Blog

Štampane ili elektronske knjige – Koje su vaš izbor?

Štampane ili elektronske knjige – Koje su vaš izbor?

Štampane ili elektronske knjige? Pitanje koje sve češće srećemo u raznim medijima, magazinima, u razgovoru sa prijateljima…

Savremeno doba donijelo je digitalizaciju na mnogim poljima. Pa je bilo samo pitanje trenutka kada će i pisana riječ dobiti svoj elektronski oblik.

Prve digitalne knjige pojavile su se 70-ih godina. Naime, Amerikanac Michael Hart, koji je u to doba bio student, stvorio je digitalni format knjige. Iz želje da knjige budu svima dostupne razvio je Project Gutenberg. A prvi elektronski zapis koji je Hart predstavio bila je Deklaracija nezavisnosti.

Međutim, tek posljednje decenije elektronske knjige su zavladale svijetom. Za njihovu popularnost zaslužna je velika upotreba pametnih telefona, tableta i e-readera. Samim tim nametnule su i pitanje da li su bolje štampane ili elektronske knjige.

Štampane ili elektronske knjige – Sa kojima je lakše putovati?

Od kako su se pojavile elektronske knjige čitanje u pokretu postalo je lakše. Bez obzira da li svakog dana prelazite kilometre do posla ili ste krenuli u turistički obilazak sigurno ste uočili putnike oko sebe sa digitalnom knjigom. Kako za njih nije potreban dodatni prostor u torbi čine se da su potpuno zamijenile popularna štampana izdanja i novine.

Štampane ili elektronske knjige

Sa druge strane, štampane knjige su izdržljivije i ne mogu se pokvariti. Možete ih čitati i kada su oštećene i u svakom trenutku, jer ne zahtijevaju izvor struje za punjenje. Takođe, ne morate se bojati da će ih neko ukrasti kao što je to slučaj ako na nekom javnom mjestu zaboravite svoj iPad, Kindle ili neki drugi čitač.

Štampane ili elektronske knjige – Koje donose bolji utisak prilikom čitanja?

Pitanjem: “Da li su bolje štampane ili elektronske knjige” bavila su se i brojna istraživanja. Prema studiji koju je objavio Guardian čitaoci digatalnih djela manje se sjećaju njihove radnje nego ljudi koji su pročitali iste štampane romane. Razlog za to su brojne notifikacije na uređajima koje nas ometaju i odvlače pažnju.

Kako je utvrđeno da štampane knjige prenose infomacije i razvijaju intelekt stručnjaci savjetuju: “podstičite svoju djecu da čitaju knjige samo u ovom obliku”.

Štampane ili elektronske knjige

Druga studija koju je sproveo Harvard pokazala je da su štampane knjige bolje za zdravlje čovjeka, naročito kada se čitaju pred spavanje. Čitanjem na uređaju emituje se svjetlost koja remeti san i ostavlja nas duže budnima pa se budimo umorni i neraspoloženi.

Štampane knjige imaju veću vrijednost

Za prave ljubitelje čitanja nema dileme da li će izabrati štampane ili elektronske knjige. Jer, nema ništa ljepše od finog dodira papira pod prstima i mirisa nove knjige. Jedino od njih možete napraviti biblioteku ili mali kutak u kome ćete u miru, sa knjigom u ruci, uživati.

Ujedno, one su svojevrsni podsjetnik vašeg života. Dovoljno je da pogledate ka polici sa knjigama i uočićete jednu koju ste donijeli sa putovanja. Druga će vas podsjetiti na dragu osobu koja vam je poklonila tu knjigu. Dok stručna literatura budi uspomene na fakultetske dane.

Složićete se, osjećaj nije nimalo isti kada su ova dva formata u pitanju. Zato, prošetajte do Narodne knjige, jer vas ovdje čekaju ne samo najčitanije knjige bestseleri, već i vanvremenski klasici i najraznovrsniji žanrovi.