Blog

Posthumno objavljene knjige – Djela koja su objavljena nakon smrti pisca

Posthumno objavljene knjige

Posthumno objavljene knjige predstavljaju djela koja su se pojavila nakon smrti pisca. Razlozi za to su brojni. U većini slučajeva zato što je autor umro tokom procesa objavljivanja ili prije nego što je djelo završeno. Mada može se desiti da je sam pisac odlučio da određeno stvaralaštvo bude objavljeno tek nakon njegove smrti.

Bez obzira koji je razlog, jedno je sigurno posthumno objavljene knjige privlače veliku pažnju među čitaocima širom svijeta. Imajući ovo u vidu Narodna knjiga vam otkriva posthumne knjige koje morate pročitati.

Vidimo se u avgustu, Gabrijel Garsija Markes

„Vidimo se u avgustu“, posthumni roman kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markeza objavljen je 6. marta. Taj datum je izabran jer predstavlja rođenja Nobelove nagrade za književnost. Ujedno je objavljen u godini kada se obeležava desetogodišnjica njegove smrti.

Prolog koji prethodi poslednjem romanu Garsije Markesa više liči na pismo izvinjenja. Potpisuju ga sinovi poznatog kolumbijskog pisca, Rodrigo i Gonzalo, koji se nadaju da će im otac oprostiti što su počinili „čin izdaje” objavljajući djelo bez njegovog odobrenje.

Posthumno objavljene knjige

Pisanje ove knjige bilo je pravi izazov za pisca. Naročito kada se zna da je Markes posljednjih godina svog života patio od demencije, te nije bio potpuno zadovoljan napisanim. Prvobitno je knjiga trebala da sadrži pet priča sa istom protagonistkinjom Anom Magdalenom Bah. Ipak je svjetlo dana ugledala u formi romana.

„Vidimo se u avgustu“ govori o ženi koja je već 27 godina srećno udata. Međutim, svake godine istog dana u avgustu trajektom odlazi na ostrvo gde je sahranjena njena majka. Ovu posjetu koristi i da noć provede sa drugim muškarcem.

Iako deluje kao lagano štivo, posljednji Markesov roman ima duboko značenje. To je priča o životu u zrelim godinama, željama, samospoznaji, ali i tajnama koje nam ukazuju da nikog suštinski ne poznajemo.

Dnevnik Ane Frank, Ana Frank

Otkriven na tavanu u kojem je provela posljednje godine svog života, izuzetan „Dnevnik Ane Frank“ postao je svjetski klasik koji je preveden na preko 70 jezika. Samim tim se može svrstati i u najčitanije knjige svih vremena.

Ovaj snažan podsjetnik na užase rata i elokventan dokaz ljudskog duha prati priču jedne porodice od 1942. godine. Kada su nacisti okupirali Holandiju, trinaestogodišnja jevrejska djevojčica i njena porodica pobegli su iz svog doma u Amsterdamu i sakrili se u „tajnom aneksu“ stare poslovne zgrade.

Posthumno objavljene knjige

Odsječeni od spoljašnjeg svijeta, suočili su se sa glađu, dosadom, stalnom okrutnošću života u zatvorenim prostorijama i uvijek prisutnim strahom za život. Ana Frank je u dnevniku zabiljeležila živopisne utiske o svojim iskustvima tokom ovog perioda. Setni, dirljivi i iznenađujuće duhoviti, njeni zapisi nude fascinantno viđenje o ljudskoj hrabrosti i slabosti. Takođe, uvjerljiv su autoportret osjetljive i živahne mlade žene čiji je život tragično prekinut.

Porodica je uhapšena 1944. Ana Frank je umrla od tifusa u koncentracionom logoru Bergen-Belzen 1945.

Dvije godine kasnije, jedini preživjeli iz porodice Frank, otac ispunio je želju svoje ćerke i objavio njen dnevnik. Krajem 20. vijeka djelo je dobilo prošireno izdanje, koje je obuhvatilo i zapise o Aninom seksualnom razvoju. Upravo zbog toga je dospjeo na listu knjiga koje su bile zabranjene.

Da bi se postigao kompromis u štampu je vraćeno prvobitno izdanje.

Nortengerska opatija, Džejn Ostin

U najpoznatije posthumno objavljene knjige nalazi se i jedan dramski roman. U pitanju je „Nortengerska opatija“, Džejn Ostin. Djelo je završeno 1799. godine, ali je objavljeno tek 1817. godine, nekoliko mjeseci nakon smrti engleske književnice.

Junakinja priče je Ketrin Morland, sedamnaestogodišnjakinja iz seoskog župnog doma. Tokom odmora u Batu upoznaje i zaljubljuje se u Henrija Tilnija. U želji da se dopadne svojoj ljubavi Ketrin prihvata njegov poziv da posjeti Tilnijevo porodično imanje, opatiju Nortenger.

Kao veliki ljubitelj gotskih trilera, Ketrin dopušta da joj mračna atmosfera stare vile ispuni um strašnim sumnjama. Koja je misterija oko smrti Henrijeve majke? Da li porodica krije strašnu tajnu u elegantnim sobama opatije? Može li da vjeruje Henriju ili je on deo zle zavjere? Samo su neka od pitanja koja „muče“ junakinju.

Posthumno objavljene knjige možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige.

2 thoughts on “Posthumno objavljene knjige – Djela koja su objavljena nakon smrti pisca

  1. Povratni ping: Memoari || NARODNA KNJIGA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *