Blog

Interaktivne knjige za djecu

Interaktivne knjige za djecu

Interaktivne knjige za djecu su omiljene među najmlađima, ali i starijim generacijama.

Baš poput igračaka, knjige su sastavni dio djetinjstva svakog djeteta. Od prvih dana pričanke nam otkrivaju svijet slova, slikovnice podstiču na kreativnost, držeći nevjerovatnu pažnju. Basne imaju poučni karakter, dok bajke bude maštu, upoznajući nas sa nestvarnim mjestima i magičnim bićima.

Zaista, dječije knjige su najpouzdaniji izvor znanja. Ujedno, imaju glavni ulogu ne samo u stvaranju rane vještine pismenosti, već i u cjelokupnom razvoju djeteta. Iako svaka knjiga tome doprinosi, posebni značaj pripada interaktivnim knjigama.

Kao što im naziv kaže, u pitanju je podvrsta dječijih knjiga koje zahtijevaju interakciju čitaoca. Učešće može biti u rasponu od knjiga sa teksturom do onih sa posebnim uređajima koji se koriste da bi se djeca naučila određenim vještinama.

Preme definiciji u ovu grupu spadaju sve knjige koje imaju pokretne dijelove, bilo u vidu iskačućih prozorčića, odeljaka koji se izvlače ili sklapaju, trodimenzionalnih elemenata, kao i dugmad za reprodukovanje zvuka ili pjesme koji se aktiviraju pritiskom.

Interaktivne knjige za djecu imaju dugu istoriju

Iako mnogi smatraju da su interaktivne knjige moderna vrsta, zapravo postoje vjekovima. Nastale su iz pokretnog papirnog točka, tzv. „volvelles“, koji je još prije Nove ere korišćen za prikazivanje astroloških i geografskih mapa.

Interaktivne knjige za djecu

Prve interaktivne knjige za djecu, zapravo, su bile bojanke, jer pozivaju mališane da upotrebe bojice na stranicama. Američka kompanija McLoughlin Brothers je zaslužna za njihovo otkriće 80-ih godina 19. vijeka.

Početkom 20. vijeka pojavile su se prve knjige sa sakrivenim objektima. Dok je 1940. godine američka književnica Dorothy Kunhardt objavila „Pat the Bunny“, prvu knjigu u formi „dodirni i osjeti“. Godinu dana kasnije pojavile su se gamebook verzije koje zahtijevaju od djeteta da donosi odluke tokom čitanja koje utiču na ishod priče. Naime, u svakoj tački odlučivanja, postoje uputstva da ode na određenu stranicu i/ili pasus kako bi nastavilo priču. Mogućnost izbora doprinosi da u izvesnoj mjeri samo dijete kreira tok radnje. Samim tim donosi više verzija u jednoj knjizi, čineći mališanima posebno interesantnim da otkrivaju nove završetke priče.

Značaj interaktivne knjige za djecu

Sigurni smo da mnogi novopečeni roditelji imaju određenu sliku u glavi kako izgleda čitanja knjige sa djecom. Obično njihova verzija predstavlja zajedničko uživanje u stranicama knjige dok leže ispod pokrivača pred spavanje ili tokom dana u omiljenoj fotelji.

Međutim, realnost nije uvijek ovako bajkovita. Držati pažnju djeteta je pravo umijeće. Srećom, tu su interaktivne knjige. Za razliku od klasičnih knjiga njihove stranice su ispunjene mnoštvom neobičnih detalja, koje su zanimljive mališanima, te su spremni sate da provedu u upoznavanju sa svakim novim detaljem. Zato stručnjaci ove knjige svrstavaju u specijalne igračke, te savjetuju roditelje da dopuste svojoj djeci da se sa njima igraju. Na taj način naučiće da rukuju knjigama i čuvaju ih.

Pored zabavne strane, interaktivne knjige za djecu donose niz obrazovnih prednosti. Jedna od njih jeste pozitivna emocionalna povezanost sa čitanjem. Istraživanja su pokazala da djeca koja zajedno sa roditeljima čitaju ove knjige u kasnijim godinama čitanje povezuju sa ljubavlju, sigurnošću i srećom.

Interaktivne knjige za djecu

Pored učenja slova i boja, interaktivne knjige podržavaju senzorni razvoj djeteta. Takođe, podstiču finu motoriku što je posebno značajno za pravilan razvoj.

Interaktivne knjige za djecu možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ovdje vas čekaju knjige za sve uzraste – od prve godine rođenja, pa do popularnih knjiga za tinejdžere.