Blog

Knjige epske fantastike

Knjige epske fantastike

Knjige epske fantastike privlače pažnju kako mlađih, tako i starijih čitalaca.

Epska fantastika je žanr koji na jedinstveni način spaja istorijske i viteške teme. Ujedno, provlači elemente iz mitoloških knjiga i bajki. Zahvaljujući toj kombinaciji donosi čudesne priče u kojima se prepliću misteriozni i nadrealni zapleti sa dobro poznatom borbom između dobra i zla.

Iako spada u noviju literaturu, elementi epske fantastike mogu se pronaći još u 7. vijeku prije Nove ere, u „Epu o Gilgamešu“. Ipak, začetnikom pravca smatra se Dž. R. R. Tolkin. Zbog toga mnogi ističu „Gospodar prstenova“ kao najpoznatije djelo ovog žanra.

Narodna knjiga vam predstavlja knjige epske fantastike koje obavezno treba da pročitate.

Ledeni zmaj, Džordž R. R. Martin

Čak i ako niste ljubitelj epske fantastike, sigurni smo da ste čuli za Džordža R. R. Martina. Njegova „Igra prijestola“ spada ne samo u najbolje knjige epske fantastike, već i u knjige po kojima su snimljene serije.

Knjige epske fantastike

Osim „Igre prijestola“, američki pisac je poznat i po serijalu „Pjesme leda i vatre“, kao i drugim djelima. Jedno od njih, svakako, je fantastična novela „Ledeni zmaj“. Prvobitno je objavljena 1980. godine u antologiji „Zmajevi svjetlosti“. Priča je prerađena 2007. umjetničkim djelom An Ivon Gilbert. Sedam godina kasnije upotpunjena je originalnim slikama koje je specijalno uradio Luis Rojo.

Priča prati mladu djevojku, Adari, koja nakon smrti majke sklapa prijateljstvo sa ledenim zmajem. Iako tamo gdje prođa ovo zastrašujuće stvorenje ostaju pustoš i led, Adari se ne boji zmaja. Naprotiv, i sama je zimsko dijete, rođeno u najstrašnijoj zimi koja se pamti.

Pustinjski princ, Piter V. Bret

Piter V. Bret, autor bestselera „Demonskog ciklusa“, započinje potpuno novu epsku fantastičnu avanturu smještenu u njegov voljeni svijet. Nova priča prati i novu generaciju heroja.

Knjige epske fantastike

Petnaest godina je prošlo otkako su demoni uništeni. Heroji su postali legende, a oni koji su ostali žive u njihovoj sjenci.

Oliv, uvalska princeza, ima isplaniran cijeli svoj život, a krajnji cilj je nasljedstvo prijestola. I dok joj majka, Vojvotkinja Liša Papirdžija, piše scenario života, princeza odbija da igra ulogu u njemu.

Drugi junak ove knjige epske fantastike je Darin. Kao sin čovjeka za koga kažu da je spasao svijet mladić nosi teret očevog junaštva. Svi očekuju hrabrost od Darina, ali jedino u čemu je sjajan je skrivanje.

Radnja dobija novi obrt kada jedne noći Oliv i Darin izađu iz kruga zaštitnih čini. Izlazak iz sigurnog mjesta dovodi ih do otkrića da nisu svi demoni nestali. Oni koji su ostali gladni su osvete.

Da li su Darin i Oliv spremni da budu novi heroji? Pitanje koje će vas podstaći da Bretovo djelo pročitate u jednom dahu.

Zaboravljena legenda drevnog Balkana – Perunov hroničar 1, Miloš Petković

„Zaboravljena legenda drevnog Balkana“ prvi je deio trilogije „Perunov hroničar“, Miloša Petkovića.

Knjige epske fantastike

Potkovan znanjem iz mitologije, mladi niški pisac vodi nas u svijet mašte, stvarajući realistični prikaz karaktera junaka i nestvarnih predela.

U prvom dijelu Miloš upoznaje čitaoce sa mladim piscem koji dobija neobičan telefonski poziv. Naime, misteriozni Akademik mu nudi svoju priču za roman. Da bi otkrio o čemu je riječ pisac se mora zaputiti u Đavolju Varoš i na obronke šumovitog Divljana. Ne samo da će se uvjeriti u istinitost priče koju mu je Akademik ispričao, već se suočava sa saznanjem drevnog zaveštanja.

Knjige epske fantastike čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posjetite na raspolaganju vam je online poručivanje knjiga.