Blog

Nobelovci iz književnosti

Nobelovci iz književnosti

Nobelovci iz književnosti više od jednog vijeka bude pažnju čitalaca.

Bez obzira da li radije birate štampane ili elektronske knjige, sigurno ćete se složiti da je svijet slova koji nam donose pisci vječan. I dok se gradovi ruše, civilizacije nestaju, a nove kulture se rađaju, knjige opstaju. Upravo su one svjedoci istorije koje odolijevaju vremenu, netaknute i svježe, kao onog dana kada su iz uma svog tvorca prenijete na papir.

Iako su sve knjige vrijedne pomena, Nobelovci iz književnosti spadaju u samu elitu pisane riječi. Te ne čudi što su njihova djela postali klasici, a mnoga i školska lektira koju mladi rado čitaju.

 

Nobelova nagrada je najveća počast koju jedan pisac može da dobije

Nobelova nagrada je jedna od pet nagrada koje je postavio svojim testamentom Alfred Nobel 1895. godine. Dodjeljuje je od 1901. godine Švedska akademija.

Prema Nobelovoj oporuci nagradu treba da dobije pisac koji je “na polju književnosti stvorio najbolje djelo idealističkih tendencija”. U početku, članovi Švedske akademije bukvalno su tumačili njegove riječi, pa je izostala pojedinim čuvenim piscima poput Lava Tolstoja, Henrika Ibzena, Antona Čehova, Marsela Prousta… Vremenom, poimanje idealizma je prošireno te je i nagrada postala dostupnija.

Nobelovci iz književnosti Narodna knjiga

Nobelovci iz književnosti, nakon proglašenja, dobijaju zlatnu medalju, diplomu sa izjavom i novčanu nagradu.

Narodna knjiga vam otkriva koji Nobelovci iz književnosti moraju da se nađu na vašem spisku knjiga za ovu godinu.

 

Nobelovci iz književnosti sa naših prostora

Ivo Andrić je jedini laureat sa ovih prostora. Dobio je prestižnu nagradu 1961. godine. Nakon njega Akademiji su predlagani Meša Selimović, Danilo Kiš, Desanka Maksimović, Vasko Popa i Milorad Pavić.

Cjelokupno Andrićevo stvaralaštvo plijeni realističnom tradicijom u koju je utkana izvanredna psihološka analiza čovjeka. To je čini aktuelnom i danas, iako je nastala prije više od pola vijeka.

Nobelovci iz književnosti Narodna knjiga

U knjizi “Znakovi pored puta” pisac je sakupio svoje misli o raznim stvarima koje mu se jednostavno nisu uklapale ni u jednu drugu priču ili roman. Tako da na jednom mjestu nalazimo na poimanje o čovjeku, ženi, ljubavi, o životu i smrti, o književnosti i umjetnosti, o riječima i zadatku pisca, ali i o balkanskim zemljama i zemljama napredne Evrope.

Ovi, naizgled, fragmenti “oteti od života”, kako sam Andrić ističe, navode nas na razmišljanje i podstiču na lični razvoj. Što je, zapravo, najbolja odlika dobrog književnog djela.

 

Nobelovci iz književnosti modernog doba

  1. godine Mario Vargas Ljosa dobio je Nobelovu nagradu “zbog kartografije struktura moći, te prodornih slika otpora, pobune i poraza individue”.

Poznati latinoamerički pisac podario nam je djelo “Raj na drugom ćošku” koje predstavlja jedinstveni spoj dvije biografije – impresionističkog slikara Pola Gogena i njegove bake, revolucionarke Flore Tristan.

Nobelovci iz književnosti Narodna knjiga

Iako se nikada nisu sreli njihova potraga za veličanstvenim i borba protiv umjetničkih i društvenih tabua, moći i nemoći se prepliće čineći ovaj roman jedinstvenom pričom.

Ukoliko želite da pročitate djelo nekog Nobelovaca posjetite knjižare Narodne knjige u Podgorici i Nikšiću. U našoj bogatoj ponudi nalaze se i najčitanije knjige bestseleri, self-help literatura, dječije knjige i mnogu drugi žanrovi.