Blog

Najbolje knjige svih vremena

Najbolje knjige svih vremena

Najbolje knjige svih vremena obavezno morate pročitati.

Književni kritičari, istoričari, strastveni ljubitelji knjiga, pa čak i obični čitaoci, svi imaju različita mišljenja o tome koji je roman zaista „najveća knjiga ikada napisana“. Da li je to neprevaziđeni klasik Dostojevskog „Zločin i kazna”? Možda „Božanstvena komedija“, Dantea Aligijerija koja je promijenila istoriju? Ili, pak, nadrealna i ispred svog vremena „Životinjska farma“ Džordža Orvela koja je bila zabranjena?

Svaki od navedenih romana opravdano nosi titulu nojbolji, a Narodna knjiga vam predstavlja najbolje knjige svih vremena za koje mnogi ne znaju da se nalaze na ovoj listi.

Uliks, Džejms Džojs

Djelo irskog pisca mnogi smatraju najvećim u modernoj književnosti. U njemu je opisano moderno irsko društvo, potpuno realistično, a opet sa dozom parodije, te ne čudi što i danas privlači veliku pažnju. Svojim britkim rječnikom Džojs je izazvao pravu kontroverzu kada je 1922. godine „Uliks“ ugledao svjetlo dana. Zbog čega je dugo spadala u knjige koje su bile zabranjena.

Najbolje knjige svih vremena

Priča prati 3 junaka – Stivena Dedalusa, Leopolda Bluma i njegovu ženu Moli. Specifičnost radnje se ogleda u činjenici da se odvija u samo jednom danu.

Danas, mnogi „Ulisk“ porede sa Homerovom „Odisejom“. Gospodin Blum čije putovanje pratimo, zapravo, je moderni Odisej. Supruga koja ga čeka u kući dok on luta gradom je slika vjerne Penelope. Dok je Stiven Dedalus, prema kojem gospodin Blum razvija očinske osjećaje, grčki Telemah iz Odiseje.

Gospođa Dalovej, Virdžinija Vulf

Jedan od najpoznatijih romana Virdžinije Vulf, „Gospođa Dalovej“, zasnovan je na kratkim pričama Gospođe Dalovej u Ulici Bond i Premijer. Svojim jedinstvenim stilom pisanja, temom, karakterizacijom, pa i vremenskom postavkom ovaj roman se zasluženo našao na Tajmsovoj listi najbolje knjige svih vremena.

Koristeći kombinaciju naracije u trećem licu i misli različitih likova, Virdžinija Vulf otkriva najdublje emocije, kao i pogled u umove junaka. Pri čemu se u velikoj mjeri oslanja na karakter, a ne na zaplet da bi ispričala priču, te ćete u romanu imati priliku da se upoznate sa žaljenjem za prošlošću, borbom sa mentalnim bolestima i posttraumatskim stresom iz Prvog svjetskog rata, kao i uticajem društvenih pritisaka.

„Gospođa Dalovej“ spada i u filmovane knjige. Po njoj je snimljen film „Sati“, naziv koji je prvobitno Virdžinija namenila svom djelu.

Doživljaji Haklberija Fina, Mark Tven

Kada se pomenu najbolje dječije knjige prema mišljenju mnogih prva na listi jeste „Doživljaji Haklberija Fina“, Marka Tvena. Često je opisana kao nastavak mnogima omiljene knjige „Doživljaji Toma Sojera“, jer se u obema pojavljuju Haklberi i Tom kao bliski drugovi.

Najbolje knjige svih vremena

Čuveni pisac nas vodi u pravu avanturu koju je glavni junak doživio putujući rijekom Misisipi u toku ljeta. Iako je zabavnog karaktera, te joj se iznova vraćaju i starije generacije, ova knjiga ima kompleksniju tematiku. Kroz problem sa alkoholom Haklberijevog oca otkrivamo posljedice ove zavisnosti i prerano odrastanje mališana. Dok osvrt na ropstvo, koje je bilo zastupljeno u to doba, poslužilo je Tvenu da ispolji svoju kritiku prema lošim odnosima nižih društvenih slojeva.

Najbolje knjige svih vremena čekaju vas u ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posjetite možete obaviti online poručivanje knjiga.