Blog

Koje biografije trebate pročitati?

Koje biografije trebate pročitati?

Biografije nas upoznaju sa životima omiljenih ličnosti. Ne samo da nam otkrivaju mnoge nepoznate detalje o njima, pa i njihovo razmišljanje, već nas uvode u kulturu i način života toga doba. Pojedine, baš kao najpopularniji istorijski romani, govore i o određenim događajima koji su obilježili život glavnog junaka, a istovremeno ostavili i značaj trag u čovječanstvu.

Imajući ovo u vidu ne čudi što su neke biografske knjige obavezna školska lektira. Dok su druge postale najčitanije knjige, bestseleri.

Koje biografije trebate da pročitate otkriva vam u ovom blogu Narodna knjiga.

Biografije umjetnika

Ljubiteljima umjetnosti dobro je poznata priča o Fridi Kalo. Čak i oni koji ne posjećuju često muzeje susretali su se stvaralaštvom poznate meksičke slikarke.

Biografije

Rođena na početku 20. vijeka Magdalena Karmen Frieda Kalo i Kalderon je još od ranih godina pokazala interesovanje za slikanje. Nevjerovatni talenat ove samouke umjetnice je pretočen u više od 140 slika, od koji je čak 55 autoportreta.

Kroz prepoznatljivo stvaralaštvo u kome dominira simbolika, čak na momente nadrealna, umjetnica je prenijele svoje emocije, uključujući i patnju i tugu koje su obilježile njen život.

Osim karakterističkih dela, Fridu Kalo prepoznaju i po specifičnom izgledu i načinu odijevanja. Izrazito crna kosa sakupljena u punđu, naglašene obrve, tanki brčići i crveni karmin postali su njen zaštitni znak. Dok odjeća jarkih boja u stilu meksičke nošnje davala je dodatnu dozu autentičnosti.

Iako je život Fride Kalo bio tema mnogih pisaca, sveobuhvatnu biografiju donosi istoričarka umjetnosti Hejden Herera. Zahvaljujući njoj upoznajemo do detalja ne samo slikarstvo, već i buran ljubavni život Fride.

Biografije inovatora

Stiv Džobs je defiinitivno najveći inovator modernog doba. Njemu dugujemo nastanak pametnih telefona, mp3 plejera, tableta. Ovim svojim otkrićima osnivač kompanije Apple uveo je novu eru u tehnologiji, zauzevši značajno mjesto u istoriji.

Biografije

Da bi se svijet detaljno upoznao sa stvaranjem čuvenih uređaja, ali i preduzetničkim duhom, Volter Ajzakson je naopisao Stivovu biografiju. Delo je nastalo na osnovu više intervjua kako sa samim junakom, tako i sa članovima njegove porodice, saradnicima, prijateljima.

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da sam Džobs nije tražio da ima kontrolu nad pisanjem, niti je želio da biografiju pročita prije nego što izađe iz štampe. Takođe, nije uticao na opise i mišljenja drugih koji su govorili o njemu, pa možemo slobodna da kažemo da ova biografija, zaista, vjerno predstavlja ono što je Stiv Džobs bio – počev od vrhunskog vizionara, pa do zahtjevnog čovjeka koji nije želio da prihvati svoju ćerku.

Biografije stvaralaca sedme umjetnosti

“Soba za snove”, Kristine Makene je priča o nestvarnom životu Dejvida Linča. Ovaj američki režiser i scenarista se izdvaja nadrealističkim pristupom. Njegove filmove mnogi opisuju kao granicu između sna i jave, donoseći kako najfinije emocije, tako i strahovanja, pa i predrasude. Upravo ovakav stav je prenet i u “Sobi za snove”.

Jedinstvena kombinacija biografije i memoara uvodi nas u Dejvidov svijet, dajući šansu da se upoznamo kroz šta je sve morao da prođe kako bi postao veliki umjetnik svog doba. Odricanja, strijepnje, pa i vizije protkani su kroz biografiju, a upotpunjeni mišljenima članova porodice i drugih bliskih ljudi.

Biografije

Biografske knjige mnogih znamenitih ličnosti čekaju vas u bogatoj ponudi knjižare Narodna knjiga.