Blog

Zašto je važno da djeca čitaju

Zašto je važno da djeca čitaju

Zašto je važno da djeca čitaju? Pitanje kojima se bave mnogi mediji, psiholozi, pa i sami roditelji.

Savremeno doba karakterišu mobilni telefoni, internet, kompjuteri i drugi gedžeti koji odvlače pažnju kako mlađoj, tako i starijoj generaciji. U ovakvom vremenu zaista je teško sačuvati stare vrijednosti i usaditi zdrave navike svojoj djeci.

Iako razni edukativni programi i emisije na televiziji djeluju pouzdano imajte u vidu da je knjiga neprevaziđeni izvor znanja. Sjetite se samo da ste i vi prva slova naučili upravo iz slikovnica, a zatim kroz dječije knjige nastavili da razvijate svoj vokubular. Čak i čitanje naglas najmlađima pomaže da razumiju različite teme o svijetu i svakodnevnom životu, dok opuštajuća atmosfera i vrijeme koje provedete, tada, zajedno predstavlja nemjerljivu sreću.

Zašto je važno da djeca čitaju i šta time dobijaju otkriva vam Narodna knjiga.

 

Zašto je važno da djeca čitaju? Jer time postaju pametniji

Još je Albert Ajnštajn pokazao zašto je važno da djeca čitaju. Naime, uz pomoć knjiga djeca aktivno vježbaju svoj um. Samim tim postaju oštroumniji i pametniji, baš kao što ih bavljenje sportom čini fizički spremnijim.

Za razliku od gledanja televizije koja “servira” gotove slike, čitanje podstiče na razmišljanje, logičko zaključivanje i razvijanje bolje koncentracije. Zapravo, aktivni rad svih moždanih funkcija kroz čitanje, obogaćuje mentalnu bazu, koja je osnova za napredak i razvoj u kasnijem životu. To je dokazalo i istraživanje američkih pedijatara. Prema ovoj studiji djeca koja su od malih nogu čitala postala su uspješniji ljudi, bez obzira na porijeklo, kao i na socijalni i ekonomski status.

Upravo je ovo jedan od glavnih razloga zbog kog stručnjaci savjetuju: “Podstičite svoju djecu da čitaju knjige!”

Zašto je važno da djeca čitaju

Zašto je čitanje važno za djecu? Jer na taj način otkrivaju novi svijet

Knjiga je mnogo više od školske lektire i edukativnog sredstva. Ona je prijatelj djece koji ih vodi u avanture i na nepoznate destinacije.

Knjige donose pregršt novih informacija koje otkrivaju kako se određene situacije mogu riješiti. Kroz priče naši najmlađi se susreću sa životima drugih, njihovim nedaćama, srećom. Iako su napisane dječijim jezikom, one obrađuju značajne teme tako da pružaju odgovore na mnoga važna pitanja sa kojima će se susresti tokom odrastanja.

 

Zašto je čitanje važno za djecu? Jer uz pomoć knjiga razvijaju empatiju i socijalne vještine

Empatija je sposobnost koja se uči. U današnjem svijetu gdje vlada bezosjećajnost, važno je od malih nogu učiti djecu da pokažu razumijevanje prema drugima a to će najbolje steći identifikacijom sa omiljenim junacima iz knjiga.

Zašto je važno da djeca čitaju

Ujedno, mališani razvijaju svoje socijalne vještine. Posmatrajući interakciju između likova u knjigama, kao i kroz razgovor sa vama dok im čitate, uče kako da komuniciraju. Vjerovali ili ne, knjiga je povod za druženje i inspiracija za novu igru sa vršnjacima, što je jedan od najvažnijih odgovara na pitanje: “zašto je važno djeca da čitaju”.

Nemojte da zaboravite da ste vi najbolji primjer svojoj djeci. Zato, čitajte klasike, dok vaši mališani pored vas uživaju u svojoj, dječijoj literaturi.