Blog

Autobiografske knjige koje preporučujemo za vas

Autobiografske knjige koje preporučujemo za vas

Autobiografske knjige predstavljaju samostalno napisane biografije sopstvenog života.

Iako se riječ „autobiografija“ prvi put pojavila u 18. vijeku, ova književna forma bila je dobro poznata još u Antici. Takvi radovi obično su nosili naziv apologija, pretendujući da budu samoopravdanje, a ne samodokumentacija. Tako je istoričar Josif Flavije uvod svoje autobiografije „Josif Vita“, koja je ujedno jedna od najstarijih poznatih, ispunio samohvalom, nakon čega slijedi opravdanje njegovih postupaka kao jevrejskog pobunjeničkog komandanta Galileje.

Za razliku od biografa koji se u pisanju oslanjaju na širok spektar dokumenata i različitih mišljenja, autobiografske knjige u potpunosti su zasnovane na sjećanju pisca. Samim tim su po prirodi subjektivne. Pojedine, čak, zbog nemogućnosti ili nespremnosti autora da se tačno sjeti dešavanja u određenim slučajevima rezultiraju pogrešnim ili netačnim informacijama. Ipak, to ne umanjuje njihovu literarnu vrijednost.

Koje autobiografske knjige morate da pročitate otkriva vam Narodna knjiga.

„Moji izumi“, Nikola Tesla

Naučnik koji je svojim djelima izmenio istoriju čovečanstva ostavio je i pisani trag o tome. Teslina autobiografija je prvi put objavljena kao serijal 1919. godine u časopisu Electrical Experimenter.

Autobiografske knjige

Lični izveštaj čuvenog naučnika podijeljen je u šest poglavlja koja pokrivaju različite periode njegovog života: Moj rani život, Moji prvi napori u pronalasku, Moji kasniji poduhvati. Zatim je tu otkriće rotirajućeg magnetnog polja, Otkriće Teslinog namotaja i transformatora, Predajnik za uvećanje i Umjetnost teleautomatike.

Ben Johnston je ove zapise uredio u knjigu koja već svojim naslovom „Moji izumi“ privlači pažnju da zavirimo u blistavi um jednog velikog naučnika.

„Moja priča“, Mišel Obama

Kao prva Afroamerikanka koja se našla u ulozi prve dame Sjedinjenih Američkih Država Mišel Obama je uspjela da Bijelu kuću učini ugodnijom i gostoljubljivijom nego ranije. Ujedno, istakla se kao moćni zagovornik žena i djevojaka ne samo u SAD već širom svijeta, dramatično mijenjajući načine na koje porodice vode zdraviji i aktivniji život.

Autobiografske knjige

U svojoj biografiji Mišel bilježi iskustava koja su je oblikovala – počev od djetinjstva na južnoj strani Čikaga. Preko godina kada je bila izvršna direktorka koja balansira između zahtjeva majčinstva i posla, pa do vremena provedenog na najcenjenijoj adresi u Vašingtonu. Sa nepogrešivom iskrenošću i živahnom duhovitošću, ona opisuje svoje trijumfe i svoja razočarenja. Kako javna, tako i privatna, govoreći svoju punu priču onako kako ju je proživjela – svojim riječima i pod sopstvenim uslovima. Toplo, mudro i otkrivajuće, „Moja priča“ je lični obračun žene sa sopstvenom dušom i razumom stalno prkoseći očekivanjima drugih.

„Rezerva“ Princ Hari

Knjiga koje je još tokom svog stvaranja izazvala brojne kontroverze, definitivno, je autobiografija Princa Harija. Nastala ne kao priča čovjeka plave krvi, već onog što je tokom različitih iskustava postao, ovo djelo prikazuje trnovit životni put mladog princa.

Otvoreno, iskreno i intimno – Hari se predstavio čitaocima onakav kakav jeste, otrivajući koliko zapravo malo znamo o životu koji se krije iza raskoši kraljevskog dvora.

Autobiografske knjige

U „Rezervi“ upoznajemo bezbrižnog, veselog dječaka, kome se život ruši u dvanaestoj godini, smrću majke, Princeze Dajane. Tuga je sve promijenila, donoseći bes, usamljenost, pa i borbu da prihvati život u centru pažnje. Takođe, možemo saznati kako izgleda pad od heroja iz Avganistana do izgubljenog mladića koji se bori sa posttraumatskim stresnim poremećajem.

Ono što najviše privlači pažnju u knjizi, posebno pripadnica ljepšeg pola, jeste upoznavanje sa Meghan i početak njihove ljubavne bajke. Iako deluje da automobigrafija tada prerasta u ljubavni roman, zapravo, donosi više dramskih elemenata. Stalna kritika, izloženost medijima, pa i rasizam, ostavili su traga po zdravlje mladog para, ali nisu narušili njihovu ljubav, jer je Hari donio presudnu odluku da napusti svoju zemlju i život započne daleko od kraljevske porodice.

Autobiografske knjige možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posjetite na raspolaganju vam je online poručivanje knjiga.