Blog

Horor knjige – Preporuke za sve ljubitelje ovog žanra

Horor knjige – Preporuke za sve ljubitelje ovog žanra

Horor knjige omiljene su mnogim čitaocima širom svijeta.

Od najprodavanijih beletrističkih knjiga, detektivskih romana i mitoloških knjiga, pa do klasičnih djela – knjige o vampirima, demonima i zlim bićima izazivaju osjećanja straha, gađenja i odbojnosti kao nijedan drugi žanr. I dok neki ljudi vole da čitaju horor knjige zbog naleta adrenalina, drugi uživaju u mentalnom oslobađanju. Zaista, ne postoji ništa napetije od romana iz noćne more zbog kojeg ćete poželjeti da držite svjetlo upaljenim dok spavate.

Vjerovali ili ne, horor priče imaju dugu istoriju. Nastale su kroz djela starih Grka i Rimljana, da bi se vremenom razvijale do nestvarnih granica, sa korijenima u folkloru i verskim tradicijama koje se fokusiraju na smrt, zagrobni život, zlo, demonsko i princip stvari oličene u ličnosti.

Bilo da ste zaljubljenik u ovaj žanr ili se sa njim prvi put susrećete, Narodna knjiga vam otkriva koje horor knjige treba da se nađu na vašoj listi.

Salemovo, Stiven King

Kada se pomenu horor priče asocijacija mnogima je Stiven King. Svojim nevjerovatnim talentom da stvori misteriju, dramu i jezu, čuveni američki pisac opravdano nosi titulu horor majstora. „Zelena milja“, „Groblje kućnih ljubimaca“, „Keri“, „To“ – samo su neke od njegovih filmovanih knjiga koje su svima dobro poznate.

Horor knjige

U bogatom opusu izdvaja se i „Salemovo“. Riječ je o drugom romanu koji je objavljen 1975. godine. Priča prati pisca Bena Mirsa, koji se vraća u grad Jerusalem’s Lot (ili skraćeno Salemovo) u Mejnu, gdje je živio od pete do devete godine. Ben želi da mirno mjesto iskoristi za pisanje romana i, ujedno, se oslobodi strahova koji ga progone od djetinjstva.

Ubrzo po dolasku otkriva da su grad preplavili vampiri. Dok stanovnici Salemova doživljavaju čudne susrete i počinju da se sastavljaju djelovi priče, sigurni smo da knjigu nećete ispuštati iz ruku u iščekivanju da saznate konačni rasplet.

„Moramo da razgovaramo o Kevinu“, Lajonel Šrajver

Uzbudljivo, potresno, fascinantno – djelo Lajonela Šrajvera je zastrašujuće za svakog roditelja i svakoga ko razmišlja da postane roditelj, te ne čudi što zauzima vodeće mjesto kada su u pitanju horor knjige.

Glavna junakinja Eva nikada nije sanjala da postane majka, ali pristaje jer njen partner to želi. Međutim, odmah po rođenju je zažalila. Kevin je čudan. Neobičan. Manipulativan. Njene sumnje obistiniće se kada Kevin ubije 7 drugova iz razreda neposredno pred svoj 16. rođendan.

Evin bijes, krivica i strah iskaču sa stranica dok pokušava da shvati kako dijete može izrasti u stranca sposobnog da počini tako zastrašujuće čin.

„Frankenštajn ili Moderni Prometej“, Meri Šeli

Roman engleske spisateljive Meri Šeli govori o Viktoru Frankenštajnu, mladom naučniku koji u neortodoksnom naučnom eksperimentu stvara živo biće.

Horor knjige

Iako se pojavio davne 1818. godine Frankenštajn je i danas veoma popularan, te se svrstava u najčitanije knjige svih vremena. Postoji razlog zašto je izdržao test vremena: priču o ludom doktoru i njegovoj kreaciji doživjećete drugačije sa svakim ponovnim čitanjem. Da bi vas na kraju ponovo podstakla na razmišljanje: „šta bi moglo poći po zlu kada se čovjek igra Boga?“

Gotički horor, romantična tragedija i filozofsko djelo sve u jednom, ovaj klasik Meri Šeli definitivno zaslužuje da ga pročitate.

Najbolje horor knjige čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige.