Blog

Najčitanije knjige bestseleri

Najčitanije knjige bestseleri

Najčitanije knjige bestseleri, baš kao što im i sam naziv kaže, predstavljaju knjige koje su za kratko vrijeme po izlasku iz štampe stekle veliku popularnost.

Iako je 21. vijek donio digitalizaciju u svakoj oblasti, različiti moderni mediji nisu uspjeli da zamijene pisanu riječ. Kultura čitanja i dalje opstaje, što svjedoče i statistički podaci o prodaju knjiga širom svijeta.

Sigurni smo da krilatica: „Čitajte klasike” današnjim milenijalcima zvuči nevjerovatno, ali upravo ove knjige traju tokom godina. Uvijek aktuelne, one zapravo nikada ne izlaze iz mode, privlačeći ljude da im se iznova vraćaju. Tako imamo Orvelovu „1984”, koja je napisana 36 godina prije naslova, a prodata u preko 30 miliona primjeraka. Dok je svima drag „Mali princ“ Antoana de Sent Egziperija od svog pojavljivanja 1943. godine pa do danas našao mjesto na 140 miliona porodičnih polica.

Ali šta je sa modernom književnošću? Čini se da je posljednjih 20-ak godina osim zanimljive teme, potrebno i niz drugih, prije svega, marketinških aspekata kako bi dospela do srca šire čitalačke publike. Najčitanije knjige bestseleri, obično, se bave intrigantnim temama, poput kriminalnih, ljubavnih ili naučno fantastičnih. Nije rijetkost da se na listi nađu i memoari, biografije pa i self-help literatura.

Najčitanije knjige bestseleri dolaze iz 19. vijeka

Izraz „bestseler”, tj. najprodavaniji prvi put je upotrijebljen 1889. godine u časopisu The Kansas Times & Star. Međutim, fenomen najčitanijih knjiga seže mogu ranije, već sa pojavom masovne štampe. Pa možemo slobododno da kažemo da je Biblija prvi svjetski bestseler.

Sve do 15. vijeka postojala su određena pravila koja su određivala koje su najčitanije knjige bestseleri. Najpre, štivo je moralo da bude kratko kako bi bilo jeftino. Samim tim i dostupno široj populaciji. Među prvim takvim bile su Biblia pauperum („Biblija siromaha”), Ars moriendi i verzija Apokalipse.

Najčitanije knjige bestseleri

Kako nastaju najčitanije knjige?

Danas, ne postoje ujednačena pravila za rangiranje. Već se najčitanije knjige bestseleri formiraju zavisno od zemlje.

U Velikoj Britaniji postoje posebne liste za primjerke sa tvrdim i mekim koricama. Pa da bi se knjiga sa čvrstim koricama nazvala „bestselerom“, mora da ima nedjeljnu prodaju od 4.000 do 25.000 primjeraka. U Kanadi se najčitanije knjige bestseleri određuju prema nedjeljnim rangiranjima u nacionalnoj službi za praćenje prodaje štampanog materijala. The New York Times pored maloprodaje, uključuje i veleprodaju iz raznih izvora. Dok u većini slučajeva online shopovi i izdavačke kuće prate prodaju samo svojih knjiga i na osnovu podataka prave top listu.

Top 3 najčitanijih bestselera

Knjige za ovo ljeto, kao i svake godine tokom odmora, polaze od bestselera. Pa ako se pitate: „šta čitati ovog ljeta”, Narodna knjiga vam daje kratki pregled trenutno najtraženijih.

  1. Nakon svjetskih bestselera „Čovjek po imenu Uve” i „Moja baka vam se izvinjava”, koje su oduševile čitaoce u našoj zemlji, švedski pisac Fredrik Bakman donosi novi, očaravajući roman. „Uznemireni ljudi” Najluđi roman Fredrika Bakmana! Nerazumno nepristojna komedija.
    Tokom razgledanja stana koji se nudi na prodaju jedan propali pljačkaš banke zaključaće se s iritantno entuzijastičnim agentom za prodaju nekretnina, dvojicom ogorčenih zavisnika od Ikee, trudnicom, samoubilački nastrojenim multimilionerom i prokletim zecom. Kada policija konačno bude upala u stan, zateći će ga… praznog.
    A onda se taoci jave policiji sa svojim beskorisnim iskazima i saznajemo šta se stvarno dogodilo. Ili ne? Jer najveće zagonetke i dalje su pred nama. Kako je pljačkaš uspio da pobjegne? Zašto su svi tako bijesni? I šta je naopako s ljudima ovih dana?
    Jedinstveni spoj humora i nježnih, prijateljskih osjećanja uvodi nas u dubinu međuljudskih odnosa. Ujedno, najnovije Bakmanovo djelo zaokružuje tematiku sa junacima u poznim godinama koji su prinuđeni da se snalaze u novim životnim okolnostima punim izazova.
  2. U iščekivanju trećeg romana „Kastigulja“ kojim se zaokružuje trilogija o crnogorskoj ženi, predstavljamo i dalje veoma aktuelna prethodna dva. „S one bande moje gore”, Jasenke Lalović je njen pravi roman. Ovo je priča o običnoj crnogorskoj ženi, smještena u periodu pred Drugi svjetski rat i sam njegov početak.

Najčitanije knjige bestseleri
Drugi roman Jasenke Lalović „S ove bande moje gore”, Jasenke Lalović je nastavak prve knjiga koja se dotiče tradicije, običajnog prava koje je iznad onog ispisanog slovom zakona. Pokušava da pokaže kako je život sa ove i sa one bande iste gore sasvim drugačiji iako se mnogima, posebno onima sa strane, čini isti. To što ih dijeli zapravo je šav koji ih zauvijek spaja, ali i opominje na mnoge nepomirljivosti koje su obično osobene samo onim ljudima kojima je svako svakome neki rod, opet preko nekog trećeg. Gdje se sve zna i gdje je čovjek više svačiji nego svoj. A žena tek sjenka takvog čovjeka…

Na trećem mjestu – Roman koji je osvojio čitaoce širom svijeta

3.Damin gambit“, Volter Trevis Bestseler objavljen davne 1983. godine, po kojem je snimljena Netflix-ova mini-serija. Knjiga koju je nemoguće svrstati u uobičajene kategorije, priča o odrastanju, šahu, zavisnosti, elegantna proza prepuna napetosti: ako vam se dopala serija, dovoljno je reći da je knjiga mnogo, mnogo bolja! I ne, ne morate da se razumijete u šah ili da ga volite da biste uživali.