Blog

Mitološke knjige – Top 3 knjige koje smo izdvojili za vas

Mitološke knjige – Top 3 knjige koje smo izdvojili za vas

Mitološke knjige omiljene su mnogim čitateljima širom svijeta.

Mit predstavlja skup predanja unutar jedne kulture. Nastao je u težnji naroda da objasne mnoge prirodne pojave, svoje postojanje, pa i sam život. Ujedno, čini prvu manifestaciju ljudske mašte koja je isprepletana metaforičkom interpretacijom.

Kao najstariji oblik priča prisutni su od davnina u književnosti. Još od drevnih grčkih po Evhemeru, Platonu i Salustijusu, pa današnjih, modernih – svaki mit obilježava jedno istorijsko razdoblje. Upravo takvu odliku krase i mitološke knjige.

Na granici između istorije i fantastike, one objedinjuju najljepše iz oba žanra. I dok se najpopularniji istorijski romani bave stvarnim činjenicama nadograđenom fikcijom, mitološke knjige nas vode u fantastične krajeve, gdje nas čekaju nestvarna bića i junaci sa natprirodnim moćima.

Narodna knjiga vam otkriva 3 nove knjige sa ovom tematikom, koje će vam sigurno privući pažnju.

Nagrađene mitološke knjige

„Ahilova pesma“ djelo je američke književnice Madlin Miler. Gotovo 10 godina istraživačkog rada bilo je potrebno da se stvori fantastični roman koji se čita u jednom dahu. Iako se pojavio prošle godine kod nas, mnogi kritičari svrstali su ga u top 5 knjiga u 2022. godini. Da je, zaista, vrijedan čitanja potvrđuje i nagrada „Orange Prize for Fiction“.

Mitološke knjige

Svima je dobro poznata priča o Ahilu i njegovoj peti, ali ovog puta saznaćete druge detalje iz života legendarnog junaka. Smješten u grčko herojsko doba, „Ahilova pesma“ je adaptacija Homerove „Ilijade“ koja je ispričana iz perspektive Patrokla, kraljevića koga je otac protjerao sa dvora.

Nakon napuštanja doma, kraljević se zbližava sa Ahilom, uprkos protivljenju Ahilove majke Tetide, morske boginje. Iz njihovog prijateljstva rodiće se posebna naklonost, zbog koje je Patrokle spreman da sa Ahilom krene u Troju, nakon vijesti o otmici lijepe Helena, kraljica Sparte. Ovaj put pokrenuće vrtloglavi test svega onogo do čeka im je stalo.

Mitološke knjige koje treba žene da čitaju

„Hiljadu brodova“, roman Natali Hejns govori o Trojanskom ratu i događajima koji su mu prethodili, ali iz jednog sasvim drugačijeg ugla. Naime, ovo je prva knjiga koja akcenat stavlja na žene i njihove postupke. Dok su muškarci iz Troje potisnuti među stranicama.

Mitološke knjige

Svako poglavlje posvećeno je jednoj ženi, tako da se možete upoznati sa muzom Kaliopi, Briseidom, Hriseidom, Odisejevom suprugom Penelopi i mnogim drugim, koje su iako u istoriji ostale u sjenci muškaraca, zapravo, prave junakinje toga doba.

„Strastveno, duhovito i feministički“ – opis koji je dala književnica Madlin Miler dodatni je razlog da se „Hiljadu brodova“ nađe na listi za čitanje svake žene.

Dječije knjige sa mitološkom tematikom

Nakon adaptiranih priča za mlade, kao što su Ivica i Marica, Plavobradi, Lepotica i zver, Mari-Odil Artman je, inspirisana Kritom, napisala mitološki roman „Arijadna protiv Minotaura“.

Mitološke knjige

Arijadna je lik iz grčke mitologije, kćerka kritskog kralja Minosa i njegove žene Pasifaje. Prema legendi zaljubila se u atinskog junaka Tezeja koji je došao na Krit da ubije Minotaura, čudovište zbog su Atinjani na svakih 9 godina slali danak u krvi na Krit.

U želji da pomogne svom voljenom, Arijadna je Tezeju dala klupko konca koje će mu pomoći da nađe izlaz iz lavirinta u kome je živio Minotaur.

Mitološke knjige čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete i obavite kupovinu na raspolaganju vam je online poručivanje knjiga.