Blog

Filozofske knjige – Zavirite u skrivene dubine vašeg uma

Filozofske knjige – Zavirite u skrivene dubine vašeg uma

Filozofske knjige daju nam priliku da zavirimo u skrivene dubine našeg uma. Ona nam pomaže razumijemo sopstveno razmišljanje i ponašanje na dubljem nivou. Ujedno, pomažu nam da eliminišemo ponašanje koje nam se ne sviđa kako bismo imali bolji život. Zapravo, glavna stvar filozofije, kako je čuveni britanski filozof Bertrand Rasel istakao, jeste: „naučiti kako da se živi bez sigurnosti, a da ipak ne bude paralizovan oklijevanjem“.

Filozofija neselektivno crpi znanje iz svih oblasti. Ona teži beskrajnom ispitivanju otkrivajući kulture, znanje, pa i stavove ljudi koji su ostavili neopisivi trag u prošlosti. Na to ukazuje i njen naziv. Naime, ime potiče od grčkih riječi „philo“, što znači „ljubav“ i „sophia“, što suštinski označava aspekt mudrosti, znanja i razumijevanja. U bukvalnom prijevodu filozofija je „ljubav prema mudrosti“.

Koje filozofske knjige treba svako od nas da pročita otkriva vam Narodna knjiga.

Sofijin svijet, Justejn Gorder

Prema mišljenju stručnjaka svjetski besteler spada u filozofske knjige za početnike u ovoj oblasti.

Filozofske knjige

 

„Sofijin svijet“ prati 14-godišnju Norvežanku Sofi Admundsen koju pisac vješto uvodi u osnovna filozofska pitanja putem pisama koje dobija. Britko napisana sa elementima detektivskih romana navodi nas da se zajedno sa glavnom junakinjom zapitamo „ko smo“, „odakle potiče svijet“, „šta je najvažnije u životu“….

Kao svojevrsni kurs filozofije, „Sofijin svijet“ predstavlja poziv na buđenje iz dosadne svakodnevnice i saznanja da se „život sastoji od jednog dugog niza slučajnosti“. Upravo od nas zavisi kako će se odvijati.

Da je, zaista, riječ o impresivnom djelu namijenjenom svim generacijama, govori i podatak da je prodata u preko 20 miliona primjeraka širom svijeta. 1999. godine prenijeta je na filmsko platno, tako da se našla i na listi najpoznatijih filmovanih knjiga.

Kritika čistoga uma, Imanuel Kant

„Kritika čistoga uma“ predstavlja prekretnicu između stare i moderne filozofije. Upravo zato se poznati njemački filozof opravdano smatra pokretačem njemačke klasične filozofije, tj. klasičnog idealizma.

Filozofske knjige

Polazeći od sasvim drugačijeg, novog, posmatranja ljudskog uma, Kant pokušava da objasni kako razum i iskustva stupaju u interakciju sa mišljenjem i razumijevanjem. Odnosno, kako um čoveka koristi iskustvo za razumijevanje svijeta. Zbog toga su u djelu spojene 2 najveće suprotstavljene škole mišljenja u istoriji. To je upravo racionalno mišljenje i empirijsko, iskustveno znanje.

„Kritika čistoga uma“ se često naziva i „prva kritika“. Kant je posle nje objavio još 2 – „Kritiku praktičkog uma i „Kritiku snage suda“.

Misli, Marko Aurelije

Stoicizam je doživeo entuzijastičan preporod posljednjih godina, posebno u preduzetničkim krugovima. Jedan od najboljih predstavnika stoicizma jesu „Misli“ Marka Aurelija.

Filozofske knjige

Rimski car je napisao ovo djelo kao skup svojih misli tokom iskustva upravljanja Rimskim carstvom i tokom svog života kao ratnika. Ono oslikava vanvremensku filozofiju posvećenosti vrlini iznad zadovoljstva, spokoju iznad sreće, i možda najvažnije, potrazi za unutrašnjim mirom pred licem beskrajno promjenljivog i haotičnog svijeta.

S obzirom da ove misli i danas predstavljaju praktične savjete za svakodnevni život, ne čudi što je veoma popularno širom svijeta.

Filozofske knjige možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posjetite na raspolaganju vam je online poručivanje knjiga putem našeg zvaničnog sajta.