Blog

Najčitanije knjige tokom zime

Najčitanije knjige tokom zime

Najčitanije knjige tokom zime ispuniće vam hladne dane.

Čitanje na plaži tokom ljetnjeg odmora daje nam nevjerovatnu dozu energije. Sigurni smo da ne postoji osoba na svijetu koja ne uživa u lješkarenju ispod suncobrana sa omiljenom knjigom u ruci, dok sa pučine dopire šum talasa.

Iako su knjige za ovo ljeto osvojile srca mnogih, zima je, u stvari, pravo doba za druženje sa novim likovima i za upoznavanje novih svjetova. Ima li šta ljepše od dana provedenog ispod ćebeta sa šoljom tople čokolade i knjigom koju ste željno čekali da stigne u naše knjižare.

Zapravo, najbolje knjige za zimu su savršeni izgovor da otkažete sve planove i ostanete kući dok ne prođu vejavica i naleti vjetra. Jer, one imaju moć da ugriju dušu i učine da ne tren zaboravite na monotoniju ovog godišnjeg doba. Baš kao što je Monteskje rekao: “Ne znam nijedan problem koji sat vremena čitanja nije ublažilo”.

Koje su najčitanije knjige tokom zime otkriva vam Narodna knjiga.

Najčitanije knjige tokom zime -3-

 

Najčitanije knjige tokom zime ispunjene su misterijom

I dok su ljubavni romani i laganija literatura namijenjeni za tople dane, najčitanije knjige tokom zime odišu misterijom koja nas poziva da je otkrijemo. A za ljubitelje knjiga prava poslastica jeste roman posvećen upravo njima.

“Sjenka vetra”, “Igra anđela” i “Zatočenik nebesa” savremenog španskog pisca Karlosa Ruisa Safona čine ciklus romana o Groblju zaboravljenih knjiga.

Svaka knjiga nas vodi u Barselonu, ali u različito doba. Tako prva, “Sjenka vetra” govori o poslijeratnim dešavanjima i sinu trgovca antikvarnim knjigama. Nakon što je slučajno naišao na knjigu Sjenka vetra, Hulijana Karaša dječak započinje avanturu za drugim djelima nepoznatog pisca. Ne samo da je otkriveno djelo misterizno, već i sve vezano za njega. Tako da se dječija potraga vrlo brzo pretvara u otkriće mračne tajne španske prijestolnice.

Radnja narednog romana, “Igra anđela” se odigrava nešto ranije, 20-ih godina prošlog vjeka. U njoj upoznajemo siromašnog pisca koji dobija neobičnu ponudu od misterioznog izdavača. Dok nas u posljednjoj Safon uvodi u istraživanje vlasnika knjižare Danijela Sempere o tajnom životu svog prijatelja Fermina Romera de Toresa. Ujedno, pruža nam sasvim novi osvrt na likove i priču prethodna dva romana.

Čitav ciklus je isprepletan intrigama, tajnama, obmanama, ali i romansama i iskrenim prijateljstvima. Istovremeno, kroz pero pisca pretočene su čari knjiga i vrijednost čuvanja pisane riječi. Ovi svojevrsi detektivski romani zaista su veličanstveno remek-djelo prevedeno na čak 36 jezika, pa su zasluženo ponijeli titulu najčitanije knjige bestseleri.

Najčitanije knjige tokom zime -4-

Najčitanije zimskih knjiga imaju istorijski motiv

Američki književnik Irving Stoun poznat je po romansiranim biografijama znamenitih ličnosti. Zahvaljujući njemu u “Žudnji za životom” dijela Van Goga nikada nam nisu bila bliža. Sa stranica “Agonije i ekstaze” mogli smo da pratimo stvaralaštvo Mikelanđela. Prije svega, nastanak čuvene Piete i Davida. U “Grčkom blagu” smo zajedničkim snagama sa Hajnrihom Šlimanom i njegovom suprugom tragali za ostacima drevne Troje. Dok su “Ljubav je vječna” i “Stradanja duše” donijele život predsednika Abrahama Linkolna, odnosno Sigmunda Frojda.

Sada nas je pisac obradovao još jednim impresionistom. Naime, ove godine za naše tržište izdata je “Dubina slave” koja pripovijeda o životu Kamija Pisara. Tačnije, o njegovoj strasti prema umjetnosti i “borbi” sa porodicom koja ga je zbog toga odbacila. U prvoj knjizi upoznajemo način slikanja oca impresionizma, koje se nije uklapalo u standarde tadašnjeg društva. Dok u drugoj na scenu stupa njegov odnos sa poznatim slikarima toga doba, kao što su Mone, Dega, Renoar, Mane, Sezan, Gogen, Van Gog.

Najčitanije knjige tokom zime možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige. Zima samo što nije stigla, zato na vrijeme nabavite literaturu za hladne dane.