Blog

Kriminalistički romani – Top tri romana koja treba da pročitate!

Kriminalistički romani - Top tri romana koja treba da pročitate!

Kriminalistički romani, kao zaseban žanr, pojavili su se u 19. vijeku.

Raniji romani i priče sa ovom tematikom obično su bili lišeni sistematskih pokušaja otkrivanja. U njima je postojao detektiv, bilo amater ili profesionalac, koji je pokušavao da otkrije kako i ko je počinio određeni zločin. Međutim, nije bilo policije koja je pokušavala da riješi slučaj. Nije bilo ni diskusije o motivima, alibijima ili bilo kom drugom elementu koji čini moderno krimi pisanje.

Prvi roman iz ove grupe jeste „Ubistva u ulici Morg“, Edgara Alana Poa, objavljen u aprilu 1841. godine. Po je stvorio prvog izmišljenog detektiva u liku K. Ogista Dipena. Ipak, zlatno doba kriminalistički romani doživeli su početkom 20. vijeka. Agata Kristi, Artur Konan Dojl, Doroti L. Sajers – samo su neki od pisaca toga doba koji su proslavili žanr.

S obzirom da su omiljeni čitaocima širom svijeta, Narodna knjiga vam otkriva kriminalističke knjige koja treba da pročitate u 2023.

Jednim prstom, Agata Kristi

Kada se pomenu kriminalistički romani mnogima je prva pomisao Agata Kristi. Čuvena britanska književnica donela je lik Herkul Poaro. Prepametan, izuzetno pronicljiv i pomalo ekscentričan – ovaj detektiv postao je neprikosnoven vladar žanra. Zato ne čudi što djela o njemu spadaju u najpoznatije filmovane knjige svih vremena.

Kriminalistički romani

Osim Poaroa, Agata Kristi je čitalačkoj publici podarila ništa manje zanimljivu gospođicu Marpl. Jedan od njenih slučajeva opisan je u romanu „Jednim prstom“.

Mirno selo Limstok izgleda savršeno mjesto za Džerija Bartona da se oporavi od nesreće pod brigom svoje sestre Džoane. Tihi šarm sela ubrzo narušava niz zlobnih pisama nepoznatog autora. Situacija postaje alarmantna kada gospođe Simington izvrši samoubistvo nakon prijema „otrovnog“ pisma.

Vikar, doktor, sluge – svi su na ivici da optuže jedni druge za zločin kada pomoć stigne iz neočekivanog kraja. Vikarov gost je slučajno niko drugi do Džejn Marpl.

Krvavi mesec, Ju Nesbe

Kriminalistički romani Ju Nesbea, definitivno, se čitaju u jednom dahu.

Nakon „Noža“, norveški pisac nam donosi 13. roman iz serijala o Hariju Huleu. Ovog puta briljantni policijski istražitelj se vraća kao autsajder koji okuplja svoj tim. Pred njima je zadatak pronalaženja serijskog ubice koji ubija mlade žene u Oslu.

Kriminalistički romani

Radnja počinje nestankom 2 mlade žene. Jedina zajednička veza između njih jeste zabava ozloglašenog magnata za nekretnine na kojoj su prisustvovale. Ubrzo jedna od njih biće pronađena mrtva. „Potpis“ na tijelu navodi policiju da posumnja na serijskog ubicu.

Da bi se otkrio zločinački um neophodno je znanje i iskustvo Hari Hula. Problem leži u činjenici da nakon otpuštanja čuveni detektiv ne žele da se vrati u Oslo. Sve dok žena koja mu je spasila život ne bude dovedena u ozbiljnu opasnost.

Poštar uvijek zvoni dvaput, Džejms M. Kejn

Iako objavljen 1934. godine „Poštar uvijek zvoni dvaput“ i danas privlači pažnju. Smatra se jednim od najistaknutijih kriminalističkih romana 20. vijeka, te je uvršten na listu 100 najboljih romana modernog doba.

Kriminalistički romani

Mješavina seksualnosti i nasilja koja izvire sa stranica bila je zapanjujuća za to vrijeme. Zbog toga se našao i na listi knjiga koje su bile zabranjene u Bostonu. Takođe, svrstava se među ekranizovana djela. Čak sedam puta adaptiran je za film. Najpoznatija je verzija iz 1981. godine u kojoj glume Džek Nikolson i Džesika Lang.

Radnja prati nemoralnog mladog skitnicu i lijepu, nesrećnu žena sa nezgodnim mužem. Njen problem može se riješiti samo na jedan način. Ne samo da je rješenje surovo i grozno, već donosi nove probleme.

Kriminalistički romani čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posjetite na raspolaganju vam je online poručivanje knjiga.