Blog

Najbolje knjige savremene književnosti

Interaktivne knjige za djecu

Najbolje knjige savremene književnosti ispuniće magijom vaše jesenje dane.

Savremena književnost obuhvata ogromnu grupu pisanih djela nastalih od Drugog svjetskog rata pa do današnjih dana. Ova književna era ne definiše samo vremenski period, već opisuje poseban stil pisanja. Karakteriše je pojava novih tehnika pripovijedanja i uvođenje naučne građe tako da fabula dobija novi smisao. U djelima se jasno vidi napuštanje tradicionalnih humanističkih vrijednosti, kao i promjene u pogledu na svijet i duhovnim orijentacijama.

Pored standardne forme poezije i proze, savremena književnost donosi i niz novih. Tako da možemo da uživamo u interesantnoj beletristici, naučnofantastičnim knjigama, kao i mitološkim romanima koje pomeraju granice.

Najbolje knjige savremene književnosti koje ove jeseni obavezno treba da pročitate otkriva vam Narodna knjiga.

Najbolji savremeni roman u svijetu

Ukoliko vam se dopao „Sakupljač“ Džona Faulsa budite sigurni da će vas njegov „Čarobnjak“ oduševiti. Čuveni savremeni književnik je u svom prepoznatljivom stilu kratkih rečenica koje krasi lakoća i dinamika oslikao jedan sasvim nadraelistični roman.

Najbolje knjige savremene književnosti

Pisac nas upoznaje sa dvadesetšestogodišnjim učiteljem iz Londona, Nikolasom Erfom koji traži praksu u inostranstvu. Put će ga odvesti do malog grčkog ostrva Fraksosa gdje postaje učitelj engleskog jezika. Upravo na ovom ostrvu Nikolas otkriva misteriozni svijet najbogatijeg stanovnika Morisa Končisa.

Prijateljstvo 2 sasvim različita karaktera donosi niz neobičnih događaja koji miješaju stvarnost i fantaziju, poprimajući na trenutke obrise pravih noćnih mora za glavnog junaka.

Dublje posmatrano, „Čarobnjak“ podstiče čitaoca da preispita svoj um, vodeći ga ka samospoznaji.

Najbolje knjige savremene književnosti koje ćete iznova čitati

Sigurni smo da ste makar jednom u životu bili toliko očarani knjigom da ste odlučili da je ponovo pročitate. „Molitva za Ovena Minija“, američkog pisca Džona Irvinga je, upravo, takvo djelo.

Najbolje knjige savremene književnosti

Roman prati prijateljstvo dvojice dječaka. Džoni Vilrajt je povučen, gotovo neprimetan, lik. Nasuprot njemu tu je Oven Mini, sitan ali žilav dječak koga krasi nevjerovatna inteligencija i intuicija.

Naizgled sasvim obično odrastanje poremetiće jedan neprijatan događaj. Naime, na bejzbol utakmici loptica koju je Oven udario odletjela je sa terena i pogodila Džonijevu majku. Od posljedica udarca žene je umrla.

Da li je poljuljano prijateljstvo između dvojice dječaka? Kako će se ova nesreća odraziti na njihove živote? Da li, zaista, ništa nije slučajno, kako Oven vjeruje? Na ova i slična pitanja pronaći ćete odgovore na stranicama knjige.

Najbolje knjige savremene književnosti koje žene treba da pročitaju

„Zemlja drugih“ je roman Lejle Slimani, autorke nagrađivanog djela „Uspavaj me“. Ovog puta književnica nas vodi u Maroko, pred sam početak borbe za nezavisnost. Glavna junakinja je mlada Francuskinja Matilda koja zbog ljubavi prema svom suprugu marokanskom vojniku pokušava da se navikne na novi život na farmi.

Najbolje knjige savremene književnosti

Inspirisan stvarnim događajima, roman Lejle Slimani je prava porodična drama koja nam pokazuje ne samo način života, već i položaj žena u Maroku toga doba.

Najbolje knjige savremene književnosti čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete, na raspolaganju vam je online poručivanje knjiga.