Blog

Najbolje knjige za jesen koje vam preporučijemo

Najbolje knjige za jesen koje vam preporučijemo

Najbolje knjige za jesen uljepšaće vam tmurne kišovite dane.

Dolazak jeseni mnoge podsjeća na miris cimeta i bundeve. Druge na zvuk šuštanja opalog lišća pod nogama. Dok je nekima jesen asocijacija na sunčeve zrake koji se probijaju kroz krošnje drveća. Zaista, ima nečeg magičnog u žutim, narandžastim i crvenim bojama koje ispunjavaju jesenje okruženje, stvarajući prijatni ambijent za uživanje u novoj knjizi.

Za razliku od ljeta, kada vam društvo na plaži pravi laganije štivo, jesen je pravo vrijeme za klasike, knjige po istinim događajima, pa i horor i romane epske fantastike.

Koje su najbolje knjige za jesen otkriva vam Narodna knjiga.

Mladi gospodin Džordži, Beril Bejnbridž

„Mladi gospodin Džordži“ je istorijski roman engleske spisateljice Beril Bejnbridž. Objavljen je 1998. godine i odmah je privukao pažnju čitalaca. Naredne godine osvojio je WH Smith Literary nagradu, te spada i u nagrađene knjige.

Najbolje knjige za jesen

Djelo se bavi Krimskim ratom kroz avanture istoimenog centralnog lika, Džordža Hardija koji se dobrovoljno pridružuje britanskoj vojsci i ukrcava na brod za Krim. Priča je ispričana kroz 6 poglavlja. Prva 2 su smještena u Liverpulu 1846. i 1850. godine, a ostala su smještena u 1854. godinu, na Krimu i završavaju se izvan Sevastopolja.

Džordž Hardi je atraktivan engleski hirurg, amaterski fotograf i biseksualac, koji odlučuje da napusti svoj bogati način života u Liverpulu da bi otišao u rat. On vjeruje „da bi mu rat konačno obezbedio potreban oslonac“.

Njegovu priču ispričala su još tri lika: Mirtl, djevojka koju su njegovi roditelji prihvatili kao siroče, dr Poter, intelektualac ​​i geolog i Pompej Džons, nekadašnji ulični izvođač koji uči fotografiju od Hardija. Udruženi iznenadnom smrću u bordelu u Liverpulu 1846. godine, četiri lika neosporno su povezani ljubavlju, ratom i isprepletanim sudbinama.

Autobiografija Džeka Trbosjeka, Džejms Karnak

Najnoviji memoari, koji su nedavno otkriveni, donose vam prikaz jezive priču o neuhvatljivom ubici iz prve ruke. Svaka stranica poziva vas da zaronite u um zagonetne figure koja je unijela strah u srca viktorijanskog Londona.

Ovaj zadivljujući prikaz vodi vas na putovanje kroz uvrnutu psihu Džeka Trbosjeka, prikazujući njegove zlokobne motive, pažljivo planiranje i sablasne akte nasilja. Ispričana riječima samog Trbosjeka daje vam nova saznanja neizrečenih istina dok zaranjate u surovu atmosferu Londona iz 19. vijeka.

Od krvavih uličica, pa do slabo osvijetljenih taverni – svaka stranica pulsira mučnom stvarnošću strahovlade Džeka Trbosjeka. Njihov realni prikaz učiniće da postane svjedoci užasa koji su zahvatili cijeli grad.

Na kraju, vi, čitaoci, morate da odlučite da li je ovo samo jedno od najranijih istorijskih fikcija o čuvenom ubici ili prava autobiografija samog Džeka Trbosjeka.

Anđeo tame, Kejleb Kar

Najbolje knjige za jesen, definitivno, su trileri. Upravo takva je „Anđeo tame“ Kejleba Kara koja kombinuje istoriju sa elementima trilera.

Radnja je smještena u 1897. godinu. Prošlo je godinu dana otkako je dr Laslo Krajzler, pionir forenzičke psihijatrije, pronašao brutalnog serijskog ubicu Džona Bičema.

Priča počinje da se odvija kada nekadašnja saradnica, a sada privatni detektiv, Sara Hauard, potraži pomoć od Krajzlera u potrazi ćerke jednog španskog diplomate. Slučaj Ane Linares, koja se vodi kao kidnapovana djevojčica, povod je da se stari tim ponovo okupi.

Laslu i Sari pridružuju se braća detektivi Marko i Lucije Ajzakson, Sajrus Montrouz i Stivi Tagert, dječak kojeg je Krajzler spasao od uličnog kriminala.

Misteriju otmice dodatno komplikuje rastuća tenzija između Španije i Sjedinjenih Država, te Krajzlerov tim mora brzo da djeluje. Ovog puta istraga ih vodi do zagonetne žene. Riječ je o požrtvovanoj medicinskoj sestri i brižnoj majci iza koje se, možda, krije drugo lice – nemilosrdnog ubice djece.

Najbolje knjige za jesen

Kejleb Kar je još jednom pokazao svoju briljantnu sposobnost da stvori prošlost u modernom dobu. Brz i jeziv, „Anđeo tame“ je djelo koje se čita u jednom dahu, te ne čudi što je knjiga po kojoj je snimljena serija 2018. godine.

Najbolje knjige za jesen čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige.