Blog

Ljubavni romani

Ljubavni romani

Ljubavni romani oduvijek privlače pripadnice ljepšeg pola.

Romansa postoji svuda oko nas. Predivni zalazak sunca, šetnja pored rijeke ili, pak, slušanje cvrkuta ptica budi najtananija osjećanja. Upravo ovaj jedinstveni spoj nestvarnih predjela i dubokih emocija pisci prenose na papir. Te sa stranica omiljene knjige pred nama se ređaju zapleti – rasplamsava ljubav, budi strast, ali javlja i patnja i tuga.

Čitale su ih generacije prije nas, sada ih mi čitamo, a sigurno će ih čitati i naša đeca. U davna vremena ljubavni romani su zajedno sa klasičnim djelima ispunjavali police kućnih biblioteka. Našim majkama bile su glavni odgovor na pitanje: “šta čitati ovog ljeta”. I danas, u savremenom dobu, one spadaju u knjige koje treba žene da čitaju.

Gotovo da ne postoji pripadnica ljepšeg pola koja nikad u svom životu nije pročitala niti jedan ljubavni roman. Vjerovali ili ne, čitaju ih muškarci, mada mnogi to ne žele da priznaju. Prema najnovijim istraživanjama 84 odsto čitalaca romantike su žene, a 16 odsto muškarci.

Zašto su ljubavni romani vrijedni pažnje otkriva vam u ovom blogu Narodna knjiga.

Ljubavni romani

Ljubavni romani imaju dubinu

Postoji stav da ljubavne romane čitaju usamljene žene koje žive sa mačkama i čeznu za voljenom osobom. Ili, pak, sredovječne supruge kojima u braku nedostaje romansa i strast. Zapravo, čitateljke ovog žanra se opisuje kao dosadne, glupe i nedovoljno obrazovane osobe. Što je daleko od istine.

Ljubavni romani imaju ovakvu lošu reputaciju zbog svoje predvidljivosti. Oni sadrže arhetipske likove, povremeno zamišljene zavjere i predvidljive završetke. Međutim, da li je baš tako? Ukoliko malo dublje sagledate priču uočićete pravu karakterizaciju likova kakvu imaju i sva druga djela. A nije rijedak slučaj da izostane kraj u stilu bajke “živjeli su srećno zauvijek”, čime dodatno bude interesovanje. Pa ne čudi što savjet: “čitajte klasike” visokoobrazovanih dama, često, prati i preporuka za roman sa ljubavnom tematikom.

Romani imaju blagotvorno dejstvo na vaše zdravlje

Obično postavljeni u daleke, fantastične predjele, ljubavni romani nas navode na maštanje i razvijanje kreativnosti, što znači da aktiviraju funkcionisanje mozga tako da naš um ostaje bistar i u poznim godinama.

Ljubavni romani imaju dubinu
Naučno je dokazano da čitanje smanjuje stres. A ljubavni romani nam pomažu da se odmorimo od svakodnevnih problema, te djeluju poput mini odmora. Na taj način smanjuju i rizik od srčanog i moždanog udara.

Istovremeno, pružaju pozitivne efekte i na mentalno zdravlje. Zahvaljujući junacima koji uspijevaju da prebrode teške životne situacije i pronađu sreću, učimo kako da ojačamo samopouzdanje. Takođe, pomažu nam da prihvatimo svoje mane kako bismo mogli da napredujemo.

Ljubavni romani nas uče!

Bez obzira iz kog doba dolaze, ljubavni romani nose poruku koja ih čini uvijek aktuelnim. Kroz greške glavnih junaka učimo kako da ih izbjegnemo u stvarnom svijetu a ukoliko smo ih već načinili, navešće nas na ideju kako da ih otklonimo.

Ljubavni romani nas uče
S obzirom da se ljubav može desiti ne samo u mladosti već i u poznom godinama, sa ovim knjigama ćete proširiti svoje razumijevanje osobina i navika ljudi, kao i međuljudskih odnosa. Dok unošenje elemenata drame, pa i drugih žanrova, učiniće da ih pročitate u jednom dahu.

Najpoznatije ljubavne romane domaćih i stranih pisaca pronaći ćete u bogatoj ponudi izdavačke kuće Narodna knjiga.