Blog

Knjige koje su obilježile 2020. godinu

Knjige koje su obilježile 2020. godinu

Knjige koje su obilježile 2020. godinu osvojile su srca čitalaca širom svijeta.

Dolazak nove godine označava novu stranicu života. Sigurno ste još u decembru donijeli novogodišnje odluke. Pojedini su već u prvoj nedjelji januara riješili da odustanu od njih, strepeći od posljedica epidemije Korona virusa. Ipak, jednu stvar nikako ne smijete zapostaviti, a to su – knjige.

Bez obzira na brojne privatne i poslovne obaveze, potrudite se da svakoga dana izdvojite malo slobodnog vremena za čitanje. Miris nove knjige, dodir stranica dok pogledom prelazite ispisane riječi jesu trenuci dragocjenog druženja koje vam ništa ne može zamijeniti.

Knjige koje su obilježile 2019. 1 - Narodna knjiga

Zato, umjesto običnih novinskih članaka koje svakodnevno čitate na internetu izaberite jedan od brojnih najnovijih naslova. Neke ste već pročitali, ali smo sigurni da su ostale mnoge koji će vam privući pažnju. Jer, 2020. godina je, zaista, donijela obilje knjiga različitih žanrova.

Tako su se na police knjižara uselili memoari slavnih ljudi, detektivski romani koji lede krv u žilama. Zatim, avanturistička i naučnofantastična djela koja nas pozivaju na otkrivanje novih svjetova, kao i najromantičniji ljubavni romani i self-help literatura.

Ukoliko niste sigurni koji naslov da izaberete, Narodna knjiga vam predstavlja 5 vodeih knjige koje su obilježile 2020. godinu.

Knjige koje su obilježile 2020. godinu donose spoj epske fantastike, drame i horora

U godini za nama uveliko se pričalo o završetku serije “Game of thrones”, pa ne čudi što se i najnovije djelo njenog tvorca željno iščekivalo.

“Igra prestola-ilustrovano izdanje”, posebno, raskošno ilustrovano izdanje knjige od koje je sve počelo, Džordža R. R. Martina pojavila se sredinom decembra. Kako je odmah po objavljivanju dostigla nevjerovatnu prodaju, prevashodno zbog obilja ilustracija, bilo je već tada jasno da ćemo je svrstati u knjige koje su obilježile 2020.

Kao što smo i navikli, vješto pripovijedanje Martin nadograđuje svakom rečenicom, obraćajući pažnju i na najsitnije detalje. Ujedno, omogućava nam da u pravom svjetlu upoznamo vodeću dinastiju koja je izgradila Vesteros. Samim tim i da bolje razumijemo događaje koji su uslijedili u “Pjesmi leda i vatre”.

Self-help knjige koje su obilježile godinu iza nas

Popularna psihologija je posljednjih godina postala must have literatura. U savremenom društvu, gdje se iznova suočavamo sa nedaćama i izazovima, knjige sa ovom tematikom pružaju značajnu pomoć u pronalaženju pravih odgovora.

Knjige koje su obilježile 2019. 2 - Narodna knjiga

Upravo “Budni u 5”, Robina Šarme nas uči kako da postignemo cilj. Legendarni stručnjak za liderstvo i elitni performans Robin Šarma predstavio je koncept Budni u pet (i vaš je čitav svet), zasnovan na revolucionarnoj jutarnjoj rutini koja je pomogla njegovim klijentima da povećaju produktivnost, poboljšaju zdravstveno stanje i sačuvaju smirenost u ovom našem previše komplikovanom svIJetu.

Ova knjiga otkriće vam: Kako izvanredni geniji, poslovni titani i najmudriji ljudi na svIJetu počinju jutro da bi postigli izvanredna dostignuća.

Najčitanije knjige, bestseleri u 2020. godini

„Medvedgrad”, Fredrika Bakmana je, definitvno, prva na listi kada su u pitanju knjige koje su obilježile 2020.

Od autora kultnog romana „Čovjek po imenu Uve” krajem novembra u knjižare je stiglo novo djelo. Medvedgrad je priča o maloj zajednici koju ujedinjuje nada, o tajni koja će je razoriti i o hrabrosti pojedinca da se usprotivi većini. Ovom pričom o gradiću skrivenom u šumi Bakman nam je razotkrio čitav svijet.

„Neki drugi život” svojim novim, desetim romanom Jelena Bačić Alimpić je  čitaocima donijela uzbudljivu, napetu i psihološki iznijansiranu priču o izdaji, odanosti i neuništivoj volji da se opstane i voli. Iako objavljen u julu 2020. godine, ovaj roman je dostigao slavu njenih prethodnih knjiga.

„Psihogeneza duševnih bolesti” Karl Gustav Jung. Knjiga veoma aktuelna i u današnje vrijeme. Dr Jung daje odlične i zanimljive psihološke analize pojedinih pacijenata i kroz njihove primjere sugeriše zaključke do kojih i sam čitalac dolazi vodeći se njegovim analitičkim smjernicama. Posredstvom dr Junga saznajemo da šizofrenija, bolest duše, nije jedna bolest, nego grupa velikog broja duševnih oboljenja, od onih lakših, samoizlJečivih, ili lJečivih određenim vrstama terapija, sve do slučajeva koji će zbog svog nerealnog viđenja i doživljavanja realnosti ostati zarobljeni u vJečitom mraku svoje duše.

Knjige koje su obilježile 2020, kao i nove naslove koje očekujemo u ovoj godini, možete pronaći u knjižarama Narodne knjige u Podgorici i Nikšiću.