Blog

Pričanke za djecu – Bitan dio njihovog odrastanja

Pričanke za djecu – Bitan dio njihovog odrastanja

Pričanke za djecu uljepšaće prve godine života vaših najmlađih.

Za dječije knjige nikad nije prerano. Čak su i brojne studije dokazale da je za razvoj djeteta veoma važno čitanje od prvih mjeseci rođenja.

Iako u početku mališani neće razumjeti značenje izgovorenog, različiti ritmovi i boja glasa pomoći će vam da stimulišete njihov sluh, kao i da postavite dobre temelje za vještinu slušanja kasnije u životu. Ujedno, redovno čitanje pomaže da shvate da su knjige zabavne! Prvi dodir stranica, grickanje korica, razgledanje ilustracija i miris otvorene pričanke za djecu donose nevjerovatni doživljaj kakav im neće ponudi nijedna druga knjiga.

Pričanke za djecu 1-Narodna knjiga

Zapravo, sa pričankama otvaramo najmlađima vrata u svijet slova i pismenosti. Dok u trenucima čitanja gradimo zajedničke uspomene i male, samo nama znane, rituale.

Zašto su pričanke za djecu obavezni dio djetinjstva otkriva vam Narodna knjiga.

Pričanke za djecu su savršeni uvod za učenje slova

Čitanje je jedna od najvažnijih životnih vještina. Ne samo da nam donosi novo znanje i nove svjetove, već nas povezuje za neobičnim, pametnim i zanimljivim ličnostima iz prošlosti i sadašnjosti. Neposredno nam pomaže da ostvarimo svoje potencijale, te ne čudi što stručnjaci savjetuju roditelje: “Podstičite svoju djecu da čitaju knjige”.

Međutim, čitanje počinje mnogo godina ranije. Slušajući mamu i tatu dok im čitaju, mališani uče da prepoznaju riječi i ilustracije. Ali i da razumiju poruku koju one donose, baš kao što to čine i najljepše basne za djecu.

Zato, možemo slobodno da kažemo da su pričanke pravo blago djetinjstva. Takođe, i svojevrsna osnova za svaki dalji intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj.

Pričanke za djecu razvijaju vizuelne i kognitivne vještine

Pričanke za djecu su ispunjene prelijepim ilustracijama koje prate radnju. Upravo one imaju važnu ulogu u ranim godinama, jer ostvaruju bolju komunikaciju sa mališanima.

Naime, spoj dvije umjetnosti, tj. slike i teksta čini priču bližom najmlađima, te pomaže roditeljima da lakše objasne pojedine situacije u kojima su se našli glavni junaci. Istovremeno, navodi djecu na razmišljanje i postavljanje pitanja. Bez obzira koliko puta su čuli jednu priču, svakim novim čitanjem ona im donosi druge ideje i obogaćuje iskustvo.

Pričanke za djecu 3-Narodna knjiga

Gotovo 90% mozga djeteta se razvije do pete godine, te pričanke čine djecu pametnijom. Prema istraživanjima, mališani kojima su roditelji od najranijeg djetinjstva čitali, a zatim to oni sami činili, pet puta su napredniji od svojih vršnjaka. Naročito u matematici, prostornom snalaženju i rješavanju problema koji zahtijevaju logičko razmišljanje.

Kako izabrati pričanke?

Prije svega, pričanke za djecu moraju da odgovaraju pedagoškim i estetskim kriterijumima. Odnosno, da budu skladne, maštovite, ali i realne u pogledu objašnjavanja pojmova iz života.

One moraju da budu prilagođene uzrastu djeteta, kako bi pratile njegov razvoj. Tako, na primjer, za djecu staru godinu dana najbolji izbor su pričanke u rimi ili sa frazama i motivima koji se ponavljaju.

Za djecu od dvije godine možete izabrati duže priče čiji je zaplet ispunjen humorističnim elementima. Dok mališanima starijim od tri godine ponudite pričanke koje govore o građevinskim vozilima, životinjama, godišnjim dobima ili o poznatim zanimanjima, kao što su ljekar ili poštar.

Veliki izbor pričanki za djecu prema uzrastu možete pronaći u knjižarama Narodne knjige u Podgorici i Nikšiću.