Blog

Najčitanije knjige svih vremena

najcitanije-knjige-svih-vremena-narodna-knjiga-crna-gora-1

Najčitanije knjige svih vremena nalaze se na spisku omiljenih mnogima.

Knjige imaju moć da nas prenesu u različite svjetove, probude našu maštu i pruže dragocjeno znanje. Bilo da volite bezvremenske klasike ili savremenu beletristiku, postoji savršena knjiga za svakoga. Zapravo, svaka knjiga prije ili kasnije pronađe put do srca čitatelja. Svakako, postoje one koje u trenu nestanu sa polica knjižara.

Upravo te knjige su ostavile neizbrisiv trag u književnosti, a pojedine čak promijenile istoriju. O njima pričaju kritičari, dok im se ljubitelji pisane riječi rado vraćaju.

Koje su najčitanije knjige svih vremena otkriva vam Narodna knjiga.

Don Kihot, Migel de Servantes

Nakon Biblije i Kurana, sljedeća na listi najčitanijih jeste „Don Kihot“. Do danas je prodato preko 500 miliona primjeraka. Ujedno je i najprevođenija knjiga na svijetu. Imajući ovo u vidu opravdano se smatra remek-djelom ne samo španske, već i svjetske književnosti.

Čuveni španski pisac Migel de Servantes svoju najpoznatiju knjigu objavio je iz 2 dijela. Prvi dio nosio je naziv „Veleumni plemić Don Kihot od Manče”, a objavljen je 1605. Deset godina kasnije pojavio se i drugi dio pod jednostavnim nazivom „Drugi dio veleumnog plemića Don Kihota od Manče“.

Najčitanije knjige svih vremena

Radnja oslikava pravu fikciju, što je zaista bilo zadivljujuće za 17. vjek. Junak je Don Kihot, koji je toliko oduševljen čitanjem viteških priča da je i sam odlučio da postane jedan od njih. U društvu svog vjernog štitonoše, Sanča Panse, upušta se u nevjerovatne podvige.

Dok ih Kihotova maštovitost često odvede na stranputicu, Sančova pronicljivost ih uvijek spasi, te ovaj jedinstveni spoj budi maštu čitalaca više od četiri stotine godina.

Migelova eksperimentalna forma i književna razigranost učinili su da „Don Kihot“ bude opštepriznat kao prvi moderni roman.

Priča o dva grada, Čarls Dikens

Sa oko 200 miliona prodatih primjeraka „Priča o dva grada“ je svrstan ne samo u najčitanije knjige svih vremena, već i najpopularnije istorijske romane.

Čarls Dikens je svoje djelo objavio 1859. godine, smestivši radnju u London i Pariz prije i tokom Francuske revolucije. Roman govori o francuskom doktoru Manetu, njegovom 18-godišnjem zatvoru u Bastilji, u Parizu i životu nakon zatvora. Naime, doktor Manet po izlasku iz zatočeništva nastavlja život u Londonu sa svojom ćerkom koju nikada nije upoznao.

Priča je postavljena protiv uslova koji su doveli do Francuske revolucije. Zbog toga nas Dikens vodi od mirnih krajeva Londona do krvavih ulica Pariza na vrhuncu vladavine terora.

Da je reč o knjizi koju morate pročitati govori i podatak da je adaptirana za film, televiziju i pozorište, ostavljajući veliki uticaj i danas na popularnu kulturu.

Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin

„Gospodar prstenova“ je knjiga epske fantastike koju je napisao engleski akademik i filolog Džon Ronald Rejel Tolkin. Ideja je bila da djelo bude nastavak romana „Hobit“. Međutim, prerasla je u mnogo veću priču stvorenu u periodu od 1937. do 1949. godine. Prvi put je objavljena u 3 toma 1955. i kao takva poznata je do današnjih dana.

„Gospodar prstenova“ se sastoji iz 3 knjige – „Družina prstena“, „Dvije kule“ i „Povratak kralja“.

U drevnim vremenima, Sauron, Mračni Gospodar, iskovao je Jedinstveni Prsten, napunivši ga svojom sopstvenom moći. Ovaj prsten trebao je da mu donese vlast nad svim narodima. Uslijed nemilog događaja prsten je ukraden i Sauron ga nikada nije pronašao.

Najčitanije knjige svih vremena

Posle mnogo godina, prsten je slučajno pao u ruke hobita Bilba Beginsa, koji ga je ostavio u zavještanje svom mladom rođaku Frodu. Da bi ispunio Bilbov nalog Frodo kreće u opasnu pustolovinu kroz Srednju zemlju, sve do sjenke Mračnog Gospodara sa ciljem da baci prsten u vatre Klete gore kako bi ga zauvijek uništio.

Zabavno, maštovito, pitko – Tolkinovo djelo je omiljeno kako mlađim, tako i starijim generacijama, te ne čudi da je do danas prodato u preko 150 miliona primjeraka.

Najčitanije knjige svih vremena čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige.