Blog

Naučnofantastične knjige – Zašto ih treba čitati

Naučnofantastične knjige – Zašto ih treba čitati

Naučnofantastične knjige nas vode u nestvarni svijet mašte i uzbuđenja.

Prema posljednjoj studiji čovjek u prosjeku godišnje pročita 12 knjiga, tj. provede 417 sati čitajući. Iako mnogima ova statistika deluje impresivno, znatno je manja od druge vrste razonode. Naime, godišnje za društvene mreže potrošimo oko 608 sati. Dok na gledanje televizije preko 1.600 sati.

Svakako, razne emisije na televiziji i zanimljive teme koje pronađemo na internetu jesu edukativne, ali ne mogu da zamjene pisanu riječ. Naročito ako se ima u vidu da u svijetu postoji preko 130 milijardi knjiga različitih žanrova i stilova koje čekaju da ih otkrijemo.

Vjerovali ili ne, izbor onih koje čitamo je najbolji opis nas samih, baš poput obrazovanja ili odjeće koju nosimo. I dok su najčitanije knjige, bestseleri omiljene mnogima, ljubitelji tradicionalne forme radije biraju klasična djela. Pojedini, pak, u želji da pronađu odgovore na pitanja koja ih muče tragaju u djelima koja donosi self-help literatura. A šta je sa žanrom naučne fantastike?

Ranijih godina, naučnofantastične knjige vezivane su za “štrebere” i zaluđenike video igara koji svijet posmatraju kroz 3D naočare. Međutim, smještene u zamišljenu budućnost koja se temelji na naučnim podacima, ova literatura donosi mnogo više od kratkotrajne zabave.

Naučnofantastične knjige

Naučnofantastične knjige razvile su se u 17. vijeku

Istraživanje budućnosti oduvijek je zanimalo čovjeka. O tome govori i prvo poznato naučnofantastično djelo Lukijanova “Istinita istorija” iz 2. vijeka. Grčki pisac je na veoma smio način ismijao tadašnja vjerovanja u Bogove i svoje junake poslao u rat imeđu Mjeseca i Sunca.

Sljedeći primjer koji se svrstava u naučnofantastične knjige jeste “Avadž bin Anfak” iranskog naučnika Zakarija al-Kazvinija. Ovaj roman iz 13. vijeka govori o čovjeku koji putuje na drugu planetu.

Ipak, pravi razvoj žanr je doživjeo u 17. vijeku sa Keplerovom knjigom “San”. Upravo je ovo djelo inspirisalo Karla Sejgana i Isaka Asimova da se upuste u naučnofantastične vode.

Dva vijeka kasnije Žil Vern je dao snažan uticaj. Prateći najnovija svjetska otkrića i eksperimente, francuski pisac daje svoju viziju budućnosti. Te ga književnici širom svijeta smatraju “ocem naučnofantastične knjige”.

Sredina 20. vijeka smatra se zlatnim dobom ovog žanra. Pored Isaka Asimova, ono je donijelo Artura Klarka, Pola Andersona, Reja Bredberija, Daglasa Adamsa i mnoge druge.

Naučnofantastične knjige

Naučnofantastične knjige koje su zauvijek promijenile ovaj žanr

S obzirom da se avgust bliži kraju i da nas čeka povratak na posao i studije pravi je trenutak da knjige za ovo ljeto zamijenite vanvremenskom naučnom fantastikom. Zbog toga vam Narodna knjiga predstavlja dvije najuticajnije knjige ovog žanra.

  1. “Autostoperski vodič kroz galaksiju”, Daglasa Adamsa nastao je kao radio-drama. Da bi za samo 3 mjeseca po izlasku iz štampe bio prodat u 250.000 primjeraka. Na komičan način, pisac nas navodi na razmišljanje o dubljim temama. Šta je smisao Svemira? Da li smo sami u Svemiru? Da li postoji negdje bolja planeta od naše? Samo su neka od pitanja koja se ređaju pred nama dok čitamo.

Prepoznatljivi britanski humor, britke dosetke i nestvarni svijet fantastike ne prestaje da oduševljava nove čitaoce svake godine. Pa se “Autostoperski vodič kroz galaksiju” opravdano našao na listi knjiga koje morate da pročitate u životu.

  1. Serijal „Zadužbina“ Isaka Asimova je priča o bici za intelektualnu dušu civilizacije. Na svojevrsni način čuveni pisac kombinuje elemente psihologije, istorije, sociologije, pa i matematike koji mu pomažu da predvidi ponašanje ljudi.

Serijal se sastoji iz 5 knjiga koje se čitaju u jednom dahu.

Naučnafantastika za djecu

I dječije knjige mogu biti naučnofantastičnog žanra. Pored svima omiljenog “Gospodara prstenova”, posebno se izdvajaju Luisovi “Ljetopisi Narnije”. Vrata jednog starog ormana vode nas u magičnu zemlju pod imenom Narnija. Slučajno otkrivivši ovu tajnu, junaci će uploviti u mnoge avanture koje je pisac vješto dočarao pred našim očima.

Naučnofantastične knjige

Sedam nestvarnih knjiga prevedeno je na čak 47 jezika i prodato u više od 100 miliona primjeraka. Što treba da bude dobar motiv mališanima da izaberu upravo ove naučnofantastične knjige.