Blog

Dramski romani koje preporučujemo ove zime

Dramski romani koje preporučujemo ove zime

Dramski romani predstavljaju poseban vid književnosti koji se temelji na dijalogu, a po sadržaju na sukobu između likova, odnosno na dramskoj radnji.

Bez obzira o čemu govore, kod svih dramskih romana jedno je karakteristično. To je da je glavni junak u sukobu sa drugim ličnostima ili sa sopstvenim strastima. Ovaj sukob postepeno raste tako da drži pažnju čitalaca sve do trenutka koji vodi ka preokretu, a zatim i raspletu i velikoj završnici.

Drama je jedna od najstarijih književnih vrsta. Pojavila se još u 5. vijeku prije Nove ere, u staroj Grčkoj. Prema predanju nastala je za vrijeme festivala kada je pjesnik Tespis postavio jednog izvođača samog, ispred hora, koji je svojim pjevanjem započinjao poseban dijalog sa horom i taj način uvodio u dramski zaplet. Zapravo, ime „drama“ je grčkog porijekla i znači „radnja“, što ukazuje na formu djela.

Koji su najnoviji dramski romani koje treba da pročitate otkriva vam Narodna knjiga.

Najtraženiji dramski romani

Nakon svjetskih bestselera „Moja baka vam se izvinjava”, „Brit-Mari je bila tu“ i „Čovjek po imenu Uve”, koji se svrstava i u filmovane knjige, Fredrik Bakman nam donosi novo remek djelo – „Pobjednici“.

Dramski romani

U prepoznatljivom stilu pisac nas vodi u mali hokejaški grad u kome se 2 godine ranije desio dogođaj koji svi stanovnici žele da zaborave. Iako su krenuli dalje i nastavili sa svojim životima, nešto im ipak ne da mira. Neko od njih će se vratiti u grad, neko zaljubiti, neko razmišljati o profesionalnoj hokejaškoj ligi, a neko o osveti…

Kroz snažne emocije koje izviru na svakoj stranici ovog romana, Bakman se bavi svakodnevnim, a opet važnim pitanjima i vječitoj dilemi čovjeka šta je ispravno učiniti, te ne čudi što su „Pobjednici“ trenutno najtraženiji roman.

Dramski romani ispunjeni romantikom

Od autorke bestseler serijala „Sedam sestara“, Lusinde Rajli dolazi nam novi uzbudljivi roman, koji nosi naziv „Mala Italijanka“. Ovog puta irska književnica prati život Rozane Meniči, od njenog djetinjstva u Napulju, pa do zrelih godina u mirnom engleskom selu.

Rozana je još kao jedanaestogodišnjakinja pokazala izuzetni pjevački talenat. Kako roditelji nisu mogli da joj priušte školovanje, brat pronalazi način da sestra ostvari svoj san o pjevanju. Obrt nastaje kada se Rozana zaljubi u Roberta. Ljubavna priča dvoje mladih je prepuna emocija, strasti, ali i opsesivnih reakcija, pa i izdaje. Zbog toga mnogi stručnjaci „Malu Italijanku“ svrstavaju u ljubavne romane sa elementima drame.

Dramske knjige za zimu

„Sreća je piti čaj s tobom“, španske književnice Mamen Sančes govori o mladom Britancu Atikusu Kraftsmenu koji radi u porodičnoj izdavačkoj kući. Po naređenju oca odlazi u Madrid gdje mora da ugasi jedan mali časopis. Pet žena koje u njemu rade ne mogu da se pomire sa činjenicom da će uskoro ostati bez posla, te kada Atikus neobjašnjivo nestane u gradu, one postaju glavne osumnjičene.

Dramski romani

Dirljiv, komičan, pa i sa elementima trilera. Ovaj roman će vas voditi od suza do smijeha, čineći pravo štivo za hladne zimske dane.

Veliki izbor dramskih romana čeka vas u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posjetite nudimo vam online poručivanje knjiga.