Blog

Avanturistički romani – Probudite avanturistički duh u sebi

Avanturistički romani – Probudite avanturistički duh u sebi

Avanturistički romani su omiljeni kako mlađim, tako i starijim generacijama, te ne čudi što su mnogi od njih najčitanije knjige, bestseleri.

Zaista ima nešto magično u uzbuđenju koje donosi splet nepredvidivih radnji dok sa nestrpljenjem iščekujemo gdje će naredne stranice da odvedu našeg junaka. Avanturistički romani nas pozivaju da započnemo neočekivano putovanje sa dramatičnim događajima, uzbudljivim likovima i vječitim pitanjem: “kako da pomognemo junaku da ispuni zadati cilj”?

Jedino nam ovakva priča omogućava da u samo jednom danu osvojimo najviši vrh planine, istražimo morske dubine, isprobamo se u ekstremnim sportovima ili, pak, nađemo oči u oči sa najopasnijim životinjima. Ujedno, ona nas uči kako da živimo bolje i produktivnije; kako da se suočimo sa svim izazovima, bez straha i odlaganja.

Avanturistički romani - 1-

Avanturistički romani postoje od davnina

Avantura je poznata tema od najranijih dana pisane fikcije. Još su najpopularniji istorijski romani u antičko doba obilovali ovakvim pričama pa možemo slobodno da kažemo da je Homerova “Odiseja” jedno od prvih avanturističkih dijela.

Tokom Srednjeg vieka knjige su bile ispunjene romansom i junaštvom. Naime, hrabri vitezovi su morali da prođu niz prepreka kako bi došli do svoje drage. U tom periodu u Španiji nastala je posebna vrsta avanturističkog žanra – pikarski roman. Karakteriše je radnja u kojoj se junaci susreću sa brojnim dogodovštinama dok su izolovani od ostatka svijeta. Obično se ona dešava u pustinji, prašumi, na pustom ostrvu… Najbolji primjer jeste djelo Danijela Defoa “Robinzon Kruso”, po kome je nastao čitav avanturistički pravac – robinzonijada.

Ipak, avanturistički romani su doživjeli pravi procvat tek u 19. vijeku, da bi danas prešli dug put od doba prinčeva, preko vesterna, pa do priča o visokotehnološkim špijunažama.

Avanturistički romani za djecu

Čuveni “Robinzon Kruso” je školska lektira. Međutim, mnoge popularne knjige za tinejdžere upravo su avanturističkog žanra. Među njima posljednjih godina izdvojio se serijal “Persi Džekson i bogovi Olimpa”, Rika Riordana.

Iako je zasnovan na starogrčkim motivima, radnja serijala je smještena u moderno doba. Glavni junak, Persi je na prvi pogled obični dječak koji živi u Njujorku. Krasi ga nevjerovatan um i duhovitost, ali i poremećaj pažnje te često upada u neobične situacije zbog kojih ga smatraju problematičnim.

Njegov život se mijenja iz korijena nakon jedne posjete muzeju Metropoliten sa školom. Uspjevši da preživi napad antičkog čudovišta Persi otkriva da je sin jednog od najmoćnijih bogova sa Olimpa.

Serijal “Persi Džekson i bogovi Olimpa” obuhvata 5 knjiga. Svaka od njih glavnog junaka stavlja u nova iskušenja tako da ih djeca čitaju u jednom dahu.

Avanturistički romani - 2-

Romani koje moraju da pročitaju odrasli

Avanturistički romani nisu namijenjeni samo za najmlađe. To najbolje dokazuje “Šesta faza sna” Bernara Verbera. U njoj pisac omogućava dvadesetosmogodišnjem Žaku Klajnu da tokom sna upozna sebe kroz 20 godina.

Kada naš junak shvati da je putovanje kroz vrijeme, pomoću snova, moguće odlučuje da pronađe majku koja je nestala u Maleziji.

“Šesta faza sna” je mnogo više od avanturističkog štiva. On nas navodi da obratimo pažnju na svoje snove kako bismo otkrili šta nam podsvjesno govori naš um.

Avanturistički romani su najbolje knjige za zimu, kada zbog snijega i vjetra moramo da ostanemo unutra. A da biste spremni dočekali hladne dane posjetite knjižare Narodne knjige, gdje vas čekaju najpoznatija djela svjetske i domaće književnosti.