Blog

Putopisi – Otkrijte nove predele čitajući knjige

Putopisi – Otkrijte nove predele čitajući knjige

Putopisi predstavljaju posebnu vrstu književnog djela koji nam omogućava da otkrijemo nove predele. Pored opisivanja gradova i zemalja, pisac nam pruža umjetničko viđenje doživljaja. Na taj način možemo da steknemo bolji utisak i upoznamo se sa kulturom, običajima, pa i načinom razmišljanja naroda.

Kroz nestvarne opise koji nam bude želju da i sami osetimo duh njihovih predela možemo da otkrijemo i samog pisca. Upravo zato su putopisi „ogledalo umjetnikove intime i plod njegovog stvaralaštva“.

Kao književna forma, putopisi imaju dugu istoriju. Rani primjeri ove literature datiraju prije Nove ere. Začetnikom se smatra grčki istoričar Herodot, koji je posetio mnoge zemlje i ostavio dragocjene zapise o njima.

Narodna knjiga vam predstavlja putopise koji će promijeniti vaše viđenje putovanja.

Putopisi koji nas vode u Vječni grad

Rim – grad u kome se rodila drevna filozofija, poezija i umjetnost. Grad koji nam je podario najveće mislioce, ali i borce koji su potekli u Koloseumu. Nestvarna Fontana di Trevi, impozantni „hram bogova“, Pantheon, Španske stepenice koje privlače brojne turiste da na njima odmore. Zatim je tu romantična vila Borgheze sa svojim vrtovima – samo su neke od znamenitosti po kojima je poznat Vječni grad.

Putopisi

Upravo ove i mnoge druge ljepote donosi vam Mark Tedesko u svom putopisu „Zaljubljen u Rim: Ljubavna afera sa Vječnim gradom“. Delo započinje ispred Mikelanđelovog Mojsija odakle nas autor uvodi u istoriju, umjetnost i kulturu Rima spajajući na jedinstveni način prošlost i sadašnjost.

Američki pisac Tedesko je 8 godina živio u Rimu, te je u svom putopisu želio da dočara ne samo ljepotu grada, već i da nam otkrije jedinstvena mjesta koju su ga očarala. Sa svakom novom stranicom pred nama se pruža magični svijet Nerona, Avgusta i Livije. Tu možemo susresti duh Karavađa i Mikelenđela, isprobati najbolju kuhinju i ostatiti bez riječi pred zadivljujućim spomenicima.

Putopisi sa naših prostora

Književnik i akademik Miro Vuksanović jedan je od najplodnijih pisaca sa naših prostora sa brojnim nagrađivanim knjigama koje se čitaju širom svijeta. Među njima posebno se izdvaja „Brojčanik: Putopisni dnevnici“.

Počev od Srbije, Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, pa do Austrije i Njemačke. Ovaj pisac nas vodi kroz zapise sa svojih putovanja, upoznajući nas sa pjesnicima, romanopiscima, slikarima i vajarima koji su ostavili značajan trag u kulturi.

Svaki zapis je sažeta cjelina, nastala na licu mjesta i napisana u jednom dahu. Na taj način on vjerno prenosi njegov prvi utisak, bez ikakvih naknadnih dorada i izmjena. Iako predstavljaju samostalni dio, zapisi zajedno čine jednu sveobuhvatnu sliku koja nam omogućava da krajeve, koje možda već poznajemo, sagledamo na sasvim nov način. Imajući ovo u vidu ne čudi što su mnogi kritičari „Brojčanik: Putopisni dnevnici“ svrstali u najbolje knjige savremene književnosti sa naših prostora.

Najpopularniji istorijski romani u formi putopisa

Optužen za ruganje nepovredivim kodeksima Islama, persijski pjesnik i mudrac Omar Hajam slučajno pronalazi saosećanje sa čovjekom koji treba da sudi o njegovim navodnim zločinima. Prepoznajući genija, sudija odlučuje da ga poštedi i daje mu umjesto toga malu, praznu svesku, ohrabrujući ga da svoje misli ograniči samo na nju. Tako počinje besprijekorna mješavina istorijskih činjenica i fikcije koje donosi „Samarkand“.

Živopisno rekreirajući istoriju rukopisa Omara Hajama, francuski pisac libanskog porekla Amin Maluf obuhvata kontinente i vekove sa vizijom koja oduzima dah. Na njenim stranama srešćete mračnu egzotiku Persije iz 11. vijeka, sa pjesnikinjama i ubicama. Zatim, borbu iste zemlje devet stotina godina kasnije. Ovog puta viđene očima američkog akademika opsjednutog pronalaženjem originalnog rukopisa, kao i sudbonosno putovanje Titanika, čija je tragedija dovela do posljednjeg počivališta Rubajata Omara Hajama.

Fascinantno, uzbudljivo, nadahnujuće – „Samarkand“ je, definitivno, jedna od knjiga koju ćete poželjeti ponovo da pročitate.

Putopisi

Brojne putopise možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posjetite na raspolaganju vam je online poručivanje knjiga.