Blog

Najbolje rokenrol knjige svih vremena!

Najbolje rokenrol knjige svih vremena!

Najbolje rokenrol knjige osvojile su srca čitalaca koji vole ovu vrstu muzike.

Rokenrol, tj. rock ‘n’ roll, predstavlja muzički pravac koji se razvio pod uticajem džeza i, prvenstveno, gitarskog bluza. Javio se 50-ih godina, najpre u Americi. Odatle se vrlo proširio na druge zemlje.

Njegov razvoj karakteriše pojava električne gitare. Upravo ovaj instrument je osnova rokenrol muzike. Prate je obično električna bas gitara i bubnjevi, a ponekad i činele. Zvuk je dopunjen klavirom i sintisajzerom.

Vrlo brzo rokenrol je postao više od muzike. Prerastajući u pravi fenomen imao je ogroman društveni i kulturni uticaj, te ne čudi što život i stvaralašto rokenrol izvođača bude pažnju ljudi širom svijeta.

Koje su najbolje rokenrol knjige otkriva vam Narodna knjiga.

Život, Kit Ričards

Prvo mjesto na listi autobiografskih knjiga sa temom rokenrola, definitivno, zauzimaŽivot“, Kita Ričardsa.

Muzičar koji je sa Rolling Stones-ima stvorio rifove, tekstove i pjesme koje su probudile svijet, tokom 4 decenije živeo je originalnim rokenrol životom. Prepoznatljiv je, ujedno, i po spremnosti da stvari uradi na drugačiji način, kao što niko prije njega nije učinio.

Najbolje rokenrol knjige

Riječima iz kojih izbijajaju najintimnije misli, sa razoružavajućom iskrenošću koja je oduvijek bila njegov zaštitni znak, Kit Ričards nam donosi svoju životnu priču.

Na stranicama možemo saznati početke učenja gitare, slušajući opsesivno ploče Čaka Berija i Madija Votersa. Zatim, osnivanje čuvenog benda sa Mikom Džegerom i Brajanom Džonsom, kao i hapšenje sa drogom. Ovaj događaj je, zapravo, stvorio imidž narodnog heroja odmetnika.

U Životu“, Kit Ričards iznosi i detalje svog odnosa sa Anitom Palenberg i zaljubljivanja u Pati Hansen. Takođe, otkriva nam vrijeme koje je uslijedilo nakon otuđenja od Džegera, kao i njihovo naknadno pomirenje.

Niko se odavde neće izvući živ, Džeri Hopkins, Deni Šugermen

U najbolje rokenrol knjige koje morate pročitati spada roman o Džimu Morisonu.

„Niko se odavde neće izvući živ“ je djelo koje predstavlja muzičara u svoj svojoj složenosti, kao pjevača, filozofa, pjesnika, ali i delikventa. Nastalo je nakon sedmogodišnjeg rada Džerija Hopkinsa, koji je poznat po Preslijevoj biografiji, i Denija Šugermana, koji je bio povjerenik i pomoćnik Doors-a.

Najbolje rokenrol knjige

Kroz empatiju i iskustvo sa Džimom Morisonom, ova dvojica autora su na jedinstven način napisali modernu tragediju. Istovremeno nam približili harizmatični duh briljantnog umjetnika koji je svojom radoznalašću pomerao granice stvarnosti.

Hronike, Bob Dilan

Da li znate da se Bob Dilan nalazi među Nobelovcima iz književnosti? Ova činjenica samo dodatno potvrđuje koliko je velik pjesnik.

Nakon mnoštva djela koje su drugi napisali o njemu, Dilan je konačno odlučio da sam ispriča svoj život. U izvanrednoj knjizi pjevač istražuje ključne tačke u svom životu i karijeri.

Dilanovim očima i otvorenim umom vidimo Grinič Vilidž, oko 1961. godine, kada je prvi put stigao na Menhetn. Magični grad donio mu je nevjerovatne mogućnosti – od noćnih žurki, preko književnog buđenja, pa do prolaznih ljubavi i neraskidivih prijateljstava.

Maštovito i ritmično pripovedenja elegičnih zapažanja Dilan na momente prekida sjećanjima, prodornim i čvrstim. Na taj način se u knjizi nalazi ne samo u ulozi pripovjedača, već i svjedoka.

Koristeći svoju izuzetnu ekspresivnost koji su obeležja njegove muzike, Bob Dilan otkriva svoje razmišljanje o životu, ljudima i mjestima koji su pomogli u oblikovanju čovjeka i umjetnosti.

Najbolje rokenrol knjige, kako autobiografije, tako i biografije, možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige.