Blog

Knjige po istinitim događajima

Knjige po istinitim događajima

Knjige po istinitim događajima privlače pažnju šire publike.

Bajke, novinski natpisi, pa i događaji iz sopstvenog života služe kao inspiracija književnicima. Zapravo, mnoga svjetski poznata djela nastala su upravo po nekoj istinitoj priči.

Svi koji rado čitaju klasike dobro znaju da je „Ana Karenjina“ nastala na osnovu vijesti o ženi koja se bacila pod teretni voz. S obzirom da ju je Tolstoj poznavao jer je bila ljubavnica jednog njegovog prijatelja odlučio je da nesrećni događaj pretoči u roman koji je stekao svjetsku slavu.

Iako knjigu Piper Kerman „Narandžasta je nova crna“ mnogi svrstavaju u knjige po kojima su snimljene serije, ne treba zaboraviti činjenicu da je inspirisana stvarnom pričom o ženi koja je bila osuđena za trgovinu drogom i pranje novca.

Ukoliko želite da pročitate još neko ovakvo djelo Narodna knjiga vam predstavlja 3 knjige po istinitim događajima.

Priča o ljubavi i odrastanju

Ljubitelji drame sigurno su se susretali sa djelima Lize Vingejt. Bivša novinarka i motivaciona govornica napisala je više od 20 romana koji su osvojili brojne nagrade. Jedan od njih je i „Dok još nismo bile vaše“.

Djelo nastalo po istinitom događaju vodi nas u Memfis pred sam početak Drugog svjetskog rata. Bezbrižno djetinjstvo Ril Fos i njene 3 mlađe sestre i brata biće zauvijek prekinuto kada ih nepoznati ljudi odvedu iz njihovog doma. U sirotištu djeca se suočavaju sa saznanjem da nikada više neće vidjeti svoje roditelje.

Knjige po istinitim događajima

Mnogo godina kasnije uspješna advokatica Ejveri Staford vraća se u rodni grad u nameri da otkrije priču o svojoj porodici. Istraživanje joj otkriva tajne koje su bile zakopane godinama.

Da je roman „Dok još nismo bile vaše“, zaista, vrijedan čitanja potvrđuje i podatak da je 47 nedjelja bio na prvom mjestu bestselera liste New York Timesa.

Knjige po istinitim događajima koji su ledili krv u žilama

Detektivski romani, definitivno, su najveći izvor stvarnih događaja. Među njima posebno se izdvaja „Zodijak“, Roberta Grejsmita.

Knjige po istinitim događajima

San Francisko je 60-ih godina pogodila serija jezivih ubistava iza kojih je stajao ubica nazvan Zodijak. Ovaj nadimak nadjenuli su mu novinari nakon pisama koja su počela da pristižu na adresu novina The Chronicle. Naime, u želji da se pohvali svojim djelima ubica je redakciji slao pisma sa jasnim dokazima o ubistvima.

Zaintrigiran pismima, Robert Grejsmit, koji je u to doba bio karikaturista u The Chronicle, započinje svoju istragu. Deset godina kasnije njegov roman je stigao do čitalaca, a do danas je prodat u više od 4 miliona primjeraka širom svijeta.

Filmovane knjige po istinitim događajima

Knjiga Džona Grina „Krive su zvezde“ govori o šesnaestogodišnjoj Hejzel Grejs Lankaster koja boluje od raka štitne žlezde. Uprkos svim naporima ljekara bolest je odmakla u termalnu fazu. Na nagovor svojih roditelja Hejzel se pridružuje Grupi za podršku obolelima od raka, gdje upoznaje godinu dana starijeg Ogastusa Votersa, bivšeg košarkaša, obolelog od osteosarkoma.

Knjige po istinitim događajima

Pisac je i sam osjetio bol i patnju koju može donijeti ova opaka bolest, kada je 2010. zbog nje izgubio prijateljicu Ester Erl. Tri godine kasnije napisao je knjigu koju je posvetio prerano preminuloj Ester.

Knjige po istinitim događajima možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete na raspolaganju vam je online poručivanje knjiga.