Blog

Važno je čitati – Dječije knjige su najbolji izvor razonode za naše mališane

Važno je čitati – Dječije knjige su najbolji izvor razonode za naše mališane

Za najkvalitetniji psihofizički razvoj i rast djeteta važno je da još od malih nogu mališane edukujemo, učimo i podstičemo zdravom obrascu života. Jedan od najboljih načina za razvijanje mentalnih sposobnosti i vještina djece svakako je čitanje. Zato su dječije knjige od ključnog i esencijalnog značaja za psihički razvitak naših najmlađih. Što ih više motivišemo da čitaju (što nije lak zadatak), to će više i brže saznavati stvari o svijetu koji ih okružuje.

U eri mobilnih telefona, lap-topova, tableta i internet ekspanzije, djeca veoma lako zapostavljaju čitanje kao najvažniji vid mentalne aktivnosti. Međutim, treba znati da je upravo djetinjstvo najbolji život period kada djecu treba upoznati sa magičnim i nevjerovatnim svijetom knjiga. Samo se čitanjem knjiga djeci na najkvalitetniji način može skrenuti pažnja sa sumorne i dosadne svakodnevice. Istovremeno, na taj način se u velikoj mjeri utiče na dječije psihičko zdravlje i obrazovanje.

Čitanjem knjiga djeca obogaćuju svoj vokabular

Mališane treba na vrijeme izložiti pametnim, lijepim i korisnim stvarima. Ukoliko roditelji djecu nauče da čitaju knjige, kao i da prepoznaju značaj čitanja, pružiće im osnovu za razvitak mnogostrukih sposobnosti. Međutim, u moru brojnih prednosti koje dječije knjige imaju kada su mališani u pitanju, jedna od najznačajnijih je svakako proširivanje njihovog rječnika. Što je stvar koja je naročito važna u tom životnom dobu.

dječije knjige Narodna knjiga 2

Brojna istraživanja pokazala su da djeca najbrže „upijaju“ i pamte informacije u periodu između druge i pete godine. Čitanjem knjiga, đeca će u značajnoj mjeri obogatiti svoj rječnik. Na taj način, podstiče se sposobnost njihove komunikacije, govora i konverzacije. Ako odgajate djecu čitajući im knjige, razvićete kod njih jezičke sposobnosti i pozitivan stav prema knjizi. Ovaj „efekat“ posebno će doći do izražaja u jednoj od prvih faza socijalizacije u životu svakog djeteta, a to je osnovna škola.

Dječije knjige podstiču maštu i kreativnost kod mališana

Moja mašta može svašta“ – izreka je koju vjerovatno svako dijete zna napamet. Razvijanje mašte kod djeteta jedna je od najbitnijih stavki u razvitku njegove cjelokupne ličnosti. Najbolji način da dijete, još od najmlađeg uzrasta, kreativno razmišlja i da bude maštovito jeste čitanje knjiga. S druge strane, dječije knjige mogu stimulisati neke druge njihove vještine i p(r)obuditi skrivene talente, kao što su sposobnost besjedništva, recitovanja i slično.

Ono što je još bitnije – knjige za djecu uopšte ne moraju da imaju isuviše teksta kako bi se kod mališana razvio kreativan tok misli. Čak i knjige koje sadrže malo teksta podstiču maštu – jer u tom slučaju dijete samo može da osmisli nastavak priče. Inače, istraživanja govore u prilog činjenici da su djeca koja su više čitala, lakše i brže rješavala pismene zadatke i testove u školi. Pritom, ne samo testove iz maternjeg jezika, već i iz matematike i ostalih egzaktnih nauka. Dakle, redovnim čitanjem knjiga, vaše dijete će ostvariti bolje rezultate u školi.

Pomoću knjiga dijete brže životno sazrijeva

Uvijek treba imati u vidu da ni najmanje nije lak zadatak motivisati mališane da sami čitaju. Štaviše, to je jedan od najzahtevnijih stvari sa kojima se susreće svaki roditelj. Da biste djetetu privukli pažnju, imajte na umu da djeca vole slikovnice i lagane pjesmice koje se rimuju. Ali, mališani naprosto obožavaju i one dječije knjige koje lako mogu držati. Potrudite se da čitanje knjiga djeci bude svakodnevna i obavezna rutina, jer će vaš mališan na taj način na vrijeme (čak i brže) razviti i kritičku svest.

dječije knjige Narodna knjiga 3

Dakle, redovnim čitanjem dječijih knjiga, naši najmlađi će brzo i na najefektiniji način biti spremniji za kasnije izazove koji ih čekaju u životu. Dječije knjige kod mališana na prirodan način bude znatiželju i zainteresovanost za sticanjem novih (sa)znanja i upoznavanjem svijeta oko sebe. Takođe, ukoliko mališanima čitate knjige pred spavanje, podstaći ćete kod njih razvijanje emotivne inteligencije. Prema tome, knjige djeci omogućavaju brže životno sazrijevanje.

Gdje pronaći najbolje dječije knjige? Odgovor je – Narodna knjiga

Sa razlogom se kaže da su knjige čovjekov najbolji prijatelj, a to se najbolje vidi kada su djeca u pitanju. Knjige djeci od malih nogu oplemenjuju život, podstiču nastanak kreativnih sposobnosti, razvijaju inteligenciju i motivišu na saznavanje novih stvari. Dakle, matematika je jasna. Ukoliko želite najbolje za vaše najmilije, onda knjigu u ruke i „bacite se“ na posao. Mjesto gdje ćete naći najbolje i najkvalitetnije knjige za djecu svakako je Narodna knjiga.

Narodna knjiga je prodavnica najpopularnijih izdanja, ali istovremeno smo i jedna od najeminentnijih izdavačkih kuća u Crnoj Gori. Kod nas možete naći najširi izbor najtraženijih knjiga renomiranih domaćih autora, ali i prevode najistaknutijih stranih književnika. Poseban akcenat stavili smo na izdanja školske lektire od prvog do devetog razreda reformisane škole gdje smo, na polju dosadašnjeg izdavaštva, napravili ubjedljivo najveći pomak. Neke od vaših omiljenih naslova možete pronaći u našoj online prodavnici i odmah kupiti knjigu koju želite!

Pored knjiga, kod nas možete pronaći i veliki izbor kancelarijskog materijala i papirne galanterije, pribor za slikanje, školski pribor, ali i bogat gift program. Naša prodajna mjesta nalaze se u Podgorici i Nikšiću i budite slobodni da nas kontaktirate i posjetite. Podarite vašem mališanu najljepši dar koji jedno dijete može imati – knjigu.