Blog

Knjige za tinejdžere koje im mogu pomoći u ovom delikatnom periodu odrastanja

Knjige za tinejdžere

Knjige za tinejdžere osvojiće srca vaših mališana.

Ulazak u doba adolescencije prate brojne promjene. Prve ljubavi, prve hormonalne promjene, težnja za dopadljivošću u društvom, želja za isprobavanjem novih stvari – samo su neke od njih.

Preplavljeni novim emocijama i sasvim drugačijim mislima, tinejdžeri često ne umeju da se izbore sa njima. U tome im mogu pomoći knjige.

Vjerovali ili ne, pisana djela omogućavaju mlađima da iz tuđe perspektive shvate svoja osjećanja. Takođe, uče ih ponašanju u određenim situacijama koje ih mogu zadesiti u životu. Ujedno im otkrivaju nove vidike i podstiču nova interesovanja.

Knjige za tinejdžere, zaista, su dragocjene. Nažalost, mlađe generacije radije biraju da svoje slobodno vrijeme provedu uz mobilne telefone i kompjutere. Imajući ovo u vidu Narodna knjiga vam otkriva knjige zbog kojih će vaše dijete zavoljeti čitanje.

Gikarela, Ešli Poston

Dijelom romansa, dijelom pismo štreberskoj kulturi – „Gikarela“ je bajka za tinejdžere na moderan način. Tome doprinosi i veza za čuvenom „Pepeljugom“. Naime, glavna junakinja Ela živi sa maćehom i dvijema polusestrama. I dok su njene polusestre popularne modne blogerke, Ela je štreberka i potpuni autsajder.

Knjige za tinejdžere

Radnja se zahuktava kada sazna da se snima filmski rimejk njene omiljene naučno fantastične serije, koju je gledala sa pokojnim ocem. Rešena da učestvuje u kosplej konvenciji serije, Ela je spremna da svu svoju ušteđevinu uloži u kostim. Nagrada je, naravno, susret sa glumcem koji će u filmu igrati čuvenog princa Karmindora.

Da li će Ela uspjeti da pobijedi ili će njene polusestre stići prve, saznaćete čitajući „Gikarelu“.

Drvo laži, Frensis Harding

Drvo laži je sedma tinejdžerska naučnofantastična knjiga Frensisa Hardinga koja je objavljena 2015. godine. Gotovo jednu deceniju privlači pažnju ne samo mlađih, već i starijih generacija.

Da je riječ o izuzetnom djelu potvrđuje i činjenica da spada u nagrađene knjige za tinejdžere. Dobila je nagradu Kosta za knjigu 2015. godine i Kosta za najbolju knjigu za mlade. Sunday Times ju je proglasio najboljom knjigom za 2015. godinu. Dok je Guardian pohvalio „ubedljivu sliku vremena“ koju „Drvo laži“ predstavlja i Hardingovu „duhovitost i inteligenciju“, nazvavši knjigu „istovremeno zabavnom i provokativnom“.

Glavna junakinja je Fejt Sanderli. Ova 14- godišnjakinja živi u viktorijanskom naučnom društvu u kojem dominiraju muškarci. Međutim, misterozna smrt oca mijenja njen svijet.

Odlučna da sazna šta se stvarno desilo, Fejt počinje da pretražuje spise svog oca. Među njima otkriva neobično drvo koje se hrani šapnutim lažima. Kao plod, pak, daje neku skrivenu tajnu.

Naizgled savršeno, Fejt drvo vidi kao spas u traganju za otkrivanjem počinioca ubistva. Ili će, možda, ono dovesti ubice pravo do nje, jer se laži šire nezaustavljivo kao požar.

Mi djeca sa stanice Zoo, Kristijana F.

Zastrašujuća, ali prije svega poučna – „Mi djeca sa stanice Zoo“ je nevjerovatna autobiografska knjiga. Ovaj živopisan portret Kristijane F, zapravo, je opis života mnogih tinejdžera iz Zapadnog Berlina kasnih 70-ih.

Knjige za tinejdžere

Njen brzi pad iz nefunkcionalnog, ali inače prilično normalnog djetinjstva u zloupotrebu heroina i prostituciju je šokantan. Ipak, čežnja za prihvatanjem, uzbudljivi rizici, čak i muzičke opsesije su svim tinejdžerima poznati.

„Mi djeca sa stanice Zoo“ ne predstavlja samo borbu sa zavisnošću. To je priča o tinejdžerki koja pokušava da pronađe sebe i svoje mjesto u svijetu.

Popularne knjige za tinejdžere možete pronaći u bogatoj ponudi Narodne knjige.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *