Blog

Memoari -Priče autora koje vas neće ostaviti ravnodušnima

Memoari

Memoari predstavljaju književno djelo u kome autor iznosi uspomene na događaje kojima je svjedočio i ljude koje je poznavao.

Naziv potiče od francuske riječi „mémoire“, što u prijevodu znači „sjećanje“. Samo ime ukazuje na formu djela. U pitanju je nefikcijski narativni spis zasnovan na ličnim sjećanjima autora.

Upravo je to razlika u odnosu na biografije i autobiografske knjige. Naime, memoari zanemaruju prikazivanje privatnog života autora. Oni ne prate život pisca hronološki, već čine sužen fokus. Odnosno, bave se određenom vremenskom fazom u nečijem životu ili karijeri. Takođe, daju veći naglasak na subjektivne i lične doživljaje, nego na iznošenje objektivnih činjenica.

Koji memoari su privukli najviše pažnje kod nas otkriva vam Narodna knjiga.

Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar, Metju Peri

Samo mjesec dana od smrti poznatog glumca Metjua Perija na našim policama osvanuli su njegovi memoari.

U svom delu „Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar“, Peri nas vodi na svoje putovanje od ambicija iz djetinjstva, preko slave do zavisnosti i oporavka. Prije čestih posjeta bolnici i boravka na rehabilitaciji, tu je bio petogodišnji Metju, koji je putovao od Montreala do Los Anđelesa, šetajući se između svojih razdvojenih roditelja. Zatim, četrnaestogodišnji Metju, koji je bio nacionalno rangirana teniska zvijezda u Kanadi. Na kraju dvadesetčetvorogodišnji Metju, koji je dobio željenu ulogu glavnog glumca u seriji koja ga je proslavila.

Memoari

Peri detaljno opisuje i mir koji je pronašao u trijezvenosti i kako se osjeća zbog stalnog poređenja sa Čendlerovim likom. Istovremeno sa nama dijeli priče o prijateljima i drugim zvijezdama koje je sreo na svom putu.

Nepokolebljivo iskreni, dirljivi, ali i smiješni – „Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar“ su memoari koji se čitaju u jednom dahu.

Pokretni praznik, Ernest Hemingvej

Iako ga mnogi svrstavaju u klasike, „Pokretni praznik“ su, zapravo, memoari Ernesta Hemingveja. Spadaju i u posthumno objavljene knjige, jer su se pojavili 3 godine nakon njegove smrti. Za to je zaslužna Meri Hemingvej, piščeva četvrta žena.

Pisani posljednjih godina života, tačnije od 1957. do 1960, prikazuju početak njegovom stvaralaštva. Hemingvejeva sjećanja na život kao nepoznatog pisca, koji je živeo u Parizu 20-ih godina, su duboko lična, srdačna i puna duhovitosti. Osvrćući se ne samo na sebe, već i na druge pisce koji su sa njim dijelili Pariz tog doba prikazuje nam kako je siromašan, ali srećan otkrio svoj poziv.

U „Pokretnom prazniku“ možetge otkriti duh francuske prijestonice i sresti mnoge poznate ličnosti. Silvija Bič, Džejms Džojs, Hiler Belok, Alister Krouli, F. Skot i Zelda Ficdžerald – samo su neki do njih.

Moj život sa Jovanom Skerlićem, Klara Skerlić

Memoari supruge Jovana Skerlića, Klare pružaju nam jedinstveni uvid u njihov porodični život. Počev od navika, preko sukoba, pa do ljubavi – otkrićete jednu sasvim novu stranu čuvenog intelektualca. Ujedno, moći ćete da saznate više o ženi koja je uprkos životu u senci poznatog supruga, uspjela da se izbori za sebe. Samim tim i za sve obrazovane žene u Srbiji.

Memoari

„Moj život sa Jovanom Skerlićem“ donosi i istorijski osvrt na situaciju toga vremena. Prije svega društvenu i političku sferu.

Najpoznatiji memoari čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *