Blog

Knjige inspirisane postojećim djelima

Knjige inspirisane postojećim djelima

Knjige inspirisane postojećim djelima omiljene su među čitaocima širom svijeta.

Svima je dobro poznata rečenica Pabla Pikasa: „Dobri umjetnici kopiraju, a veliki umjetnici kradu“. Iako je čuveni slikar ovu uzjavu namijenio kolegama iz svog stvaralaštva, ona se može primijeniti na sve umjetnike, uključujući i pisce. Zapravo, ova izreka je i više nego bliska mnogim piscima.

Vjerovali ili ne, neka od najpoznatijih i najpopularnijih proznih djela, koja se smatraju klasicima, su zasnovana na drugim knjigama. Sigurni smo da ste se bar sa jednim od njih susreli, ali da niste bili svjesni da čitate roman nastao na sadržaju drugog.

Imajući to u vidu Narodna knjiga vam otkriva najpoznatije knjige inspirisane postojećim djelima.

Uliks, Džejms Džojs

Da li ste znali da epska putovanja nisu samo za grčke heroje? Ona se mogu dogoditi i u savremenom dobu. Upravo to nam govori roman „Uliks“, Džejmsa Džojsa.

Pisan je u periodu od 1914. do 1921. godine i objavljen u nastavcima u američkom žurnalu „Little Review“. Tek 1922. godine postao je jedinstveno književno djelo.

Knjige inspirisane postojećim djelima

Prema mišljenju mnogih kritičara „Uliks“ predstavlja jednu od najboljih knjiga savremene književnosti, bez obzira što spada u knjige inspirisane postojećim djelima.

U želji da pokaže da smo svi heroji svog života, te da svako od nas doživljava svoju odiseju, čuveni irski pisac je svoje djelo stvorio po uzoru na Homerovu „Odiseju“. Čak i sam naziv ukazuje na to, jer je izveden od latinskog imena Odisej. Dok je svako od 18 poglavlja nazvano po epizodi u Odiseji.

Radnja se odvija u jednom danu, 16. juna 1904. godine. Prati život 3 junaka u Dablinu – Leopolda Bluma, njegove supruge Moli i Stivena Dedalusa. Pri čemu se jasno vidi strukturalna veza između Leopolda i Odiseja, Moli i Penelope i Stivena i Telemaha.

Napuklo ogledalo, Agata Kristi

Na spisku knjiga prema postojećim djelima nalazi se i jedan detektivski roman. Kraljica misterije i nevjerovatnih zapleta, Agata Kristi ovog puta ne donosi priču o čuvenom detektivu Herkulu Poarou. Junakinja „Napuklog ogledala“ je Mis Marpl.

Radnja počinje kada Džejn Marpl slučajno sreće Heder Bedkok. Uz šolju čaja gospođa Bedkok otkriva da se američka glumica Marina Greg preselila u njihov kraj. Tačnije, u vilu koju je kupila od Džejnine prijateljice.

Nedugo nakon njihovog susreta, Heder je otrovana. Ono što privlači pažnju gospođici Marpl jeste opis svjedoka o čudnom izrazu Marininog lica. Za taj opis književnica je iskoristila stihove iz pjesme „Gospa od Šalota“, engleskog pjesnika iz 19. vijeka Alfreda Tenisona.

Ko je ubica? Da li je otrov zaista bio namijenjen Heder ili postoji skrivena misterija koju treba gospođica Marpl da otkrije? Samo su neka od pitanja čiji odgovori vas čekaju na stranicama romana „Napuklo ogledalo“.

Gospođa Bovari, Gistav Flober

„Gospođa Bovari“ je, definitivno, knjiga koju morate pročitati. Remek djelo romantizma izazvalo je mnoge kontraverze kada se pojavilo. Čak je Gistav Flober bio optužen za povredu javnog morala od strane pariskog suda zbog opscenosti koju je opisao.

Knjige inspirisane postojećim djelima

Presuda nije spriječila da „Gospođa Bovari“ postane bestseler godinu dana nakon objavljivanja. Kultni status zadržan je do današnjeg dana.

Ono što je malo poznato jeste da postoji veza sa „Don Kihotom“ Migela de Servantesa. Naime, Gospođa Bovari je ženska inkarnacija Don Kihota. Servantesov junak vođen je viteškim romanima, dok Floberovu glavnu ličnost podstiče čitanje ljubavnih romana.

Knjige inspirisane postojećim djelima možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige.