Blog

Akcioni romani koje morate imati u svojoj biblioteci!

Akcioni romani koje morate imati u svojoj biblioteci!

Akcioni romani su mnogima omiljeni, jer ih odlikuje brz tempo i smenjivanje radnji tako da drže pažnju čitalaca. Elementi rizika i iznenađenja, takođe, su ključni faktori u njima. Dok je fokus priče na uzbudljivim i dinamičnim sekvencama, a rjeđe na dubljem razvoju likova.

Zapravo, junaci u njima su ugurani u niz događaja, često opasnih po život, koji zahtijevaju fizičku spremnost, hrabrost, snalažljivost, pa i preuzimanje rizika kako bi pobedili zlikovce. Zbog ovakve karakterizacije likovi su često posmatrani kao arhetipovi epskih heroja, koji obično na kraju priče doživljaju psihičku promjenu.

S obzirom na izuzetnu dinamiku, dvostruke prijelaze i zaokrete koji prate radnju brojni akcioni romani su i filmovane knjige, kao i knjige po kojima su snimljene serije.

Akcione knjige koje morate pročitati otkriva vam u ovom blogu Narodna knjiga.

Havanski zaliv, Martin Kruz Smit

„Havanski zaliv“ je četvrti roman Martina Kruza Smita u kojem se pojavljuje istražitelj Arkadij Renko. Ujedno, spada u nagrađivane knjige, jer je za njega pisac dobio Hametovu nagradu 1999. godine.

Akcioni romani

Radnja je smještena na Kubi. Po pozivu starog poznanika koji je dospeo u neobjašnjenu nevolju Renko kreće put Havane. Međutim, po dolasku zatiče ga smrt pukovnika Pribluda pod očigledno veoma misterioznim okolnostima.

Budući da je Renko viši istražitelj iz Moskve koji je poznavao Pribluda, Kubanci se nadaju da će on moći da ubrza stvari tako što će potvrditi identitet leša. Dok je naš junak rešen da otkrije ubicu.

U karakterističnom živopisnom pejzažu havanskih ulica prepunih automobila i kuća iz 50-ih godina Renko se susreće sa nizom ubistava, obreda santerije, grupom nemilosrdnih plaćenika, kao i zavjerom u kojoj je u igri 250 miliona dolara.

Bornov identitet, Robert Ladlam

Kada se pomenu akcioni romani mnogima je prva asocijacija „Bornov identitet“. Sa milionskim tiražom na više desetina jezika, djelo Roberta Ladlama iz 1980. godine opravdano se nalazi na listi najboljih.

„Bornov identitet“ je klasični akciono-avanturistički roman. Prati priču o Džejsonu Bornu, čovjeku izuzetnih sposobnosti preživljavanja, koji se budi sa amnezijom, tako da se ne sjeća ko je, niti svoje prošlosti. U potrazi za otkrivanjem svog identiteta Born ujedno mora da utvrdi zašto ga neki ljudi žele mrtvog.

Ladlam vješto spaja akciju, neizvjesnost i misteriju, stvarajući djelo puno obrta koji pozivaju čitaoce da ih otkriju u jednom dahu.

„Bornov identitet“ je prva knjiga iz Bornove serije i postavila je standard za sve naredne akcione trilere, uključujući i „Bornovu nadmoć“ i „Bornov ultimatum“.

Mreža vremena, Majkl Krajton

„Mreža vremena“ je akciono-naučnofantastični roman američkog pisca Majkla Krajtona, koji je objavljen u novembru 1999.

Akcioni romani

Govori o grupi studenata istorije koje je angažovao milijarder koji želi da otvori zabavni park sa predmeti,a iz prošlosti. Atrakcije biće doprijemljene pomoću tehnike i nauke. Međutim, rad na parku prekida poziv vodećeg istoričara projekta iz 1357. godine, te se mladi istoričari odlučuju da krenu u Francusku iz 14. vijeka kako bi spasili svog profesora.

„Mreža vremena“ prati Krajtonovu moć kombinovanja nauke, tehničkih detalja i akcije u priči, a ovog puta je dodata i kvantna i multiverzumska teorija.

Akcioni romani čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige.