Blog

Čiklit knjige – Romani koji su namijenjeni ženama

Čiklit knjige - Romani koji su namijenjeni ženama

Čiklit knjige predstavljaju novu vrstu žanra u književnosti. Naziv potiče od engleskih riječi „chick“. Ona se kao sleng koristi za mladu ženu i „lit“, što je skraćeno od literature, odnosno književnosti. U prijevodu ovo su knjige namijenjene ženama.

Žanr je nastao sredinom 90-ih godina. Termin su prvi upotrijebili 1995. godine Kris Mac i Džefri DeŠel u svom djelu „Ženska literatura: Postfeministička fikcija“, ali na ironičan način. Godinu dana kasnije Džejms Volkot u tekstu za „New Yorker“ pod nazivom „Slušaj me kako predem“ upotrijebio je izraz da bi objasnio trend djevojaštva koji je pominjan u kolumnama toga doba. Ipak, čiklit knjige su stekle popularnost tek kada su se pojavili romani „Seks i grad“ (1997.), Kendans Bušnel i „Dnevnik Bridžet Džouns“ (1999.), Helen Filding.

Čiklit knjige karakteriše ležerni stil, ispunjen dozom humora. Često su napisane u prvom licu, te stičemo utisak da se junakinja obraća nama kao najboljoj prijateljici. Radnja prati trendi žene u kasnim 20-im i ranim 30-im godinama i događaje iz njihovog ljubavnog i poslovnog života, u kojima se mnoge pripadnice ljepšeg pola mogu pronaći.

Osim čuvenih romana „Seks i grad“ i „Dnevnik Bridžet Džouns“ Narodna knjiga vam predstavlja čiklit knjige koje treba da pročitate u 2023. godine.

Praznik u raju, Elin Hilderbrand

Elin Hilderbrand je poznata američka književnica koja je smatra „kraljicom čiklit literature“. Više od 10 godina nas u zimskoj i ljetnjoj sezoni čeka po jedna njena knjiga, tako da je do sada objavila 23 romana koji su širom svijeta prodati u preko 10 miliona primjeraka.

Ukoliko se do sada niste upoznale sa stvaralaštvom Elin Hilderbrand prva na listi treba da vam se nađe „Praznik u raju“, koja spada u knjige po kojima su snimljene serije. Priča nam otkriva savršeni život Ajrin Stil.

Čiklit knjige

Kuća iz bajke, djeca i muž koji se trudi da obezbedi sve svojoj porodici. Međutim, ova idilična priča postaje samo iluzija kada Ajrin dobija poziv koji je obaveštava da joj je muž poginuo u padu helikoptera zajedno sa nepoznatom ženom.

Da bi saznala šta se, zaista, desilo naša junakinja zajedno sa sinovima odlazi na ostrvo Sent Džon. U karipskom raju, pored tirkiznog mora i bijelih pješčanih plaža, sačekaće je još jedno neprijatno iznenađenje – tajni život muža sa drugom porodicom.

Lekcije iz hemije, Boni Garmus

„Lekcije iz hemije“ je, definitivno, jedna od čiklit knjiga koje treba žene da pročitaju.

Američka književnica Boni Garmus vodi nas u Ameriku 60-ih godina. Njena junakinja Elizabet Zot nije tipična žena toga doba. Ne samo da je samohrana majka, već je i voditeljka emisije o kulinarstvu i što je još neobičnije briljantna naučnica.

Čiklit knjige

Kao mlada, ambiciozna hemičarka iz istraživačkog instituta, gde dominiraju kolege muškarci, Elizabet je nezasluženo gurnuta u drugi plan tako da je tretiraju kao sekretaricu, a zasluge za njena dostignuća preuzimaju drugi. Situacija se mijenja kada u institut stiže Kalvin Evans, naučnik nominovan za Nobelovu nagradu, koji prepoznaje Elizabetin talenat.

Putovanje s bivšim, Bet O’Liri

Šarmantna, zabavna, iskrena – priča o pronađenoj ljubavi i potencijalno izgubljenoj ljubavi Bet O’Liri je prava knjiga za plažu.

Čiklit knjige

Slučajnosti se dešavaju ili je to ipak sudbina, pitanje koje ćete sigurno postaviti tokom čitanja romana „Putovanje s bivšim“. Adi zajedno sa sestrom kreće na vjenčanje svoje prijateljice Čeri u ruralnu Škotsku. Plejlista je isplanirana, grickalice su spakovane, dobro raspoloženje se podrazumijeva, ali epsko putovanje dobija novi obrt kada djevojke dožive saobraćajnu nesreću. Naime, nedugo nakon što su krenule u njihov automobil se zakucava vozilo. Vozač je niko drugi do Adin bivši, Dilan, koga je izbjegavala od njihovog traumatičnog raskida 2 godine ranije.

Dilan i njegova najbolja drugarica, takođe, idu na vjenčanje. S obzirom da ostaju bez automobila Adi je prinuđena da im ponudi prevoz. Auto je ubrzo pun prtljaga i tajni, a sa preko 6 stotina kilometara ispred njih, bivši partneri ne mogu da izbjegnu suočavanje sa veoma neurednom istorijom njihove veze.

Hoće li stići na vjenčanje na vrijeme? I, što je još važnije… da li je ovo zaista kraj puta za Adi i Dilana? Odgovore na ova pitanja pronaći ćete na stranicama Bet O’Liri romana.

Čiklit knjige, kao i druge knjige za bolje raspoloženje, čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige.