Blog

Knjige koje treba da pročitate u 2023.

Knjige koje treba da pročitate u 2023.

Knjige koje treba da pročitate u 2023. osvojiće vaša srca.

Dolazak juna najavljuje početak sezone godišnjih odmora. I dok uveliko planirate kako ćete provesti svoje letovanje mi vam želimo da slobodne dane iskoristite za opuštanje uz dobru knjigu. Bez obzira da li uživate na plaži uz šum mora ili vas okružuje svjež planinski vazduh – nova knjiga je dragocjen pratilac. Ništa se ne može porediti sa dodirom stranica od papira. Riječima koje nas pozivaju da otkrijemo šta slijedi i svijetom u koji nas uvodi.

Međutim, izbor knjige mnoge dovodi u nedoumicu. Da li dan započeti sa dobrim dramskim romanom ili putopisom? Da li ste fan naučno-fantastičnih ili horor knjiga? Ili radije čitate klasike?

Da biste otklonili ove dileme Narodna knjiga vam predstavlja knjige koje treba da pročitate u 2023.

Anželik, Gijom Muso

Novo djelo Gijom Musoa, definitivno, se nalazi prvo na listi kada su u pitanju knjige koje treba da pročitate u 2023.

Roman „Zato što te volim“ 2007. godine osvojio je publiku širom svijeta, skrenuvši pažnju na mladog francuskog pisca. Nakon njega uslijedili su „Ostani kraj mene“, “Zov anđela”, „Stan u Parizu“, „Ako sutra ne postoji“, „Djevojka od papira“, „Central Park“ i mnogi drugi. Svaki od njih je prodat u milionskim tiražima i preveden na više desetina jezika.

Knjige koje treba da pročitate u 2023.

U svom jednostavnom, a ubedljivom stilu pripovedanja Muso donosi najnoviji roman „Anželik“ koji je ovog mjeseca ugledao svjetlo dana. Priča započinje u bolničkoj sobi u kojoj se policajac Matijas Tajfer oporavlja od preživljenog srčanog udara. Upravo na ovom mjestu upoznaje studentkinju Luizu Kolanž koja ga ubeđuje da joj pomogne u vezi sa slučajem njene majke, primabalerine Stele Petrenko, čija smrt je obavijena velom tajne.

Uzbudljivo, napeto, emotivno – Gijom Muso pogađa pravo u srce vodeći nas od bulevara Pariza, pa do uskih kanala Venecije.

Kraljica, Metju Denison

Ukoliko ste pričitali autobiografiju Princa Harija „Rezerva“ pravo je vrijeme da otkrijete priču o njegovoj baki u delu „Kraljica“ Metjua Denisona.

Smrt kraljice Elizabete II 8. septembra 2022. bila je više od trenutka duboke tuge. Njen odlazak označio je kraj jedne ere poznate kao elizabetansko doba. Za milione ljudi, kako u Britaniji tako i širom svijeta, Elizabeta II je bila oličenje monarhije.

Ispunjen život koji je trajao skoro jedan vijek. Od vremena prije Velike depresije, pa do ere Covid-19 praćen je nizom važnih istorijskih, ali i privatnih događaja. Iako su mnogi od njih dovodili u pitanje odnose u kraljevskoj porodici, kraljica je svojim dostojanstvenim ponašanjem i čvrstim stavom držala na okupu ne samo svoje najbliže, već i sunarodnike.

U ovoj potpuno novoj biografiji najduže vladajuće suverene u britanskoj istoriji, Metju Denison donosi dostojan i uravnotežen pregled kraljičinog života prikazujući radosti i trijumfe, kao i razočaranja i tragedije.

„Želim i hoću“, Mihail Labkovski

Psiholog Mihail Labkovski je potpuno siguran da osoba može i ima pravo da bude srećna i da radi samo ono što želi. Njegova knjiga „Želim i hoću“ govori o tome kako da razumete sebe, pronađete harmoniju i naučite da uživate u životu.

Autor ispituje razloge koji ometaju mentalno zdrav način života, uključujući i odakle dolaze svjesne i nesvjesne strepnje, strahovi, nesposobnost da slušamo sebe i gradimo odnose sa drugim ljudima. Posebnost njegovog djela ogleda se u konkretnom pristupu. Naime, Labkovski na bilo koje od najtežih pitanja uvijek daje izuzetno razumljiv odgovor. Njegove izjave i savjeti su toliko radikalni da su mnogi u početku iznenađeni, ako ne i šokirani. U preporukama se ne krije iza aerodinamičnih formulacija, već jasno navodi uzroke problema. I što je najvažnije, on zna kako da riješi ovaj problem – bez udubljivanja u traume iz djetinjstva i pomne analize vaše prošlosti.

Knjige koje treba da pročitate u 2023.

Knjige koje treba da pročitate u 2023. pronaći ćete u bogatoj ponudi Narodne knjige.