Blog

Knjige koje morate pročitati prije 30. godine

knjige-koje-morate-procitati-prije-30-godine-narodna-knjiga-crna-gora

Knjige koje morate pročitati prije 30. godine promijeniće vam pogled na svijet.

Napuniti 30 godina ogromna je prekretnica. Iako svaka decenija donosi promjene, prelazak u 30-e prema mišljenju mnogih predstavlja kraj jednog dijela vašeg života i početak drugog. To je vrijeme ulaska u zrele godine. Samim tim mijenjaju se i navike, stil odevanja, pa i razmišljanja.

Međutim, prije velikih 30-ih treba preživjeti turbuletne 20-e. Upravo one označavaju doba preispitivanja, sazrijevanja i planiranja budućnosti. Jedan od načina da se izborite sa svim izazovima koje nose jeste čitanje knjiga.

Imajući ovo u vidu Narodna knjiga vam otkriva knjige koje morate pročitati prije 30. godine.

Džejn Ejr, Šarlot Bronte

Bez obzira što je svrstana u ljubavne knjige koje morate pročitati prije 30. godine, „Džejn Ejr“ prevazilazi okrilje ovog žanra. Priča prati iskustva istoimene heroine, uključujući njeno djetinjstvo do odrasle dobi i ljubavi prema gospodinu Ročesteru, gospodaru Tornfild Hola.

„Džejn Ejr“ je roman intenzivne moći i intrige. Šarlot Bronte je zapanjila čitaoce svojim strastvenim prikazom ženske potrage za jednakošću i slobodom. Zbog toga je opravdano nazvana prvim istoričarem „unutrašnje svijesti“ i književnim pretkom pisaca, kao što su Marsel Prust i Džejms Džojs.

Knjige koje morate pročitati prije 30. godine

Fokusirajući se na moralni i duhovni razvoj svoje junakinje, a pripovijedajući u prvom licu, književnica svaku stranicu „boji“ jakim psihološkim intenzitetom. Ujedno, kroz Džejnin individualistički karakter, iznosi sasvim drugačiji pristup temama klase, seksualnosti, religije i feminizma.

Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Roman Fjodora Dostojevskog nije samo zadivljujuć klasik, već je i argument protiv nihilizma koji je bio popularan u ruskim intelektualnim krugovima u njegovo vrijeme.

„Zločin i kazna“ otkriva mentalne muke i moralne dileme Rodiona Raskoljnikova. Ovog 23-godišnjeg mladića siromaštvo nagoni na mučni čin – ubistvo beskrupulozne bogate starice.

Dok do detalja planira svoj zločin Raskoljnikov sebe vidi kao heroja. Tim novcem neće riješiti samo svoje probleme, već učiniti i dobra djela. Na taj način opravdava svoje djelo, jer ima viši cilj.

Nakon što je zločin počinjen Raskoljnikov se suočava sa unutrašnjim i spoljašnjim posljedicama svog djela. Umjesto osjećaja zadovoljstva javlja se gađenje, pa i paranoja, tako da njegova teorijska opravdanja gube svu snagu.

Mali princ, Antoan de Sent Egziperi

„Mali princ“ je novela koju je napisao i ilustrovao francuski aristokrata, pisac i vojni pilot Antoan de Sent Egziperi. Prvi put je objavljen na engleskom i francuskom 1943, osvojivši brzo čitav svijet. Popularnost nije opala sve do današnjih dana. Sa preko 140 miliona prodatih primjeraka i prijevoda na preko 505 različitih jezika zasluženo se nalazi na listi najčitanijih knjiga svih vremena.

Knjige koje morate pročitati prije 30. godine

Oslanjajući se na autorova iskustva kao avijatičara u Africi, knjiga prati mladog princa dok posjećuje nadrealne planete, uključujući i Zemlju. Uprkos stilu knjige za djecu, „Mali princ“ iznosi zapažanja o životu, odraslima i ljudskoj prirodi.

Kao složeno djelo ono vas navodi na otkrivanje tajne onoga što je zaista važno u životu, te će i zauvijek promijeniti mnoga vaša uvjerenja.

Knjige koje morate pročitati prije 30. godine čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posjetite, budite bez brige. Na raspolaganju vam je online poručivanje knjiga putem našeg web shopa.