Blog

Štampane ili e-knjige – Koji je vaš izbor?

Štampane ili e-knjige – Koji je vaš izbor?

Štampane knjige su najbolji prijatelji kako mlađih, tako i starijih generacija.

Savremeno doba obilježili su pametni uređaji i internet. Sa njima su se promijenile i životne navike ljudi. Umjesto pisanja pisama, danas šaljemo mailove i poruke na raznim komunikatorima i društvenim mrežama. Planere su zamijenili podsjetnici u telefonima, dok je klasični budilnik postao stvar prošlosti.

Razvoj tehnike i tehnologije uticao je i na pojavu e-readera, te su elektronske knjige postale veoma popularne. Naročito ih biraju ljudi koji često putuju, kao i oni koji nemaju dovoljno mjesta da u svom domu naprave biblioteku.

Međutim, štampana izdanja i dalje zauzimaju vodeće mjesto među ljubiteljima knjiga. Složićete se, nema ništa ljepše od mirisa nove knjige i dodira stranica dok na omiljenoj fotelji uživate u uzbudljivom detektivskom romanu ili zanimljivoj biografiji.

Ukoliko i dalje niste sigurni da li da izaberete štampane ili elektronske knjige Narodna knjiga vam daje 4 naučna dokaza zašto je bolje čitati štampana izdanja.

Pamtite više infomacija

Čitaoci štampanih knjiga upijaju i pamte više zapleta nego čitaoci e-knjiga. Što je potvrdila i najnovija studija sprovedena u Italiji. Takođe, osobe koje čitaju štampane knjige su postigli više rezultate u drugim oblastima, kao što su empatija i razumijevanje narativa.

Štampane knjige

Naučnici smatraju da je ovaj efekat povezan sa taktilnim osjećajem držanja knjige u rukama. Drugim riječima, uvid i osjećaj koliko ste napredovali u priči, zahvaljujući rastućim i nestalim stranicama sa obje strane knjige, može pomoći čitaocima da se osjećaju kao da otkrivaju priču – i bukvalno i figurativno. Pored toga, sa štampanom knjigom, lakše je da se vratite i potvrdite informacije u koje možda niste sigurni, dok kod elektronskih morate da skrolujete na mobilnom uređaju ili tabletu.

Štampane knjige su prijatnije za oči

Veći dio dana na poslu provodimo za računarom. Čak i ako ne radimo klasični kancelarijski posao pažnju nam preokupira mobilni telefon.

Višečasovno gledanje u ekran telefona i monitor računara, čak i prilikom čitanja knjiga, dovode do naprezanja očiju. Što za posledicu ima zamor i stvaranje zamagljenog vida, crvenila, suvoće i iritacije očiju. Vrijemenom, mogu se javiti i problemi sa vidom.

Za razliku od elektronskih, štampane knjige su napravljene na papiru koji prija oku, te ne postoji opasnost od negativnih efekata, čak i kada čitav dan provedete uz omiljeni roman.

Štampane knjige omogućavaju bolji san

Moždana aktivnost koja dolazi čitanjem može vam pomoći da zaspite kada imate problema sa snom. Ipak, morate znati da jedino štampane knjige imaju ovaj efekat.

Naime, plavo svjetlo sa ekrana nikako ne utiče povoljno kada želite da se uspavate. Čak i ako koristite funkciju za odmaranje očiju na vašem pametnom uređaju, svjetlost koja dolazi sa njega djeluje na nivo melatonina, te može da poremeti cirkadijalni ciklus. Ne samo da vam otežava da se uspavate, već nije rijedak slučaj da se probudite umorni.

Štampane knjige smanjuju stres

Samo sa štampanim knjigama možemo potpuno uroniti u zadivljujuću priču. Neće nas ometati notifikacije na telefonu, te su naši umovi duže fokusirani i angažovani. Samim tim ove vrste knjiga djeluju kao moćno sredstvo u borbi sa stresom. U stvari, studije su pokazale da čitanje u trajanju od samo 6 minuta može smanjiti nivo stresa do 68 odsto! Složićete, zaista, zadivljujući podatak koji je dovoljan razlog da sljedeći put umjesto čitanja novina ili knjige na telefonu odlučite da pročitate nekoliko stranica knjige.

Štampane knjige

Veliki izbor knjiga svih žanrova možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posjetite, budite bez brige, jer vršimo i prodaju knjiga preko interneta.