Blog

Najprodavanije knjige svih vremena

Najprodavanije knjige svih vremena

Najprodavanije knjige svih vremena, upravo, su djela kojima se rado vraćamo.

Knjige su oduvijek bile dio našeg života. Od prvih dana rođenja roditelji su nam čitali dječije knjige. Njih je zamijenila školska lektira koja je ispunjavala đačke dane. Zatim je na red došla stručna literatura i knjige za učenje stranih jezika. Ipak, među njima uvijek su se provlačila omiljena djela i pisci kojima i danas ispunjavamo police u sobi.

Različitih žanrova, jezika, pa i veličina, najprodavanije knjige svih vremena donose drugačije priče isprepletane različitim emocijama. Počev od ljubavi i mržnje, preko saosjećanja, besa i tuge, pa do uzbuđenja – svaka od njih je dotakla milione srca širom svijeta. I baš svaka se, makar jednom, našla na čuvenoj listi, najčitanije knjige bestseleri.

Najprodavanije knjige svih vremena - 1-

Najprodavanije knjige svih vremena koje donose duh prošlosti

“Don Kihot” Migela de Servantesa nastao je u 17. vijeku. Tačnije prvi dio pod nazivom “Veleumni plemić Don Kihot od Manče” objavljen je 1605. godine, a drugi 10 godina kasnije. Do današnjih dana prodat je u preko 500 miliona primjeraka.

Ovo remek-djelo ne samo španske, već i svjetske književnosti, govori o plemiću koji kreće u ostvarivanje svojih fantazija. Jedinstveni spoj stvarnosti i fikcije čini roman pitkim i opuštajućim. A, opet, zahtjeva pažnju kako bismo upoznali epohu u kojoj je radnja smještena.

Naučnofantastični roman “20.000 milja pod morem” Žila Verna opravdano se našao u najprodavanije knjige svih vremena  je ugledalo svjetlost dana 1870. godine i prodato je u oko 60 miliona primjeraka.

Priča o profesoru Pjeru Aronaksu koji kreće u lov na misteriozno morsko čudovište otkriva nestvarni svijet, pozivajući nas da ga zajedno istražimo. Radnja doživljava obrt kada se otkrije da je čudovište zapravo sofisticirana podmornica kojom upravlja kapetan Nemo.

Najprodavanije knjige svih vremena detektivskog žanra

Zahvaljujući Agati Kristi i detektivski romani su se našli na ovoj listi. Naime, od 1939. godine, kada je “I ne osta nijedan” objavljen, prodato je više od 100 miliona knjiga.

Književnica nas vodi na Vojničko ostrvo, tj. samotnu stijenu pored obale Devona. U velelepnoj vili, koja je jedina zgrada na ostrvu, pozvano je 10 stranaca. Odsječeni od kopna, bez domaćina, svaki od njih krije tajnu. Za zločine će ih javno, pred drugima, optužiti glas domaćina sa gramofona.

Od narednog jutra počinju ubistva. Iz dana u dana po jedan gost umire pod jezivim okolnostima, a sa njim nestaje i jedna od 10 ukrasnih figura crnaca koje asociraju na svima dobro poznatu pjesmicu. Po njoj je knjiga i ponijela filmski naziv “Deset malih crnaca”.

Najprodavanije knjige svih vremena -2-

Najprodavanije knjige savremenog doba

Vjerovali ili ne, najprodavanije knjige svih vremena ne moraju biti stare decenijama. To potrvđuje “Da Vinčijev kod”, Dena Brauna. Štampana 2003. godine, a već prodata u oko 80 miliona primjeraka na čak 44 jezika.

Misteriozna šifra sakrivena je u djelima Leonarda da Vinčija. A zadatak da je otkrije pripao je profesoru sa Harvarda Robertu Lengdonu. Tajna Templara i Svetog grala, neotkriveni prizori iz evropskih katedrala i katolički misticizam izviru sa svake nove stranice. Te ne čudi što se ovaj roman čita u jednom dahu.

Iako spada u filmovane knjige naša preporuka je da prvo pročitate knjigu, pa tek onda pogledate film, ako to već niste učinili.

Najprodavanije knjige svih vremena možete pronaći u knjižarama Narodne knjige u Podgorici i Nikšiću.