Blog

Rančevi za školu – Izaberite najbolji ranac za svoje dijete

Rančevi za školu – Izaberite najbolji ranac za svoje dijete

Školski pribor predstavlja neophodan i nezamjenljivi dio svakog učenika. Međutim, rančevi za školu su, ipak, najvažniji dio školske opreme. Štaviše, upravo se u ovu vrstu rančeva stavlja, odnosno pakuje preostali pribor za školu. Nevezano za to da li su ovi rančevi predviđeni za đecu koja tek polaze u školu ili za starije učenike, veoma je bitno odabrati adekvatan ranac. Koji, naravno, uvijek treba biti u skladu sa uzrastom đaka.

Pri izboru odgovarajućeg ranca, između ostalog, treba prije svega voditi računa o dvije stvari. Prvo, o samom zahtjevu dijeteta. I, drugo, o zdravlju vašeg mališana. Naime, sam boravak dijeteta u školi može uzrokovati određene zdravstvene tegobe. Istraživanja govore da veliki broj đaka, usljed nepravilnog sjedenja, nedovoljne fizičke aktivnosti i prekomjerne težine ranca, pati od određenih fizičkih deformiteta. Jedan od njih je i kriva kičma. Način da se ovaj problem predupredi ili, makar, svede na minimum jeste kupovina kvalitetnog dječijeg ranca.

Rančevi za školu – koja je odgovarajuća težina za đake?

Pravilno držanje i prava kičma u đačkom uzrastu od ključnog su značaja za pravilan razvoj dijeteta. Naime, usled prekomjerne težine ranca, đeca mogu imati bol u leđima, spušteno rame, a mogu biti prisutni i prvi znaci povijenosti (pogrbljenosti). S druge strane, dijete se može osjećati umorno i iscrpljeno, što će se svakako negativno odraziti i na njegov školski uspjeh. Pored redovnih fizičkih aktivnosti i pravilnog sedenja, neophodno da dijete nosi ranac odgovarajuće težine da bi se ovi problemi redukovali.

rančevi za školu Narodna knjiga 2

Prema tome, ukoliko se dijete žali na bilo kakav problem ili bol u leđima, rukama ili stopalima, obavezno treba provjeriti težinu i način nošenja ranca. Pojedina istraživanja kažu da težina rančeva za školu treba da iznosi do dvanaest odsto dijetetove težine. Ukoliko je ova težina veća, to će nužno prouzrokovati izvjesne mišićno-skeletne probleme u predjelu kičme, ali i stopala.  Stoga prvenstveno roditelji, ali i nastavnici, obavezno moraju da provjere šta im dijete, odnono učenik nosi u rancu i koja je njegova težina. Preporučljivo je da se pojedine knjige i dio školskog pribora ostavljaju u školi, kako bi se dijete rasteretilo.

Pravilno nošenje za ispravno držanje – Kako da ranac za školu dijetetu bude udoban?

Prilikom odabira dječijeg ranca za školu, pre svijega, treba voditi računa da on dijetetu bude maksimalno udoban. Prvo, rančevi za školu, sa svoje zadnje strane, treba da budu anatomski prilagođeni i oblikovani prema kičmenom stubu, tako da savršeno prianjaju. Ovaj dio ranca, takođe, treba da bude ojačan jer tu dijete trpi najveće opterećenje. Drugo, visina ranca ne sme biti iznad dijetetovih ramena, odnosno donji deo ranca ne sme prelaziti njegov struk. I, treće, naramenice treba da budu dovoljno široke, komforne i da odgovaraju dijetetovom obliku ramena.

rančevi za školu Narodna knjiga 3

S druge strane, dijete treba naučiti i kako pravilno da nosi ranac i da u njega pakuje samo neophodan pribor. Velika većina đece voli da nosi rančeve na jednom ramenu, te ih treba što prije odučiti od ove loše navike. Zbog adekvatne raspodjele težine u rancu, ali i organizacije knjiga i drugog pribora, naučite dijete da što češće koristi pregrade. Razgovarajte sa svojim mališanom o tome koje knjige treba da nosi u školu, u skladu sa njegovim rasporedom časova. Imajte u vidu da đeca često pakuju sve knjige za školu koje imaju, te se postarajte da do toga ne dolazi.

Uvijek prvo u ranac treba pakovati teži pribor, kako bi centar tereta bio približniji tijelu. Oštri predmeti, poput šestara, olovki i makazica, treba stavljati u onaj dio ranca koji je dalji od tijela. I naravno, neka se dijete ne saginje dok nosi ranac. S druge strane, pri njegovom podizanju treba koristi nožne mišiće, a ne kičmu.

Koji je najbolji materijal za školske rančeve?

Kada kupujete svom dijetetu ranac za školu, obratite pažnju ne samo na dizajn, već i na njegov materijal. Naime, kvalitetni rančevi za školu izrađeni su uglavnom od laganih poliester materijala i oni treba da vam budu prioritet. Takođe, onaj dio ranca koji prianja uz dijetetovo tijelo treba biti od prozračnog materijala, zbog znojenja. Provjerite obavezno i boju ranca, jer ćete se samo na taj način uvjeriti da li su rančevi toksični i bezbedni za nošenje. Takođe, bitno je da određeni dijelovi ranca budu od fluorescentnog materijala. Ovo je važno zbog bezbednosti đece i kada se uveče vraćaju iz škole, kako bi ih vozači na vrijeme primjetili.

rančevi za školu Narodna knjiga 4

Kao što vidimo, iako na prvu loptu odabir ranca deluje jednostavno, to u praksi nije slučaj. Mora se voditi računa o više faktora koji treba da se poklope kako bi i roditelj i dijete bili zadovoljni. Ukoliko želite da za svog mališana odaberete samo najbolje rančeve, od vrhunskog materijala, onda je Narodna knjiga savršeno riješenje za vas! Kod nas, pored rančeva za školu, možete pronaći sve što vam je potrebno od školskog pribora. Kako smo mi prvenstveno prodavnica knjiga, ali i izdavačka kuća, nudimo vam i najširi izbor najkvalitetnijih dječijih knjiga. Tu poseban akcenat stavljamo na školsku lektiru od prvog do devetog razreda reformisane škole.

Pored knjiga od renomiranih domaćih i stranih autora, kod nas možete pronaći i sve od kancelarijskog materijala, pribora za slikanje, ali i bogat gift program. Posjetite nas i pronađite tačno ono što ste i tražili. Čekamo vas!