Blog

Humoristični romani – Knjige zbog kojih ćete se od srca nasmijati!

humoristicki-romani-narodna-knjiga-crna-gora-1

Humoristični romani su djela koja imaju za cilj da podstaknu smijeh i zabavu.

Postaje od davnina. Temelje ovog žanra postavili su stari Grci. Iako su se tokom vijekova razvijali, tako da se razlikuju od kulture do kulture, humor je ostao univerzalno sredstvo. Samim tim su i humoristični romani do današnjih dana zadržali prepoznatljive karakteristike.

Humor u njima se postiže ne samo osobinama likova, već i situacijama u kojima se oni nalaze. Obično glavni junaci trijumfuju nad negativnim okolnostima uz stvaranje neke vrste komičnog efekta. Dok su sami završeci uzbudljivi, pozitivni ili uspješni. Ton pripovijedanja je lagan, a u nekim situacijama i satiričan.

Humoristični romani nisu samo knjige za bolje raspoloženje. Osim smijeha, nerijetko donose svijest o određenim istinama i važnim idejama. Time nas podstiču na razmišljanje o važnim životnim temama.

S obzirom da su omiljeni čitateljima širom svijeta Narodna knjiga vam otkriva knjige ovog žanra koje morate pročitati.

Malo drugačiji hepiend, Lusi Adams

Bajka se susreće sa feminizmom u romanu Lusi Adams. „Malo drugačiji hepiend“ je razigrana avantura jedne žene koja traga za srećom do kraja života u vremenu površnosti i neobaveznih veza.

Humoristični romani

Život Bele Marbl nije ono što je zamišljala. Umjesto da bude pisac radi kao recepcionerka u maloj izdavačkoj kući. Umjesto da bude srećno udata, ona je sama. Priču o savršnom braku razrušila je vijest o razvodu roditelja. I kao vrhunac, njena najbolja prijateljica, Eli Metjuz, sa kojom se druži odmalena, seli se iz zajedničkog stana i udaje za smrtno dosadnog Marka.

Priča dobija preokret kada Elin brat, Marti glavnoj junakinji predloži da prestane sa potragom za srodnom dušom i prepustiti se zabavi. Kao podsticaj za to Bela otkriva online platformu na kojoj nepoznati autori objavljuju svoje priče.

Nakon što njena priča o katastrofalnom spoju za jednu noć postane viralna Bela preko noći pod internet pseudonimom, @Čarobna, postaje popularna.

Urnebesno, dramatično i nadasve osećajno, „Malo drugačiji hepiend“ je knjiga koju treba žene da pročitaju.

Književni klub knjigomrzaca, Grečen Entoni

„Ovaj svetlucavi roman počinje nevjerovatnom energijom i jedinstvenim likovima koji se kreću od jednog iznenađenja do drugog“ – najbolji je opis za čiklit knjigu Grečena Entonija.

Humoristični romani

Sve što je potrebno je prava knjiga da mrzitelja knjiga pretvorite u ljubitelja knjiga. U ovo je vjerovao Eliot. Kao voljeni suvlasnik knjižare „Iznad duge“ njegova strast bila je da preporučuje knjige kupcima. Naročito onima koji ne vole da čitaju.

Međutim, iznenadna smrt Eliota donosi lavinu promjena. Njegova poslovna partnerka Irma nije zainteresovana za vođenje knjižare, te odlučuje da je proda investitoru čija je namjera da na tom mjestu izgradi zgradu.

Srećom, postoje oni koji neće odustati od knjižare bez borbe. To su, prije svega, Irmine ćerke Bri i Lejni i Eliotov partner Toma. Ovaj neobični tandem upušta se u niz smicalica, koje uključuju i ogovaranje i sabotažu sa ciljem da sačuvaju uspomenu na Eliota i drago mjesto.

Sumnjivo lice, Branislav Nušić

Kada se pomenu humoristička djela mnogima je prva asocijacija Branislav Nušić.

Svako djelo ovog proslavljenog autora spada u klasike kojima se iznova vraćamo. Najpoznatije je „Sumnjivo lice“. Napisano 1888. godine, imalo je za cilj da ismeje tadašnju vlast.

Radnja se odvija u nepoznatoj srpskoj varošici. U želji da napreduje u karijeri, iako kukavica i loš službenik, kapetan Jerotije pokušava da pronađe sumnjivo lice. Njegovi pomoćnici nisu ništa bolji od njega. Pisar Vića je ulizica, prepotentni i bezobrazni čovjek, koji se preko državne službe obogatio. Dok je Žika neobrazovan i notorna pijanica.

Kroz komične situacije Nušić je oslikao vlast toga doba. Kulminicaija dolazi nakon fijaska sa ispitivanjem nedužnog mladića tokom istrage i nastojanja Jerotija da sebe zaštiti i ostane na položaju.

Humoristični romani čekaju vas u bogatoj ponudi Narodne knjige.