Blog

Nagrađene knjige – Remek djela književnosti

Nagrađene knjige – Remek djela književnosti

Nagrađene knjige privlače pažnju ne samo medija, već i čitalaca širom svijeta.

Počev od Nobelove nagrade za književnost, preko Pulicerove nagrade za prozu, pa do Bukerove i Gonkurove – dobiti nagradu za pisano djelo predstavlja veliku čast i priznanje književniku. Nesumnjivo, čini uvod na listu najčitanijih bestselera, ali i najprodavanijih knjiga svih vremena.

Narodna knjiga vam predstavlja nagrađene knjige koje morate da pročitate.

Detektivski romani koji su dobili nagrade

Prema mišljenju mnogih kritičara prva na listi kada su u pitanju nagrađene knjige jeste „Alisini zločini“, Giljerma Martinesa. Roman argentinskog autora dobio je nagradu Nadal, što je prvi put da je ona dodijeljena kriminalističkom žanru.

Matematičar po obrazovanju, Martines je iskoristio svoja iskustva sa Oksforda, gdje je bio na postdoktorskim studijama, da stvori još jedno remek djelo koje prožimaju misterija i drama. Radnja je zasnova na istinitom događaju, te se „Alisini zločini“ mogu svrstati i u knjige po istinitim događajima.

Nagrađene knjige

Roman prati mladu stipendistkinju Kristen koja pronalazi stranicu istrgnutu iz privatnih dnevnika Luisa Kerola, autora „Alise u Zemlji čuda“. Na stranici je napisana tajna koja bi mogla da izmijeni sve što je do tada bilo poznato o Kerolu. Međutim, Kristen ne uspijeva da otkrije javnosti njen sadržaj, jer doživljava nesreću za koju će se ispostaviti da nije bila slučajna.

Zaplet se produbljuje kada započinje serija ubistava sa elementima iz knjige o Alisi. Ova ubistva zaintrigirala su profesora logike Artura Seldoma, člana bratstva „Luis Kerol“, te zajedno sa mladim studentom matematike pokušava da otkrije ko stoji iza njih. Ujedno i da sazna šta se krije na stranici dnevnika.

Djelo koje je dobilo najviše japansko priznanje u književnosti

„Žena u ljubičastoj suknji“ je, definitivno, knjiga koja čeka da je pročitate ove zime.

Nagrađene knjige

Japanska književnica Nacuko Imamura nas upoznaje sa ženom u ljubičastoj suknji koja redovno kupuje kiflice sa kremom u lokalnoj pekari. Cijelo naselje zna za nju, ali ono što ne znaju jeste da svaki njen pokret prati jedna žena koja je obučena u žuti kardigan.

U želji da budu prijateljice žena u žutom kardiganu ne samo da prati damu u ljubičastoj suknji, već vodi dnevnik njenih aktivnosti kako bi uspela da iscenira slučajni susret.

Usamljenost je česta pojava u modernom dobu, posebno u velikim gradovima. Zato smo sigurni da će vas Imamurino djelo navesti da preispitate svoje prioritete i da, makar, na tren usporite životni tempo.

Nagrađene knjige zasnovane na evoluciji čovječanstva

„Djeca vremena“ Adrijana Čajkovskog je naučnofantastična knjiga koje je dobila nagradu Artur Klark za najbolji roman 2016.

Nagrađene knjige

Djelo govori o posljednjim ljudima na Zemlji koji su se zaputili u pravi svemirsku odiseju. Nastupilo je novo ledeno doba i naša planeta nije više pogodna za život, te je neophodno pronaći novi dom. Vođen komandantom Gijenom brod-arka Gilgameš stiže na nepoznatu planetu, koja je prije više godina eksperimentom naučnice Avrane Kern teraformirana i pripremljena za ljudski život.

Nažalost, vrlo brzo se otkriva da pripreme nisu obavljene kako treba i na novoj planeti nije sve idilično kako je izgledalo na prvi pogled.

Nagrađene knjige možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti da nas lično posjetite, nudimo vam opciju online poručivanja.