja vaših zahteva.

Više informacije za kontaktiranje

Ukoliko imate dodatna pitanju u vezi politike privatnosti na našem veb sajtu slobodno nas kontaktirajte na +382 20 273 141 ili nam pošaljite poruku ovde.

Loading...