Blog

Najbolji trileri – Knjige koje preporučujemo ljubiteljima ovog žanra

Najbolji trileri

Najbolji trileri privlače pažnju čitatelja širom svijeta.

Ovo je jedan od najstarijih žanrova u književnosti. Pojavio se još prije nove ere. Prva djela koja su sadržala elemente trilera jesu „Ep o Gilgamešu“, Homerova „Odiseja“ i „Mahabharata“. Značajan razvoj započeo je tek sredinom 19. vijeka kada se pojavio „Grof Monte Kristo“ Aleksandra Dime. Dok je karakteristike moderne forme dobio sa „Zagonetkom pijeska“ Erskina Čajldersa 1903. godine.

Triler je žanr fikcije sa brojnim, često preklapajućim, podžanrovima, uključujući kriminal, horor i detektivsku fikciju. Karakteriše ga sadržaj prepun napetosti i iznenađenja, koji izaziva pojačana osjećanja neizvjesnosti, uzbuđenja, iščekivanja i strijepnje.

Zapravo, radnja ovih romana je prepuna zapleta. Svaka nova stranica otkriva druge detalje koji čitateljima pomažu da slože „slagalicu“ o zapletu tako da na samom kraju dolazi pravi efekat iznenađenja. Imajući ovo u vidu ne čudi što je žanr veoma popularan.

Koji su najbolji trileri za sva vremena otkriva vam Narodna knjiga.

39 stepenika, Džon Baken

„39 stepenika“ je triler sa avanturističkim elementima škotskog pisca Džona Bakena. Iako je objavljen davne 1915. godine i danas je veoma popularan. To potvrđuje i činjenica da je više puta ekranizovan. Dok ga je 2003. BBC svrstao u najčitanije knjige svih vremena.

Glavni junak je Ričard Henej koji se, po povratku iz Južne Afrike, suočava sa dosadnom svakodnevnicom Londona. Život mu se mijenja kada upozna misterioznog Amerikanca koji ga upozorava na zavjeru o atentatu. Prema riječima neznanca taj atentat bi mogao potpuno da destabilizuje krhku političku ravnotežu Evrope.

Iako nepovjerljiv Henej odlučuje da pomogne Amerikancu skrivajući ga u svom stanu. Međutim, jednog dana pronalazi ga ubijenog. Naravno, on postaje glavni osumnjičeni.

Gonjen od strane policije i lukavog, nemilosrdnog neprijatelja Henej odlučuje da pobjegne u rodnu Škotsku. Njegov život i bezbednost Britanije su u ozbiljnoj opasnosti, a sve počiva na rješenju zbunjujuće enigme: šta je „39 stepenika“?

Bornov identitet, Robert Ladlam

Kada su u pitanju najbolji trileri špijunske tematike „Bornov identitet“ je, definitivno, prvi na listi. Ujedno spada i u filmovane knjige, jer je po njemu nastao istoimeni film iz 2002. sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi.

Najbolji trileri

Priču o čovjeku sa izuzetnim sposobnostima napisao je 1980. godine. Robert Ladlam. Ko je Džejson Born? Da li je on ubica, terorista, lopov? Zašto ima 4 miliona dolara na računu u švajcarskoj banci? Zašto je neko pokušao da ga ubije? Suočavajući se sa retrogradnom amnezijom, odgovore na ova i slična pitanja mora da pronađe junak. Takođe mora da utvrdi zašto ga nekoliko grupa u senci, profesionalni ubica i CIA žele mrtvog.

Iščezla, Džilijen Flin

Bestseler „Iščezla“, američke spisateljice Džilijen Flin objavljen je 2012. godine. Nevjerovatnom brzinom osvojio je srca mnogih ljubitelja trilera, te opravdano nosi titulu knjige koje morate pročitati.

Ko si ti? Šta smo uradili jedno drugome? Ovo su pitanja koja Nik Dan sebi postavlja ujutru na svoju petu godišnjicu braka. Kada njegova supruga Ejmi iznenada nestane Nik postaje glavni osumnjičeni.

Najbolji trileri

Sumnju dodatno izazivaju priče Ejminih prijatelji da ga se plašila i da je imala tajne koje suprug nije znao. Zaplet donosi i policijski pregled Nikovog kompjutera koji pokazuje čudne pretrage. Tu su i uporni pozivi na njegov mobilni telefon.

Šta se, zaista, desilo Ejmi saznaćete na stranicama ovog uzbudljivog trilera.

Najbolji trileri svih vremena čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *