Blog

Pernice

Pernice

Pernice i rančevi za školu su nezaobilazni detalj svakog školovanja.

Jedan od najvažnijih događaja u djetinjstvu je polazak u školu. Bez obzira da li je u pitanju prvi ili peti razred – svaki septembar označava kraj bezbrižnog ljeta i uživanja na plaži. Sa dolaskom nove školske godine čekaju vas i nove obaveze, novo gradivo koja morate da savladete kako biste bili korak bliže ka odrastanju u zrelu, pametnu osobu.

Međutim, početak školske godine je obilježen i izvjesnom dozom nervoze. I dok se školarcima miješaju strah od neizvjesnog i radost što će ponovo vidjeti svoje drugove, roditelji su pod stresom, jer je potrebno pripremiti mlađe za novu školsku godinu. To podrazumijeva nabavku ne samo udžbenika, već i propratnog programa kako bi mališani mogli neometano da prate nastavu.

Koliki značaj u školskom priboru imaju pernice otkriva vam u ovom blogu Narodna knjiga.

Pernice su pratile nastanak olovke

Od davnina čovjek je bilježio svoj život i misli. Ipak, prve hemijske su prešle dug put od crteža na pećinskim zidovima pa do papira za pisanje. Sa njihovim razvojem javila se i potreba čuvanja i lakšeg nošenja, te su prije dva vijeka nastale pernice.

U početku, pernice su bile okruglog oblika, napravljene od dragocjenih materijala, poput srebra ili slonovače i ukrašene dragim kamenjem. Zapravo, predstavljale su svojevrsne ukrasne predmete bogatih.

Pernice Narodna knjiga

Početkom 19. vijeka u Kini su pravljenje pernice od drvete i metala. Dok su u Londonu bile dostupne od srebra i služile za čuvanje tzv. teleskopskih olovaka. Ova posebna vrsta olovke, popularna u tom periodu, radi kao teleskop, što znači da je potrebno povući olovku kako bi iz njene unutrašnjosti izašao dio za pisanje.

Ipak, pernice kakve danas poznajemo, razvijene su u Americi 1946. godine. Naime, Verona Pearl Amoth je dizajnirala futrolu za olovke kako bi spriječila da prave rupe na odjeći ili mastilom prljaju garderobu. Njen izum je imao prostora za 6 olovaka tako da je svaka bila umetnuta u pojedinačni otvor radi zadržavanja olovke u istom položaju na jednom mjestu. Nažalost, prva savremena pernica nije imala predviđeni prostor za gumice za brisanje, niti bilo koji drugi pribor.

Pernice imaju višestruki značaj

Pernice su, prije svega, obavezni pribor đaka i studenata. Pored olovaka u njima se nalaze i gumice, šestari, lenjiri i ostali pribor za pisanje.

Elegantne pernice mogu biti i kancelarijski materijal. Kompanije ih često koriste za svoju promociju. Dok luskuznije olovke brendova Mont Blanc, Waterman i Cross dolaze u posebnim futrolama.

Pojedine pernice imaju kolekcionarsku vrijednost. Riječ je o specijalno dizajniranim modelima koje imaju ukrasni karakter ili su namijenjene za čuvanje skupih, vintage olovaka.

Kako izabrati pravu pernicu?

Svake godine, pred polazak u školu, tržište preplave najnovije pernice poznatih proizvođača. Pored standarnih pravougaonih i cilindričnih, dostupne su u najrazličitijim oblicima i sa najmaštovitijom štampom. Sigurno će vašim mališanima biti zanimljivi modeli u vidu automobila, životinja ili, pak, sa likovima omilljenih junaka iz crtanih filmova.

Pernice Narodna knjiga

Takođe, pernice mogu biti već pune pribora za pisanje, pa nećete morati posebno da nabavljate hemijske olovke, flomastere, gumice… Njihova dodatna prednost je izuzetna preglednost, tako da svaki predmet ima tačno svoje mjesto u futroli.

Ukoliko ste, pak, već izabrali pribor za pisanje onda su pravi izbor prazne pernice. Obično su manjih dimenzija, pa ne zauzimaju puno mjesta u školskoj torbi.

Kompanija Narodna knjiga ima široku ponudu najraznovrsnijih pernica. Tako da ćete vi i vaš mališan vrlo lako pronaći upravo onu koju želite. Obogatite ovu nabavku i kupovinom neke dječije knjige za početak nove školske godine.