Blog

Knjige koje morate pročitati

Knjige koje morate pročitati

Knjige koje morate pročitati daće vam novi pogled na svijet i ispuniti vaš život novim saznanjima, mišljenjima, karakterima ljudi. Njihovo čitanje, ujedno, predstavlja širenje opšte kulture. Upravo zato ne čudi što mnogi smatraju da njima pripadaju samo klasici.

Međutim, pored vrhunski djela iz ove oblasti, ne treba zaboraviti knjige koje su promijenile istoriju, dramske romane, psihološke i filozofske knjige, pa i one po kojima su snimljeni filmovi. Gotovo u svakom žanru postoji djelo koje treba da se nađe na vašoj listi za čitanje.

Imajući ovo u vidu Narodna knjiga vam predstavlja knjige koje morate pročitati.

„Sto godina samoće“, Gabrijel Garsija Markes

Dramatično, živopisno, magično – samo su neki od epiteta koje nosi „Sto godina samoće“. Markesovo djelo, zaista, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ovo potvrđuju milioni primeraka te se opravdano svrstava i u najprodavanije knjige svih vremena.

„Sto godina samoće“ vas navodi da proniknete u dubine porodičnih odnosa, ljudske duše i najtananijih osjećanja. Čak i nakon čitanja imaćete utisak da su pred vama članovi porodice Buendija-Iguaran, čije ste avanture, tragedije, otkrića, fantazije, pa i preljube i pobune pratili na stranicama knjige.

Melodramatičan, a opet prepun simbolike, ovaj roman objedinjuje istoriju, psihologiju, ljubav i mit. Budite sigurni, „Sto godina samoće“ je djelo koje nećete zaboraviti ni godinama nakon čitanja.

„Lovac na zmajeve“, Haled Hoseini

Debitanski roman Haleda Hoseinija pojavio se 2003. godine i brzinom svjetlosti osvojio srca čitalaca širom svijeta.

Djelo govori o porodičnim vrijednostima, ali se radnja odvija u Avganistanu, tako da odnosi, vjerovanja i naslijeđe imaju sasvim drugačiji kontekst. Kroz odrastanje dvojice dječaka Hoseini pripoveda ne samo o načinu života u tom podneblju, već i mnogo težim temama koje obuhvataju sukobe u Avganistanu, politička previranja, ali i izdaju najboljeg prijatelja.

Bez imalo uljepšavanja, surovo realno, moćno i nadahnujuće – Hoseini nas uvodi u jedan sasvim novi svijet, čije otkriće će ostaviti duboki trag u svakom od nas.

„Veliki Getsbi“, F. Skot Ficdžerald

Treći i najpoznatiji roman američkog pisca Ficdžeralda bio je i njegov najveći uspjeh. Priča prati sudbinu mladog milionera Getsbija kome je jedina preokupacija zaljubljenost u lijepu Dejzi.

Knjige koje morate pročitati

Iako, naizgled, deluje kao sasvim „običan“ ljubavni roman „Veliki Getsbi“ je mnogo više od toga. U njemu je na najbolji način oslikana dekadencija, raskoš i pohlepa Zlatnog doba Holivuda. Ono što posebno privlači pažnju jeste da njegova tematika može da se pronađe i u svakodnevnici modernog doba, skoro 100 godina nakon objavljivanja.

„1984“, Džordž Orvel

Kada su u pitanju knjige koje morate pročitati na listi je još jedno djelo koje je aktuelno i danas – „1984“, Džordža Orvela. Napisan 36 godina prije godine u naslovu, ovo djelo je bilo daleko ispred svog doba. Zapravo, bilo je i ispred doba o kome govori, te ćete karakteristične elemente iz modernog doba lako pronaći na njegovim stranama.

Knjige koje morate pročitati

Kao pravi vizionar, Džordž Orvel nam pruža sveobuhvatni prikaz nasilja, kontrole uma i javnog nadzora koji sputavaju intelektualni i društveni razvoj čoveka, navodeći nas da se zapitamo šta smo spremni da učinimo zarad svoje slobode.

„Rat i mir“, Lav Tolstoj

Prema mišljenju mnogih „Rat i mir“, Lava Tolstoja je neprevaziđeni klasik. Ovo remek djelo predstavlja jedinstveni spoj istorije, filozofije i sociologije. Kroz duboku analizu ruskog društva čuveni pisac nam predstavlja ne samo dešavanja koja su obilježila to doba, već i psihu najrazličitijih slojeva.

Radnja se odvija tokom Napoleonove invazije na Rusiju 1812. godine i prati živote 3 junaka: Pjera Bezuhova, vanbračnog sina seoskog kneza, koji se bori za svoje nasljedstvo i duhovno ispunjenje, kneza Andreja Bolkonskog, koji napušta porodicu da bi se borio protiv Napoleona, i Nataše Rostove, prelijepe mlade grofice koja privlači pažnju obojice.

Knjige koje morate pročitati čekaju vas u ponudi Narodne knjige.