Blog

Popularna psihologija

Popularna psihologija

Popularna psihologija je posljednjih godina osvojila čitaoce širom svijeta. Poznata je i pod nazivom pop psihologija, pop psiha ili self-help literatura. Upravo posljednji naziv ukazuje na njenu namjenu.

Za razliku od stručne psihologije, koja je namijenjena psiholozima, psihijatrima, pedagozima i sličnim profesijama, popularna psihologija obuhvata knjige koje mogu da koriste obični ljudi. To znači da su pojmovi i teorije o ljudskom mentalnom životu i ponašanju napisane “lakšim” rječnikom kako bi bile prilagodljive svima.

Mnogi smatraju da su ovo knjige koje treba žene da čitaju, ali statistika pokazuje da popularna psihologija privlači podjednaku pažnju i jačeg pola. S obzirom da je u pitanju literatura za samopomoć sadrži ohrabrujuće, pozitivne poruke i pomaže nam da se oslobodimo negativnih misli i loših osećanja. Ujedno, ona nas uči o temama sa kojima se svakodnevno srećemo, kao što je vaspitanje djece, napredak u karijeri, bolji odnosi u braku…

Popularna psihologija 1 - Narodna knjiga

Popularna psihologija je razvijena u 19. vijeku

Iako se gotovo svakodnevno govori o popularnoj psihologiji, začeci ove literature potiču iz 19. veka.

Naime, naučnici Wilhelm Wundt, James Mckeen Cattell, G. Stanley Hall i William James pomogli su da se psihologija formalizuje kao akademska disciplina. Već 1890. godine James je objavio “Principe psihologije”, što je izazvalo porast interesa javnosti, da bi 2 godine kasnije objavio kratki kurs, koji je imao za cilj da šire mase razumiju psihološku literaturu. Sličnu namjenu imalo je djelo “Thinking, Feeling, Doing “, američkog psihologa E. W. Scripture, koje je bilo prilagođeno prosječnom čitaocu.

Međutim, i pored svih njihovih nastojanja, samo mali dio šire javnost je razumeo koncept pshilogije. Čak su mnogi smatrali da je u pitanju “čitanje uma i spiritizam”, te da nema stvarnu primjenu u svakodnevnom životu.

Tek je Prvi svetski rat doveo do pravog razvoja popularne psihologije. Literatura se, najprije, koristila u vojne svrhe. Da bi, ubrzo, našla primjenu u svim oblastima života.

Ipak, zahvaljujući časopisima Moderni psiholog, Mesečnik praktične psihologije i Pregled psihologije iz 30-ih godina knjige o samopomoći doživjele su pravu ekspanziju, koja je zadržana do današnjih dana.

Da li nas popularna psihologija, zaista, čini srećnim?

“Sreća se može kupiti novcem – vi ćete baš to učiniti ako odlučite da potrošite pare na ovu knjigu!” Natpis koji stoji na zadnjoj korici jedne od knjiga popularne psihologije. Njime se jasno ukazuje da će nam štivo pružiti dragocjene savjete za bolji život.

Popularna psihologija 2 - Narodna knjiga

Da li je zaista tako? Da li “instant” odgovori djeluju baš na svaki problem? Da li se mogu primijeniti u svakodnevnom životu? Samo se neka od pitanja koja postavljaju skeptici.

Vjerovali ili ne, popularna psihologija djeluje! Zapravo, ona nas navodi na razmišljanje o problemu koji nas muči. Samim tim, podstiče da sami pronađemo rješenje za njega. Istovremeno, usvajamo nove stavove. Dok loše, ukorijenjene navike pretvaramo u bolje. Tako da uz malo strpljenja i truda naš život se može promijeniti iz korijena.

Knjige iz popularne psihologije koje morate imati u svojoj kućnoj biblioteci

Savremeno doba karakteriše žongliranje između trke za rokovima u poslovnom svijetu i brojnih porodičnih obaveza. U ovakvom brzom tempu života rijetko ko može da pronađe vremena za sebe, pa ne čudi što su stres i nezadovoljstvo vjerni pratioci mnogih. Srećom, kvalitet života možete poboljšati uz pomoć knjige “100% JA”, Siniše Ubovića.

U ovom dijelu autor nas uči kako da se oslobodimo tereta prošlosti, ali i kako bolje da organizujemo svoj život. Dragocjenim savjetima i praktičnim vježbama pomaže nam da prebrodimo težak dan, vodeći vas, istovremeno, do suštinske spoznaje sopstvene ličnosti.

Nije rijedak slučaj da su najčitanije knjige, bestseleri dijela popularne psihologije. Jedna od njih je “Emocionalni vampiri na poslu”, Alberta Dž. Bernstina. Ona vam donosi odgovore na važna poslovna pitanja. Ujedno, pomaže da se izborite sa toksičnim šefom i manipulativnim kolegama.

Lični razvoj je put ka sreći i uspjehu, zato je pravi trenutak da potražite željeni naslov popularne psihologije u knjižarama Narodne knjige.