Blog

Najpopularniji istorijski romani

Najpopularniji istorijski romani

Najpopularniji istorijski romani omogućavaju nam da premostimo jaz između davnih vremena i našeg doba.

Knjige sa istorijskom tematikom obuhvataju širok spektar djela. Pojedine od njih su obavezna školska lektira, druge, pak, spadaju u vanvremenske klasike, dok su mnoge, zbog izuzetne popularnosti, najčitanije knjige, bestseleri.

Još su u Staroj Grčkoj pisci voljeli da pišu o ljudima i mjestima iz prošlosti. Tako da možemo slobodno da kažemo da je “Ilijada” prvi istorijski roman, iako se ovo djelo svrstava u epsku poeziju. Prema mišljenju jedne grupe istoričara Platon je kroz mit o Atlantidi, postavio temelje za istorijski žanr.

Djela sa ovom tematikom srećemo i u drevnoj kineskoj literaturi. “Romansa o tri kraljevstva”, Luo Guanzhonga iz 14. vijeka govori o ratu koji je okončao postojanje dinastije Han u 3. vijeku. Wu Cheng’enovo “Putovanje na zapad” nastalo je u 16. vijeku, a odnosi se na priču o budističkom hodočasniku iz 7. vijeka. Ovo su i danas najpopularniji istorijski romani u Kini, te predstavljaju prave klasike azijskog kontinenta.

Ipak, istorijska tematika je postala naširoko popularna tek u 19. vijeku, zahvaljujući djelima Sir Waltera Scotta. Čuveni škotski romanopisac je postavio okvir pisanja prošlosti, pa ga opravdano mnogi smatraju ocem istorijskog romana.

najpopularniji istorijski romani narodna knjiga

Istorijski romani imaju karakteristične elemente

S obzirom da nas najpopularniji istorijski romani vraćaju u prošlost oni moraju precizno da oslikuju duh datog vremena. Odnosno, moraju da donesu autentični period u istoriji, koji je postavljen u stvarnom mjestu, dok likovi u njemu mogu biti stvarni i izmišljeni.

I sam zaplet u romanu je kombinacija stvarnih i izmišljenih događaja pri čemu pisci obraćaju pažnju da dijalog, ponašanje, maniri, socijalni uslovi i problemi sa kojima se junaci sreću budu u skladu sa vremenom koji opisuju.

Najpopularniji istorijski romani su mnogo više od zabavnog štiva

Najpopularniji istorijski romani nose posebnu poruku. Zapravo, preko njih autori nas uče o značajnim događajima iz prošlosti, pokušavajući da predstave javnosti određeni vremenski period.

Ujedno, omogućavaju čitaocima da bolje shvate kako su ljudi živjeli, razmišljalji, pa i kako su reagovali na svoje okruženje. Na taj način možemo da sagledamo i razvoj društva kroz vijekove ali i promjene koje su dovele do savremenog doba.

Takođe, najpopularniji istorijski romani donose višestruke perspektive. Za razliku od udžbenika istorije koji daju samo jedno viđenje događaja, različite knjige sa istom istorijskom temom otvaraju šire vidike o njoj.

najpopularnije filmovane knjige

Najpopularniji istorijski romani koje morate da pročitate

  1. “Tetovažer iz Aušvica”, Heder Moris od publikovanja ne prestaje sa interesovanjem čitalačke publike. Ovo istorijsko svjedočanstvo pravi je podsjetnik na užase Holokausta. Roman govori o Lali Sokolovu koji je 1942. godine deportovan iz Slovačke u Aušvic. Njegov zadatak u logoru bio je tetoviranje brojeva na rukama logoraša. Priča dobija obrt kada se pred glavnog junaka nađe mlada, uplašena djevojka. Ljubav na prvi pogled vraća vjeru u srećni kraj, pokazući nam požrtvovanost i nesebičnost u brutalnom okruženju, kakav je čuveni logor smrti.
  2. Iako je prošlo više od 100 godina Romanovi i dalje bude pažnju. Istorijski roman “Romanova”, Arijel Lohon, donosi posljednje dane poznate ruske porodice. Radnja je ispričana preko Ane Anderson. Na njeno ime autorka je slučajno naletjela dok je tragala za istorijom Alkatraza. Da li je Ana omiljena ruska grofica ili još jedan u nizu prevaranata saznaćete u intrigantnoj priči koja od prvih stranica ostavlja bez daha.
  3. Laureat prestižne književne nagrade „Miloš Crnjanski“, Dejan Stojiljković donio je nastavak romana “Duge noći i crne zastave” pod nazivom “Olujni badem”.

Nakon pada Pirota, u jesen 1386. godine, turska vojska predvođena sultanom Muratom stiže pred kapije Niša. Sluteći opasnost od pada ovog grada Knez Lazar šalje niškom kefaliji Nenadi u pomoć svog kuma krajiškog vojvodu Milana Toplicu.

U svoj prepoznatljivom stilu, kombinujući istoriju sa elementima fantastike, drame, pa i ljubavi Stojiljković je još jednom uspio da na najljepši način dočara istoriju nama bliskog podneblja.

Najpopularnije istorijske romane, kao i filmovane knjige, ljubavnu tematiku i još mnogo drugih žanrova možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige.